Als je een labrador hebt, heb je vast al ontdekt dat dit hondenras gek is op eten. Labradors eten niet alleen voer en snacks, maar doen zich buiten ook tegoed aan van alles en nog wat. Een labrador kan gras of eikels eten, maar sommige labradors eten ook poep. Komt dit je bekend voor? Dan wil je waarschijnlijk weten waarom je labrador poep eet en wat je hiertegen kunt doen. In deze blog geef ik je antwoord op al je vragen met betrekking tot een labrador die poep eet.
Inhoudsopgave
Welke poep eet een labrador?
Poep eten is iets wat veel labrador retrievers doen. Sommige honden van dit ras vinden het lekker om hun eigen poep te eten, terwijl andere zich juist beperken tot poep van andere honden. Het kan zelfs zijn dat je labrador mensenpoep eet. Laat je je labrador loslopen in de natuur? Dan kan het maar zo zijn dat hij poep van een mens tegenkomt en dit opeet.
Het is overigens niet zo dat labrador retrievers alleen maar mensen- en hondenpoep eten. Veel honden van dit ras zijn ook dol op paardenpoep. Wanneer zij de keutels van dit dier op de weg of in de berm zien liggen of ze ruiken, gaan ze er vaak als een gek op af. Sommige labradors zijn daarnaast (ook) gek op katten-, vogel- en konijnenpoep.
Waarom eet labrador poep?
Omdat het gemiddelde labrador-baasje poep vies vindt, kun jij je misschien maar moeilijk voorstellen dat je hond het lekker vindt op dit te eten. Toch zijn er veel honden die gek zijn op de ontlasting van andere dieren. Benieuwd waarom een labrador poep eet? Hieronder heb ik een aantal belangrijke oorzaken voor je op een rijtje.
- Toegenomen eetlust: labradors beginnen vaak poep te eten als hun eetlust toeneemt. Een toegenomen eetlust kan het gevolg zijn van een castratie, maar ook van ziekte of het gebruik van medicatie.
- Te lang alleen laten op jonge leeftijd: een labrador kan zichzelf al op jonge leeftijd aanleren om poep te eten. Dit gebeurt vaak als ze lange tijd alleen zijn en hun ontlasting niet tijdig wordt opgeruimd. Een hond kan dan zijn eigen poep gaan eten, waardoor hij dit misschien als normaal gedrag gaat zien.
- Straffen van onzindelijkheid: alhoewel het niet goed is om je labrador te straffen als hij zijn behoeftes in huis doet, zijn er genoeg mensen die dit wel doen. Zo wordt en labrador bijvoorbeeld vaak met zijn snuit in zijn plas of poep gedrukt als hij binnen zijn behoeftes doet. Dit kan ertoe leiden dat je labrador zelf zijn ontlasting opeet. Op deze manier wil een hond voorkomen dat hij opnieuw gestraft wordt als hij binnen poept.
- Ondervoeding: krijgt je labrador niet genoeg te eten? Dan kan dit er ook voor zorgen dat hij poep gaat eten. Hij probeert zo om toch voldoende eten binnen te krijgen. Vraag jezelf daarom af of je labrador wel genoeg te eten krijgt als hij de laatste tijd ineens (meer) poep gaat eten.
- Stress: Tot slot kan stress de oorzaak zijn dat je labrador poep eet. Helaas is het vaak lastig om stress bij een labrador te herkennen, waardoor je hier misschien niet direct aan denkt. Stress bij een hond kan onder meer veroorzaakt worden door angst of onzekerheid. Honden kunnen zelfs aan chronische stress lijden, waardoor ze mogelijk hun hele leven poep blijven eten als je hier niet tijdig iets aan doet.
Is poep eten slecht voor mijn labrador?
Veel mensen denken dat poep eten slecht is voor labrador retrievers. Op zich niet gek, want wij mensen vinden poep vies. Toch is ontlasting eten niet altijd slecht voor honden. Eet je labrador zijn eigen uitwerpselen en krijgt hij hierdoor geen lichamelijke klachten? Dan kan poep eten geen kwaad. Althans, niet als je labrador niets gegeten heeft wat slecht voor hem is.
Eet je labrador poep van andere dieren? Dan kan dit wel gevaarlijk zijn. Je weet immers niet wat deze dieren allemaal gegeten hebben. Misschien bevat de ontlasting wel bepaalde stoffen waar je labrador niet tegen kan. Bovendien kunnen er bacteriën en virussen in de ontlasting van andere honden en dieren zitten. Hierdoor kan je labrador diarree krijgen en/of gaan braken.
In poep van andere dieren kunnen bovendien wormen zitten. Dit kun je met het blote oog alleen niet zien. Hierdoor weet je niet of de ontlasting wormen bevat of niet. Als dit wel het geval blijkt te zijn, komen deze wormen in het lichaam van je labrador terecht. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat hij ziek wordt. Om de kans op ziekte(s) te verkleinen is het verstandig om je labrador vaker te ontwormen als hij poep eet. Je kunt je labrador ontwormen met behulp van tabletten, maar ook met pasta. Zelf geef ik mijn labrador Teddy om de drie maanden een tablet tegen wormen.
Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!
