Labrador stinkt uit zijn bek: oorzaken en oplossingen

6 oorzaken van een slechte adem en tips om je labrador hiervan te 'genezen'

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Net als alle andere hondenrassen kunnen ook labrador retrievers behoorlijk uit hun bek stinken. Veel baasjes denken dat een slechte adem standaard is voor een hond, maar ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. In veel gevallen heeft een slechte adem namelijk een onderliggend probleem. Stinkt je labrador uit zijn bek? Doe dit dan niet af als ‘hondenadem’, maar ga op zoek naar de oorzaak.

Omdat veel labrador-baasjes niet weten waar een slechte adem vandaan komt, help ik je hier om de oorzaak te achterhalen. Daarnaast vertel ik je wat je kunt doen als je labrador uit zijn bek stinkt en geef ik tips om een hondenadem in de toekomst te voorkomen. Tot slot ga ik nog kort in op de adem van mijn eigen hond Teddy en geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen over slechte adem bij honden.

  Oorzaken van een slechte adem bij labrador retrievers

  Als je labrador erg uit zijn bek stinkt, kan ik me goed voorstellen dat je hier iets aan wilt doen. Voordat je van alles gaat proberen, raad ik je aan om op zoek te gaan naar de oorzaak van de slechte adem. Zodra je deze gevonden hebt, kun je het ‘probleem’ gericht bestrijden. Heb je geen idee hoe het komt dat je labrador uit zijn bek stinkt? Ik heb hier zes mogelijke oorzaken op een rijtje gezet.

  Slechte mondhygiëne

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy uitgeteld met een kauwspeeltje op de grond liggen

  Om te beginnen kan je labrador uit zijn bek stinken door een slechte mondhygiëne. Verzorg je het gebit van je labrador niet of nauwelijks? Dan kan er tandplak achterblijven. Dit wordt binnen 24 uur omgezet in tandsteen. Hoe meer tandplak en tandsteen het gebit van je viervoeter bevat, hoe meer bacteriën er aanwezig zijn in zijn bek. Deze bacteriën zorgen ervoor dat je labrador uit zijn bek stinkt.

  Heeft je labrador veel last van tandplak en/of tandsteen? Dan kan er op den duur ruimte ontstaan tussen de tanden en het tandvlees. Dit is een ideale plek voor bacteriën om zich te nestelen. Dit kan een vieze adem veroorzaken, maar uiteindelijk ook tot gebitsproblemen leiden. Kortom: reden genoeg om het gebit van je labrador gezond te houden als je het mij vraagt.

  Diabetes kan ervoor zorgen dat je labrador uit zijn bek stinkt

  Je verwacht misschien niet dat een hond diabetes kan hebben, maar dat is wel degelijk het geval. Eén van de symptomen van suikerziekte bij honden is een slechte adem. De lucht uit de bek stinkt dan niet zo zeer, maar ruikt eerder zoet of fruitig. Herken je dit? Maak dan een afspraak bij een dierenarts om te laten onderzoeken of je labrador diabetes heeft. Diabetes is een ernstige aandoening, maar behandeling is in veel gevallen mogelijk. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je labrador geneest van suikerziekte.

  Problemen met de lever

  Een slechte adem kan ook het gevolg zijn van leverproblemen. Wil je weten of de lever van je labrador de boosdoener is? Kijk dan eens naar zijn tandvlees. Als dit een gelige kleur heeft, is er mogelijk iets mis met de lever van je hond. Dit is zeer aannemelijk als je labrador de laatste tijd ook een (sterk) verminderde eetlust heeft. Ik adviseer je om direct contact op te nemen met een dierenarts als je vermoedt dat je labrador leverproblemen heeft. Je kunt zo hopelijk voorkomen dat het (veel) erger wordt.

  Nierziekte

  Naast problemen met de lever kunnen labrador retrievers ook problemen met hun nieren krijgen. Als er sprake is van nierfalen of nierproblemen kun je dit soms aan de adem van je viervoeter ruiken. Zijn adem ruikt dan meestal naar urine. Herken je deze geur? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts om dit vast te stellen of uit te sluiten. Als je het erbij laat zitten, kan hij op den duur ook andere (lichamelijke) klachten krijgen.

  Eetgewoontes

  Labrador retrievers zijn gek op eten. Zodra je ze iets lekkers voorschotelt, hebben ze dit vaak binnen de kortste keren op. Naast voer en tussendoortjes doen sommige honden van dit ras zich ook tegoed aan allerlei andere dingen. Zo kunnen ze tijdens een wandeling bijvoorbeeld poep eten. Dit kan poep van andere honden of van katten zijn, maar sommige labrador retrievers eten hun eigen poep. Als je hond zich regelmatig tegoed doet aan poep, is het niet gek dat hij uit zijn bek stinkt. Poep eten resulteert immers niet in een frisse adem.

  Slechte spijsvertering

  Een slechte spijsvertering kan er ook voor zorgen dat je labrador uit zijn bek stinkt. Krijgt je labrador voer dat veel granen bevat of waar geur-, kleur- en smaakstoffen aan zijn toegevoegd? Dan is dit mogelijk de oorzaak. De darmen van je hond kunnen dergelijke voeding slecht verteren als hij problemen heeft met zijn spijsvertering en dat resulteert in een slechte adem. In het ergste geval kan de adem van je labrador zelfs naar poep ruiken als hij zijn voer slecht verteert.

  Wat kun je doen als je labrador uit zijn bek stinkt?

  Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy om aandacht vragen bij de bank

  Stinkt je labrador al langere tijd uit zijn bek? Dan kan dit tot frustraties leiden. Begrijpelijk, want je ruikt zijn adem bijvoorbeeld iedere keer dat je hem een knuffel geeft. Daarom kan ik me goed voorstellen dat je iets wilt doen tegen de vieze adem van je hond. Zoals ik eerder al aangaf, begint het bij het achterhalen van de oorzaak. Als je weet waarom je labrador uit zijn bek stinkt, kun je de stank gericht aanpakken.

  Helaas is de oorzaak van een vieze hondenadem de ene keer makkelijker te achterhalen dan de andere. Daarbij komt dat veel mensen niet weten wat zij allemaal kunnen doen als een labrador stinkt uit zijn bek. Om je een handje te helpen, heb ik hieronder een aantal mogelijke oplossingen uitgelicht. Hopelijk is de slechte adem van je labrador hiermee snel verleden tijd.

  Tandenpoetsen

  Er zijn maar weinig labrador-baasjes die de tanden van hun hond poetsen. Veel mensen denken dat dit niet nodig is, maar dat is het wel. Hierboven las je namelijk al dat een slechte mondhygiëne ervoor kan zorgen dat je labrador uit zijn bek gaat stinken. Dit voorkom je door regelmatig de tanden van je labrador te poetsen. Je verwijdert zo het grootste deel van de tandplak, waardoor je voorkomt dat dit omgezet wordt in tandsteen. Er komen zo minder bacteriën in de bek van je labrador, waardoor zijn adem minder stinkt. Ben je van plan om de tanden van je hond te poetsen? Gebruik hier dan wel een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta voor en geen tandenborstel en tandpasta voor mensen.

  Houdt je labrador niet van tandenpoetsen? Of vind je het geen fijn idee om dit bij hem te doen? Dan biedt tandgel misschien uitkomst. Je hoeft de tanden van je labrador niet te poetsen, want je brengt deze gel aan op de tanden. De tandverzorgende enzymen gaan tandplak en tandsteen tegen en zorgt bovendien voor een frisse adem.

  Beaphar tandgel hond

  Reinigt het gebit | Bevat tandverzorgende enzymen | Gaat de vorming van tandplak en tandsteen tegen | Zorgt voor een frisse adem | Je smeert het op de tanden

  Koop direct via

  Overstappen op ander voer

  Krijgt je labrador brokken die veel granen bevatten? Overweeg dan over te stappen op ander voer. Als het huidige voer niet goed verteerd wordt in de darmen, kan dit de slechte adem veroorzaken. Stap niet van de ene op de andere dag over op ander voer, maar doe dit geleidelijk. Je labrador moet namelijk wennen aan zijn nieuwe voer. Op de verpakking van hondenvoer staat vaak hoe je moet overstappen van de huidige naar de nieuwe voeding, maar in de tabel hieronder zie je hoe ik dit aanpak.

  DagPerentage huidige voedingPercentage nieuwe voeding
  17525
  27525
  35050
  45050
  52575
  62575
  70100

  Gebruik mondwater voor honden

  Veel mensen gebruiken mondwater om fris uit hun mond te ruiken. Je verwacht misschien niet dat dit middeltje er ook voor honden is, maar dat is wel degelijk het geval. Doordat mondwater voor honden zink en actief zuurstof bevat, zorg dit middeltje ervoor dat je labrador niet meer uit zijn bek stinkt. Hier houdt het niet bij op, want het mondwater creëert ook een hydraterende en gezonde mondflora, helpt bij het voorkomen van tandsteen en heelt en verzorgt ontstoken tandvlees. Je voegt 5 milliliter van het mondwater toe aan iedere liter water die je in de drinkbak van je labrador doet.

  OxyFresh Pet mondwater hond 500 ml

  Veilig, niet-giftig en heeft geen bijwerkingen | Smaak- en geurloos | Verrijkt met zink en actief zuurstof | Verhelpt slechte adem | Creëert hydraterende en gezonde mondflora | Voorkomt tandsteen | Heelt en verzorgt bij ontstoken tandvlees | Toe te voegen aan drinkwater

  Koop direct via

  Wanneer ga je naar de dierenarts?

  Heb je al van alles geprobeerd, maar blijft je labrador uit zijn bek stinken? Of weet je gewoon niet wat je moet doen om je hond van een slechte adem te verlossen? Maak dan een afspraak bij een dierenarts. Zoals ik eerder in deze tekst al aangaf, kan een stinkende adem ook veroorzaakt worden door een problemen met de lever of nieren. Een dierenarts kan je labrador onderzoeken op dergelijke problemen. Als blijkt dat er inderdaad iets mis is met zijn nieren of lever, kan een hij direct actie ondernemen.

  Zo voorkom je vieze adem bij je labrador retriever

  Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een vieze adem bij je labrador retriever te verkleinen. Poets je de tanden van je labrador nog niet? Overweeg hier dan mee te beginnen. Laat je labrador eerst rustig wennen aan de tandenborstel, de tandpasta en de poetsbeweging. Als je van de ene op de andere dag ineens probeert een tandenborstel in zijn bek te stoppen, maak je hem bang. In dat geval staat hij waarschijnlijk nooit toe dat je zijn tanden poetst.

  Kauwen kan ook helpen om te voorkomen dat je labrador uit zijn bek stinkt. Daarom raad ik je aan om verschillende kauwspeeltjes in huis te halen. Met dit soort speeltjes stimuleer je niet alleen de kauwbehoefte van je hond, maar houd je zijn tanden ook op een natuurlijke manier schoon.

  Kauwspeeltjes voor honden

  Furmey kauwstaaf Extra sterk

  100% natuurlijk rubber | Met piepje | Helpt bij gebitsverzorging | Blijft drijven op het water | Geschikt voor puppy's | Ideaal om mee te apporteren

  Koop direct via

  Kong Extreme Extra stevig

  Stimuleert speelgedrag | Speciaal voor hardnekkige kauwers | Gemaakt van stevige en duurzame materialen | Verkrijgbaar in verschillende maten

  In plaats van speelgoed kun jij je labrador ook op een dental stick of kauwstaaf laten kauwen. Je hond vindt dit heerlijk en het is ook nog eens goed voor zijn tanden en kiezen. Deze snacks bevatten namelijk ingrediënten om het gebit van je labrador gezond te houden. Bovendien helpen deze sticks om de vorming van tandsteen en tandplak tegen te gaan.

  Kauwstaaf 25 cm Laag vetpercentage

  100% runderhuid | Reinigt het gebit | Versterkt tandvlees | Voorkomt vervelend en/of gedragsproblemen | Vrij van aroma's, geur-, kleur- en smaakstoffen | Gemaakt van grote stukken runderhuid

  Er is zelfs speciaal voer voor het gebit van je hond te koop. Dit is ideaal als je labrador last heeft van tandplak en tandsteen. Omdat deze voeding de vorming hiervan tegengaat, heeft het indirect ook invloed op de adem van je hond. Hoe minder tandplak en tandsteen er aanwezig is, hoe minder je labrador uit zijn bek stinkt.

  Royal Canin Dental Care Maxi 9 kilo

  Geschikt voor honden met een lichaamsgewicht tussen de 26 en 44 kilo | Smakelijke en complete voeding | Reinigt het gebit terwijl je hond kauwt | Tandsteenvorming wordt tot wel 75% verminderd

  Koop direct via

  Teddy stinkt zo nu en dan ook uit zijn bek

  Op deze afbeelding zie je mijn krokodilg van Dutchwide met een tube hondentandpasta

  De adem van mijn labrador Teddy ruikt helaas ook niet altijd naar bloemetjes. In de hoop dit te verbeteren, ben ik ooit begonnen met het tandenpoetsen. In het begin heb ik hem alleen een paar keer kleine beetjes hondentandapasta voorgeschoteld. Na enige aarzeling werd dit uiteindelijk toch opgesmikkeld. Een aantal dagen daarna probeerde ik met mijn vinger in zijn bek te gaan. Teddy liet dit gewoon toe, maar keek wel wat verschrikt toen ik met mijn vinger over zijn tanden en kiezen ging. Verder ben ik nooit gekomen, want ik vergeet simpelweg om zijn tanden regelmatig te poetsen.

  Omdat ik het wel belangrijk vind dat Teddy een schoon en gezond gebit heeft, ging ik op zoek naar andere manieren om zijn tanden en kiezen schoon te houden. Ik stuitte uiteindelijk op deze krokodil van Dutchwide en besloot het te proberen. Ik ben er zeer tevreden over en Teddy is er ook helemaal weg van. Je brengt wat tandpasta aan tussen de tandjes van de krokodil en laat je labrador er vervolgens lekker mee spelen. Doordat het speeltje van zichzelf een melkgeur en -smaak heeft en een piepje bevat, speelt Teddy er graag mee.

  Om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan, geef ik Teddy ook elke avond en dental stick of kauwstaaf. Meestal wissel ik af: de ene avond een kauwstaafje, de andere avond een dental stick. Uit ervaring weet ik dat lang niet iedere labrador goed kauwt op deze snacks en dan heeft het weinig zin om hem aan je hond te geven. Gelukkig kauwt Teddy er goed op.

  Als voer krijgt Teddy driemaal per dag Smolke Adult Maxi brokken. Wat ik zelf één van de voordelen van dit voer vind, is dat de brokken relatief groot zijn. Ze zijn eigenlijk net te groot om in één keer door te slikken, waardoor Teddy gedwongen wordt om erop te kauwen. Nu moet ik bekennen dat Teddy – gulzig als ie is – dit niet altijd doet, maar op de meest brokken kauwt hij gelukkig minimaal één keer. Extra bijkomstigheid van deze brokken is dat ze mineralen bevatten die helpen om de vorming van tandplak tegen te gaan.

  Smølke Adult maxi

  Alles-in-één hondenvoer met (verse) kip, duurzaam gevangen vis en lam | Vrij van tarwegluten | Zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen | Bevat geen chemische antioxidanten en conserveermiddelen | Houdt de huid en vacht in optimale conditie | Beperkt de vorming van tandplak | Afgestemd op de behoefte van grote, volwassen honden | Geschikt voor honden vanaf 14-18 maanden met een gewicht boven de 30 kilo

  Koop direct via

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *