Labrador heeft jeuk: symptomen, oorzaken en oplossingen

Hoe herken je jeuk, hoe wordt het veroorzaakt en wat doe je ertegen?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Iedere labrador heeft jeuk, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Veel labrador-baasjes denken dat jeuk vanzelf weer overgaat, maar dit hoeft niet. Jeuk kan namelijk ook langere tijd aanhouden, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk dat je weet wanneer jij je labrador te hulp moet schieten.

Het is normaal dat een hond jeuk heeft, maar je moet weten wanneer je als baasje in actie moet komen. Dit kan uiteraard alleen als je meer weet over jeuk bij labrador retrievers. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Ik zet hier namelijk niet alleen de symptomen en oorzaken van jeuk bij je labrador op een rijtje, maar vertel je ook wat je kunt doen als je labrador jeuk heeft en wanneer je met hem naar de dierenarts gaat.

  Symptomen van jeuk bij honden

  Op deze afbeelding zie je een verbaasde zwarte labrador

  Als je labrador jeuk heeft, kan dit zich op verschillende manieren uiten. In de meeste gevallen krabt je hond zichzelf op bepaalde plekken op zijn lichaam met zowel zijn voor- als achterpoten. Schudden met de oren kan ook een teken zijn dat een hond jeuk heeft. Het verbaast je waarschijnlijk niet dat zijn oren jeuken als hij dit doet.

  Denk niet dat krabben het enige teken is dat je labrador jeuk heeft, want dat is niet het geval. Er zijn namelijk nog een aantal andere symptomen. Zo kan je labrador zichzelf bijvoorbeeld ook veelvuldig likken of zelfs bijten. Heeft je hond jeuk op plekken waar hij zelf niet bij kan? Dan schuurt hij mogelijk langs de muur of over de vloer in een poging dit vervelende gevoel kwijt te raken.

  Sommige labrador-baasjes laten hun labrador zijn gang gaan als hij jeuk heeft. Dit is op zich prima, zolang hij zichzelf maar niet overmatig krabt, likt of bijt. Doet je hond dit wel? Dan kan het alleen nog maar erger worden. Zijn huid kan namelijk gaan irriteren of ontsteken, waardoor er een infectie kan ontstaan. De jeuk wordt hierdoor nog heviger en dat bezorgt je labrador behoorlijk veel leed.

  Labrador heeft jeuk: mogelijke oorzaken op een rijtje

  Jeuk is iets wat spontaan op kan treden. Zo kan je labrador bijvoorbeeld jeuk krijgen als hij tijdens het wandelen door het hoge gras loopt. Daarom zie je er mogelijk niet direct kwaad in als je labrador zichzelf krabt, likt en/of bijt. Als dit slechts tijdelijk aanhoudt, is de jeuk waarschijnlijk van korte duur. Helaas kan het ook (veel) langer duren. In dat geval kan er sprake zijn van een onderliggend probleem. Hieronder heb ik een aantal mogelijk oorzaken van jeuk bij labrador retrievers voor je op een rijtje gezet.

  Vlooien

  Jeuk bij een labrador retriever kan veroorzaakt worden door vlooien. Als je labrador vlooien heeft, krabt, likt en bijt hij zichzelf veelvuldig. Grote kans dat je labrador jeuk heeft aan zijn oren, bij het begin van zijn staart, in zijn liezen of op zijn buik. Dit zijn namelijk plekken waar vlooien zich vaak bevinden.

  Zijn vlooien inderdaad de oorzaak van de jeuk bij je labrador retriever? Dan verdwijnen de kriebels die je labrador voelt niet vanzelf. De jeuk wordt in veel gevallen zelfs alleen nog maar heviger, want vlooien vermenigvuldigen zichzelf ontzettend snel. Als je labrador allergisch is voor vlooien, kunnen deze parasieten zelfs hevige jeuk veroorzaken.

  Mijten

  Vlooien zijn niet de enige parasieten die jeuk bij je labrador kunnen veroorzaken. Dit kan namelijk ook het gevolg zijn van mijten. Eén van de bekendste mijten waardoor je labrador jeuk kan krijgen, is de vachtmijt. Deze mijt staat ook wel bekend als schilfermijt. Daarnaast kan schurftmijt ervoor zorgen dat je labrador constant de neiging heeft om zichzelf te krabben, likken en/of bijten.