Tips om te voorkomen dat je labrador poep eet
Wanneer een labrador eenmaal begonnen is met poep eten, is het lastig om hem dit gedrag af te leren. Gelukkig is het niet onmogelijk. Wil je niet dat je labrador voortaan nog poep eet? Dan komen de onderstaande tips vast en zeker van pas.
Geef je labrador voldoende te eten
Veel labradors eten poep omdat ze te weinig te eten krijgen. Wil je voorkomen dat je hond zich telkens op zijn eigen ontlasting of die van andere dieren stort? Zorg er dan voor dat hij voldoende te eten krijgt. Geef hem niet ineens veel meer voer, want labrador retrievers hebben aanleg om dik te worden. Hierdoor kan je labrador uiteindelijk overgewicht krijgen. In plaats van grotere porties kun je zijn voer eventueel mengen met wortels of sperziebonen. Deze groenten bevatten veel vezels, waardoor je labrador zich sneller verzadigd voelt. Doordat hij zich voller voelt, heeft hij minder drang om te eten. Zijn eigen poep en/of de ontlasting van andere dieren kan dan ineens niet meer interessant zijn.
Laat je hond aangelijnd uit
Een tweede manier om poep eten door je labrador te voorkomen is door hem aangelijnd uit te laten. Je kunt je hond dan corrigeren door aan de lijn te trekken als hij een poging doet om de ontlasting van een ander dier te eten. Wil je je labrador los laten lopen? Doe dit dan niet op plekken waar veel poep ligt. De kans dat je labrador poep eet, is dan een stuk groter.
Stap over op ander voer
Eet je labrador zijn eigen poep? Dan kan dit komen door het eten dat je hem voorschotelt. Probeer in dat geval eens over te stappen op minder smakelijke labrador voeding, zoals brokken. Hondenbrokken zijn een stuk saaier dan blikvoer, kant-en-klaar vers vlees (KVV) of diner, waardoor je hond mogelijk minder snel de neiging heeft om zijn eigen poep op te eten. Wanneer je overstapt op ander voer, is het verstandig om goed naar de ingrediënten te kijken. Kies bij voorkeur voor voer dat zo weinig mogelijk graan en zo veel mogelijk vlees bevat. Stap overigens nooit van de ene op de andere dag over, maar doe dit geleidelijk. In de tabel hieronder laat ik je zien hoe je dit aanpakt.
Dag | Percentage huidige voeding | Percentage nieuwe voeding |
1 | 75 | 25 |
2 | 75 | 25 |
3 | 50 | 50 |
4 | 50 | 50 |
5 | 25 | 75 |
6 | 25 | 75 |
7 | 0 | 100 |
Oefen met commando’s
Je kunt poep eten voorkomen door je labrador basiscommando’s te leren. Leer hem bijvoorbeeld dat hij bij je komt als je ‘hier’ roept. Luistert hij? Beloon hem hier dan voor. Gebruik in het begin zowel iets lekkers als je stem en bouw dit langzaam maar zeker af naar alleen belonen met stem. Zo leer je je labrador dat hij goed gedrag vertoont. Wanneer je hond goed luistert naar dit commando, werkt het mogelijk ook als hij los loopt en poep wil eten. Roep je je hond en komt hij keurig bij je? Leid hem dan langs de ontlasting en beloon hem vervolgens voor zijn goede gedrag.
Ga actief met je hond aan de slag
Een labrador kan ongewenst gedrag gaan vertonen als hij vindt dat je niet voldoende aandacht aan hem besteedt. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld poep gaan eten. Speel je regelmatig met je hond en train je hem? Dan voorkom je vaak dat je labrador ongewenst gedrag gaat vertonen. Wanneer je hem tijdens het spelen of de training uitvoerig beloont, heeft je labrador waarschijnlijk ook geen honger meer. Hierdoor is de ontlasting die hij met wandelen tegenkomt misschien helemaal niet interessant meer.
Ga naar de dierenarts als je hond ziek wordt
Doordat uitwerpselen van andere dieren wormen, bacteriën en virussen kunnen bevatten, kan je labrador hier ziek van worden. Dit kan braken en/of diarree tot gevolg hebben. Vaak verdwijnen de klachten na enige tijd vanzelf weer, maar dit is helaas niet altijd het geval. Is je labrador al langere tijd ziek en vermoed je dat dit komt doordat hij poep heeft gegeten? Neem dan contact op met een dierenarts. Hij kan je labrador onderzoeken en eventueel medicatie voorschrijven die ervoor zorgt dat je labrador snel weer de oude is.
Hoe zit het met Teddy?
Als ik een rondje met Teddy wandel, komen we regelmatig hondendrollen tegen. Teddy snuffelt er meestal wel even aan, maar heeft gelukkig nog nooit de neiging gehad om het op te eten. Na enige tijd snuffelen springt hij er vaak overheen en loopt gewoon weer verder. Kattenpoep vindt hij wat interessanter. Ik heb het meestal op tijd door als hij de neiging heeft om deze poep te eten, waardoor ik hem kan corrigeren met de riem. Helaas ben ik niet altijd op tijd, maar gelukkig luistert Teddy behoorlijk goed naar het commando ‘los’. Zodra hij poep in zijn bek heeft en ik dit commando geef, spuugt hij het vaak direct weer uit.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.