Als jij je labrador uitlaat, kun je verschillende dieren tegenkomen. Waarschijnlijk denk je al snel aan honden, katten en vogels, maar je kunt ook een egel tegen het lijf lopen. Laat op de avond is deze kans het grootst, want egels zijn nachtdieren. Ziet je labrador een egel? Dan gaat hij er misschien op af. Uit bescherming zal de egel zich oprollen, waardoor hij stekelig wordt. Daarom vraag jij je misschien af of egels gevaarlijk zijn voor honden. Ik vertel je in deze tekst hoe het zit!
Inhoudsopgave
Probeer contact te vermijden
Labrador retrievers staan bekend als nieuwsgierige honden. Doordat ze in het donker beter zicht hebben dan wij, zien ze egels vaak eerder. Toch kan het gebeuren dat jij een egel ziet, maar je hond niet. Misschien loopt hij aan de andere kant van je of is hij een loops teefje op het spoor. In dat geval raad ik je aan gewoon rustig door te lopen. Wijs je labrador niet op de egel, want dan gaat hij er juist op af. Voor zowel je labrador als de egel is het veiliger om contact te vermijden.
Het is belangrijk dat je zelf alert bent als je niet wilt dat je labrador bij een egel in de buurt komt. Egels vallen alleen niet echt op in het donker. Heel af en toe zie ik ze eerder, maar negen van de tien keer ‘wint’ Teddy. Laat je labrador daarom liever niet loslopen. Je weet dan immers niet wat er gebeurt als hij een egel ziet. Is hij aangelijnd? Dan kun je hem makkelijk(er) langs de egel leiden.

Egels in je tuin
Heb je een open tuin? Dan kunnen egels makkelijk in- en uitlopen. Misschien gaan ze hier zelfs wel op zoek naar een plekje om hun winterslaap door te brengen. Als je weet dat er egels zitten, is het niet verstandig om je labrador los te laten lopen in de tuin. Hij kan er namelijk achteraan gaan vangen. Dit doet hij overigens niet alleen als de beestjes door je tuin lopen. Met behulp van zijn neus spoort een labrador egels snel op, zelfs als ze zich goed verscholen hebben.
Is een egel gevaarlijk voor honden?
Egels zien er schattig uit. Hierdoor zie je er misschien geen kwaad in. Voor de meeste honden zijn ze inderdaad niet gevaarlijk. Als je labrador – net als Teddy – alleen aan een egel snuffelt, loopt hij in principe geen risico. De stekels prikken misschien wat in de snuit van je hond, maar hier blijft het vaak bij.
Net als andere dieren kunnen egels overigens vlooien en teken met zich meedragen. Als jij je labrador aan zo’n beestje laat snuffelen, kunnen deze parasieten ‘overlopen’ naar je hond. Dit kan leiden tot jeuk en huidirritatie. Krabt, likt of bijt je labrador zichzelf de laatste tijd meer dan gebruikelijk? Controleer dan of hij besmet is met parasieten.

De meeste honden ruiken egels al op grote afstand. Ze zien de beestjes dan ook niet snel over het hoofd. Toch kan dit wel gebeuren. Het gevolg hiervan is dat je labrador op een egel kan gaan staan. Doordat de stekels scherp zijn, kunnen er wondjes ontstaan. In het ergste geval kan er hierdoor zelfs een kleine snee in een voetkussentje van je labrador komen.
Egel bijt labrador
Je verwacht het misschien niet, maar een egel kan je labrador ook bijten. Dit gebeurt vooral als het beestje zich in het nauw gedreven voelt, bijvoorbeeld als je hond ermee wil spelen. Zet een egel zijn tandjes in je labrador? Dan ontstaat er waarschijnlijk een wond(je). Bel in dat geval een dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en zo nodig behandelen.
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

Kan een labrador een egel bijten?
Een egel kan je hond bijten, maar er zijn ook honden die een egel bijten. Als ze het beestje zien bewegen, kan hun jachtinstinct geactiveerd worden. Labrador retrievers zullen alleen niet snel een egel bijten. Deze honden werden vroeger weliswaar voor de jacht gebruikt, maar ze hebben geen sterk ontwikkeld jachtinstinct. Hun taak was vooral om de geschoten prooi heelhuids terug te brengen bij de jager.
Bijt je labrador onverhoopt toch een egel? Dan doet hij dit waarschijnlijk niet nog een keer. Hij krijgt de stekels dan in zijn bek en dat is geen pretje. De egel zelf lijkt er ongeschonden uit te komen, maar dat is niet altijd het geval. Op de plek waar de tanden van je hond de huid van de egel raken, ontstaat vaak irritatie. Dit kan uiteindelijk tot de dood van de egel leiden. Weet je niet wat je moet doen? Neem dan contact op met de Dierenbescherming of een lokale egelopvang.

Mijn ervaringen met een labrador en egels
Eerder in deze tekst vertelde ik al dat ik tijdens mijn avondwandelingen met Teddy geregeld een egel tegenkom. Dit is vooral in de herfst het geval. Als Teddy een egel ziet, stuift hij er soms wat wild op af. Gelukkig gaat hij wel voorzichtig met het beestje om. Hij snuffelt er even aan en loopt dan gewoon weer door. Verwondingen of parasieten heeft hij nog niet overgehouden aan het contact met egels.
Het komt soms voor dat Teddy de egel wel ruikt, maar niet ziet. Hij gaat dan op zijn neus af, waardoor hij hevig aan de riem kan trekken. Teddy probeert zo alsnog in de buurt van de egel te komen, maar dat sta ik niet toe. Gelukkig is hij de egel vaak snel weer vergeten, waardoor we onze wandeling kunnen vervolgen.
Veelgestelde vragen over honden en egels
Als je hond een egel gebeten heeft, ga je ermee naar de dierenarts. De stekels van het beestje kunnen namelijk letsel veroorzaken in zijn bek.
Een hond ruikt een egel vaak al op grote afstand. Dit komt vooral doordat ze een sterk ontwikkeld reukvermogen hebben.
Nee, een hond mag niet met een egel spelen. Als je dit toelaat, kan de egel (ernstig) gewond raken. Het beestje kan er zelfs door overlijden. Laat je hond liever helemaal geen contact maken met een egel of beperk het tot snuffelen.
Ja, een egel kan een hond verwonden. Zo kunnen de stekels in het lichaam van je hond blijven zitten als hij met een egel in aanraking komt. Als een egel zich in het nauw gedreven voelt, kan hij je hond bovendien bijten.
Egels zijn klein, bewegen en lijken op een bal als ze zich oprollen. Hierdoor vinden veel honden ze interessant. Daarnaast activeren egels het jachtinstinct van veel honden.
Ja, egels zijn bang voor honden. Dit komt vooral doordat ze een stuk groter zijn. Als er een hond in de buurt is, rolt een egel zich vaak op. De stekelige buitenkant moet voorkomen dat een hond erin bijt of ermee gaat spelen.