  Heeft je labrador pup veel jeuk? Dan lijdt hij mogelijk aan demodicose, ook wel puppyschurft genoemd. De jeuk wordt in dat geval veroorzaakt door een overgroei aan demodexmijten. Net als iedere andere hond draagt ook een labrador retriever deze mijten met zich mee. Als je labrador hier een aangeboren, verminderde afweer tegen heeft, kan hij er jeuk door krijgen.

  Allergieën

  Op deze afbeelding zie je een bruine hond gapen

  Als je labrador jeuk heeft, kan een allergie hieraan ten grondslag liggen. Een voorbeeld hiervan is een vlooienallergie. Daarnaast zijn er nog andere allergieën die ervoor kunnen zorgen dat je labrador jeuk heeft, zoals een voedselallergie. Het probleem ontstaat dan vaak als je labrador een bepaald eiwit binnenkrijgt.

  Jeuk bij honden kan bovendien veroorzaakt worden door een omgevingsallergie (atopie). Honden kunnen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor pollen of huisstofmijt. Als je hond hier allergisch voor is en ermee in aanraking komt, begint het hem te kriebelen. Daarnaast kan er sprake zijn van een contactallergie. Je labrador krijgt dan jeuk als zijn huid in aanraking komt met iets waar hij overgevoelig voor is.

  Infecties

  Jeuk kan ook veroorzaakt worden door een infectie. Voor wat betreft infecties wordt er onderscheid gemaakt tussen bacteriële infecties en niet-bacteriële infecties. Als je labrador jeuk heeft door een infectie, is de kans groot dat hij een ontstoken huid heeft. Mogelijk zijn er wel rode bultjes of korstjes zichtbaar en misschien is er zelfs etter aanwezig. Een slechte vacht kan ook een symptoom van een infectie zijn.

  Verharen

  Een labrador haart veel als hij in de rui zit. In deze periode wisselt hij van vacht, waardoor hij veel haar verliest. Voor jou is dit niet prettig, want je komt in huis veel plukken haar tegen. Ook voor je labrador is de rui vaak geen leuke periode. De loszittende haren in zijn vacht kunnen namelijk veel jeuk veroorzaken.

  Hormonale aandoening

  Tot slot kan een hormonale aandoening de reden zijn dat je labrador jeuk heeft. Zo kan de huid van een labrador met schildklierproblemen bijvoorbeeld gaan ontsteken. Dit kan ertoe leiden dat je hond jeuk krijgt. Daarnaast kan de ziekte van Cushing jeuk veroorzaken. Deze ziekte komt vooral voor bij honden van kleinere rassen (teckels, toy-poedels etc.), maar labrador retrievers kunnen er ook mee te maken krijgen.

  Wat kun je doen als je labrador jeuk heeft?

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador geaaid worden

  Krabben, likken en bijten zijn vaak signalen dat je labrador jeuk heeft. Als je hond dit af en toe doet, hoef jij je niet direct zorgen te maken. Doet hij dit de laatste tijd steeds meer? Kom dan in actie. De kans is namelijk klein dat de jeuk vanzelf verdwijnt. Voordat je iets kunt doen, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Zodra je deze gevonden hebt, kun je op zoek gaan naar en geschikte behandeling om de jeuk te verlichten of te verhelpen.

  Krabt je labrador veel aan zijn oren of fladdert hij hier veelvuldig mee? Dan is de kans groot dat hij jeukende oren heeft. Kijk in dat geval eens of zijn oren vies zijn. Als dit het geval is, kun je de oren van je labrador schoonmaken. Mogelijk verhelp je het probleem hierdoor, maar dit hoeft niet. Oormijt kan namelijk ook ten grondslag liggen aan dit probleem. Als je denkt dat dit het geval is, ga je met je labrador naar de dierenarts.

  Als je vermoedt dat de jeuk veroorzaakt wordt door vlooien, is het verstandig om je labrador zo nu en dan te controleren op deze parasieten. Gebruik hier bij voorkeur een vlooienkam voor. Zodra je door de vacht van je labrador bent gegaan, veeg je de kam schoon met een stukje keukenpapier. Houd deze vervolgens onder de kraan. Verschijnen er rode kringen rondom de zwarte puntjes? Dan heeft je labrador vlooien. Bestrijd in dat geval niet alleen je hond zelf, maar ook de omgeving waarin hij verblijft.

  Zo verklein je de kans op jeuk bij je labrador retriever

  Omdat jeuk bijzonder vervelend kan zijn voor je labrador retriever, kan ik me goed voorstellen dat je hem dit leed wilt besparen. Helaas weten veel mensen niet hoe ze dit doen. Gelukkig is dit niet bijzonder ingewikkeld, want de vacht van je labrador verzorgen is vaak al voldoende. Kam je hond bijvoorbeeld met enige regelmaat om losse haren uit zijn vacht te verwijderen.

  Naast kammen is het ook verstandig om je labrador zo nu en dan te wassen. Je verwijdert dan niet alleen loszittende haren, maar ook rommel en viezigheid uit zijn vacht. Wil jij je hond met shampoo wassen? Gebruik dan alleen speciale hondenshampoo. Mensenshampoo kan namelijk huidirritatie veroorzaken, waardoor jij je labrador een jeukend gevoel bezorgt als je hem hiermee wast. Dit is overigens ook het geval als je te vaak hondenshampoo gebruikt.

  Jeuk verlichten

  Heeft je labrador veel jeuk? Laat hem zichzelf dan niet constant krabben, likken of bijten. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want je hond verlicht op deze manier het vervelende gevoel dat hij ervaart. Je kunt de jeuk ook verlichten door je hond af te leiden. Neem hem bijvoorbeeld mee voor een lange wandeling of ga samen spelen. Tijdens het wandelen en spelen focust je labrador zich op andere dingen, waardoor hij waarschijnlijk vergeet dat het hem kriebelt. Bovendien heeft hij zo minder de neiging om zichzelf te krabben, likken en/of bijten.

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Op deze afbeelding zie je een labrador met jeuk aan zijn oren bij de dierenarts

  Iedere labrador heeft weleens jeuk. Daarom ga je misschien niet direct met je hond naar de dierenarts als hij zichzelf krabt, likt en/of bijt. Toch is het in sommige gevallen wel verstandig om de dierenarts te bezoeken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je vermoedt dat het probleem veroorzaakt wordt door een huidinfectie of een hormonale aandoening. De dierenarts onderzoekt je hond en stelt op basis hiervan vast of dit inderdaad de oorzaak is.

  Een dierenarts kan je bovendien helpen als je labrador jeuk heeft door een voedselallergie. In dat geval moet hij namelijk een zogeheten eliminatiedieet volgen. Hiermee wordt onderzocht of je hond allergisch is voor specifieke labrador voeding en voor welke stof hij precies allergisch is. Geef je hond tijdens zo’n dieet alleen het voorgeschreven voer. Als je hem tussendoortjes blijft geven, heeft een eliminatiedieet mogelijk niet het gewenste effect.

  Gevolgen van jeuk bij labrador retrievers

  Heeft je labrador jeuk, maar ga je niet met hem naar de dierenarts? Dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor je hond. Overmatig krabben, likken en bijten kan namelijk tot huidirritaties leiden, zoals een hotspot. In eerste instantie wordt zijn huid rood, maar na verloop van tijd kan de huid gaan bloeden. Via deze wonden kunnen infecties het lichaam van je labrador binnendringen, waardoor hij mogelijk ziek wordt.

  Naast een geïrriteerde huid en wonden kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Als je labrador jeuk heeft op dezelfde plek, krabt en/of bijt hij mogelijk haren uit zijn vacht. Na verloop van tijd komen er misschien zelfs grote plukken haar in één keer los. Omdat je labrador hier niet mooier van wordt, raad ik je aan om met hem naar de dierenarts te gaan als dit lange tijd aanhoudt.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *