Als je labrador vlooien heeft, krabt hij zichzelf meer dan je van hem gewend bent. Neem dit serieus, want vlooien kunnen vervelende gevolgen hebben voor je hond. Heeft je labrador nog niet eerder vlooien gehad? Dan weet je waarschijnlijk niet hoe je de aanwezigheid van deze parasieten bij honden herkent. Daarom vertel ik je in deze blog wat de symptomen van vlooien bij een labrador zijn. Hier blijft het niet bij, want ik besteed ook aandacht aan het bestrijden en voorkomen van vlooien bij een labrador retriever.
Inhoudsopgave
Wat zijn vlooien?
Vlooien zijn parasieten die hevige jeuk kunnen veroorzaken bij je labrador. Ze komen op het lichaam van je hond terecht door er simpelweg op te springen. Als je labrador vlooien heeft, kunnen de beestjes zich langzaam maar zeker door het hele huis verspreiden. Hierdoor kan er uiteindelijk een vlooienplaag ontstaan.
Sommige labrador-baasjes denken dat zij zelf ook last kunnen krijgen van vlooien. Dit is inderdaad het geval, maar je hoeft hier niet bang voor te zijn als de parasieten via je labrador in huis komen. Het gaat dan om de kattenvlo en niet om de mensenvlo. Kattenvlooien bijten liever honden en katten dan mensen.
Kattenvlo herkennen
Omdat vlooien vaak niet veel groter worden dan 2 millimeter, kun je ze amper met het blote oog waarnemen. Toch is het niet zo dat je ze helemaal niet kunt zien. Daarom is het handig om te weten hoe ze eruitzien. Om te beginnen moet je weten dat de kattenvlo een bruinzwarte kleur heeft. Zijn lichaam is relatief groot in vergelijking met zijn kop en zijn poten zijn vrij lang.
Hoe krijgt een labrador vlooien?
Er zijn verschillende manieren waarop je labrador vlooien kan krijgen, maar dit gebeurt het vaakst tijdens het wandelen. In het voorjaar en de zomer is de kans een stuk groter dat je labrador vlooien krijgt. Dit komt doordat de parasieten zich in deze seizoenen schuilhouden in struiken en grassen. Loopt je labrador retriever hier doorheen? Dan kan een vlo op zijn vacht terechtkomen. Kattenvlooien kunnen vanaf hun schuilplaats ook op je hond springen. De beestjes zijn weliswaar piepklein, maar kunnen desondanks tot wel 1 meter ver springen.
Manieren om vlooien bij een labrador te herkennen
Vlooien bij een labrador retriever zijn met het blote oog waarneembaar, maar je moet erg goed kijken om ze te zien. Het gevolg hiervan is dat je het niet altijd in de gaten hebt als je labrador vlooien heeft. Gelukkig zijn er andere manieren om vlooien bij een labrador te herkennen. Hieronder heb ik drie manieren op een rijtje gezet om vlooien bij je labrador te herkennen:
- Krabben, bijten en likken
Als je labrador gebeten is door een kattenvlo, kan dit resulteren in hevige jeuk. Omdat je hond dit niet prettig vindt, zal hij zichzelf meer krabben dan gebruikelijk. Krabt je labrador de laatste tijd overmatig? Dan kan dit een teken zijn dat hij vlooien heeft. Labrador retrievers kunnen zichzelf ook overmatig bijten en likken als ze last hebben van vlooien. - Rode vlekken
Twijfel je of je labrador vlooien heeft? Inspecteer zijn huid dan eens. Als een hond gebeten is door een vlo, zijn er vaak rode plekken zichtbaar op zijn huid. Doordat de huid onder de vacht ligt, kun je dit op het eerste gezicht lastig zien. Veeg daarom wat haren opzij om te kijken of de huid rood is. Richt je niet tot één plek, maar bekijk zijn huid op meerdere plekken verspreid over zijn lichaam. - Uitwerpselen
Je kunt vlooien ook herkennen aan hun uitwerpselen. Als je labrador vlooien heeft, zijn er vaak kleine, zwarte korrels zichtbaar op zijn huid. Om er zeker van te zijn dat het inderdaad uitwerpselen van een vlo zijn, kun je het beste een vlooienkam gebruiken. Nadat jij je labrador hiermee gekamd hebt, neem je de kam af met en keukenpapiertje. Druppel hier vervolgens een beetje water op. Wordt er een rode kleur zichtbaar rondom de zwarte puntjes? Dan is het vlooienpoep en heeft je labrador vlooien.
Mister Mill vlooienkam Voor korte en lange vacht
Koop direct via
Vlooienplaag bij labrador retriever
Heb je niet in de gaten dat je labrador vlooien heeft? Dan kan er een vlooienplaag ontstaan. De parasiet bijt zich vast in de huid van je viervoeter en zuigt zich vol met bloed. Hier blijft het niet bij want vlooien leggen gemiddeld zo’n 50 eitjes per dag. Doordat je labrador krabt als hij vlooien heeft, vallen deze eitjes op de grond.
De larven die na verloop van tijd uit de eitjes komen, voeden zich met huidschilfers van je labrador. Deze liggen niet alleen op zijn kussen of in zijn mand, maar ook op het vloerkleed in de zithoek en misschien zelfs op de bank of in de stoelen. Zodra de larven voldoende gegeten hebben, verpoppen zij zich tot een volwassen kattenvlo. Ze zullen vervolgens op het lichaam van je labrador springen, waardoor de hele cyclus weer van voren af aan begint. Vandaar dat het vaak niet lang duurt voordat er een vlooienplaag onstaat als je labrador eenmaal vlooien heeft.
Hoe word ik het beste labrador-baasje?
Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.
Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!
Zijn vlooien slecht voor een labrador?
Vertoont je labrador symptomen die bij vlooien horen? Kom dan direct in actie. De aanwezigheid van deze parasieten kan namelijk vervelende gevolgen hebben voor je hond. Doordat labrador retrievers zichzelf overmatig krabben, bijten en/of likken als ze vlooien hebben, kan er huidirritatie ontstaan. Dit kan na verloop van tijd leiden tot hotspots of zelfs kale plekken in de vacht.
Vlooien verplaatsen zich voornamelijk door te springen. Voordat ze op je labrador landen, kunnen ze eerst een tijdje op een ander dier gezeten hebben. Als dit dier virussen en/of ziektes bij zich draagt, kan een kattenvlo dit overdragen op je labrador. Tijdens het likken van zijn lichaam kan je labrador retriever een vlo inslikken, waardoor hij bijvoorbeeld een lintworm kan krijgen. In het lichaam van vlooien zitten namelijk eitjes van de lintworm.
Ben je niet direct in actie gekomen toen je labrador zichzelf overmatig begon te krabben, bijten of likken? Dan kan het zijn dat hij inmiddels behoorlijk veel vlooien heeft. Als je labrador nog een pup is, kan hij hierdoor bloedarmoede krijgen. Vlooien voeden zichzelf immers met het bloed van je labrador retriever. Uiteindelijk kan je puppy hierdoor ernstig verzwakt raken. Reden genoeg om direct in actie te komen als je vermoedt dat je labrador vlooien heeft.
Vlooienallergie
Sommige labradors zijn allergisch voor vlooien. Heeft je labrador een vlooienallergie? Dan heeft hij mogelijk veel meer last van de aanwezigheid van deze parasiet. Het speeksel van de vlo veroorzaakt namelijk meer jeuk dan bij honden die niet allergisch zijn voor vlooien. Bovendien kan de huid extreem rood worden. Verwacht niet dat dit alleen bij een groot aantal vlooien gebeurt, want bij de aanwezigheid van slechts één vlo kan er al een reactie ontstaan als je labrador allergisch is voor vlooien. Op den duur kunnen er zelfs wondjes ontstaan en deze kunnen na verloop van tijd gaan ontsteken. Hierdoor krijgt je hond alleen nog maar meer last van de parasieten.
Vlooien bij labrador bestrijden
Heb je ontdekt dat je labrador retriever vlooien heeft? Begin dan direct met bestrijden. Verwacht niet dat de parasieten vanzelf verdwijnen, want dat is niet het geval. Het aantal vlooien zal zelfs snel groeien als je niets doet, waardoor er een vlooienplaag ontstaat.
Vlooien bestrijden bij een labrador kan op verschillende manieren. Je kunt je hond allereerst wassen met vlooienshampoo. Deze shampoo zorgt ervoor dat de vlooien direct gedood worden. Je kunt de parasieten ook bestrijden met vlooienspray. Nadat je de spray aangebracht hebt, worden de beestjes binnen 24 tot 48 uur gedood. Grote voordeel van vlooienspray is dat het je labrador na gebruik drie maanden beschermt tegen deze parasieten. Tot slot kun je je labrador ook een vlooientablet geven. De werkzame stof in deze tablet zorgt ervoor dat alle vlooien binnen 6 uur doodgaan.
Knock Pest Control vlooienshampoo 100% gifvrij
Koop direct via
Frontline antivlooienspray 2x 100 ml
Koop direct via
Beaphar Vlo Kill tabletten Werkt direct
Koop direct via
Omgeving vrij van vlooien maken
Wil je je labrador verlossen van vlooien? Richt je dan niet alleen tot je hond. Deze parasieten verspreiden zich binnen de kortste keren door je woning, waardoor je ook de omgeving vrij van vlooien moet maken. Om je hier een handje bij te helpen, heb ik een handig stappenplan opgesteld. Als je deze drie stappen doorloopt, lukt het je vast om je woning vlo-vrij te maken.
- Stofzuigen
Eitjes, larven en poppen van vlooien kunnen zich op verschillende plekken in huis bevinden. Daarom is het belangrijk om goed te stofzuigen als je vlooien bij een labrador wilt bestrijden. Stofzuig niet alleen op de makkelijke plekjes, maar richt je juist ook tot de moeilijk bereikbare plekken. Dit zijn namelijk vaak de plekken waar eitjes, larven en poppen liggen.
Het is verstandig om plekken waar je labrador veel ligt extra goed te stofzuigen, zoals de mand en zijn kussen. Ben je onlangs met je labrador in de auto geweest? Vergeet deze dan niet te stofzuigen. Zodra je alles gestofzuigd hebt, gooi je de stofzuigerzak weg en maak je de stofzuiger goed schoon.
Let op: dweil bij voorkeur niet na het stofzuigen. Vlooien houden namelijk van een vochtige omgeving. Wil je toch dweilen? Voeg dan een scheutje azijn toe aan het water, want vlooien kunnen hier niet tegen. - Wassen
Ligt je labrador veel op een kussen of een deken? Of speelt hij regelmatig met stoffen spelgoed? Was dit dan uit als je labrador vlooien heeft. Het is aan raden om te wassen op 90 graden. Als dit niet mogelijk is, was je op 50 of 60 graden. Door deze hoge temperatuur overleven de eitjes en larven een wasbeurt niet. Knuffel je veel met je labrador? Overweeg dan om ook je kleren uit te wassen. Hier kunnen namelijk ook vlooien op achterblijven.
- Sprayen
Naast stofzuigen en wassen is sprayen ook verstandig als je vlooien bij een labrador ontdekt hebt. Hiervoor kun je het beste een speciale omgevingsspray voor vlooien gebruiken. Verwar deze spray niet met de vlooienspray die eerder in deze tekst ter sprake kwam, want deze spray is niet geschikt voor gebruik op je labrador retriever. Deze omgevingsspray kun je onder meer gebruiken voor een vloerkleed, maar ook voor de mand van je hond als je deze niet uit kunt wassen. Hij doodt niet alleen vlooien zelf, maar ook de larven.
STOP! antivlooien omgevingsspray Ecologisch
Koop direct via
Hulpmiddelen om vlooienplaag bij een labrador te voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt uiteraard ook voor een vlooienplaag. Het probleem is alleen dat veel baasjes niet weten hoe zij vlooien bij een labrador voorkomen. Gelukkig zijn er middeltjes die je hier een handje bij kunnen helpen. Hieronder heb ik er 3 uitgelicht, zodat je zelf kunt bepalen wat je de beste optie vindt voor je labrador retriever.
Pipet
Een pipet is gevuld met anti-vlooienmiddel. De inhoud hiervan breng je aan op de rug van je labrador, tussen zijn staart en schouderbladen. Heb je een pipet met anti-vlooienmiddel gebruikt? Was je hond dan niet in de eerste dagen na het aanbrengen. De werkzame stof kan zich zo over de huid van je hond verspreiden. Een pipet met anti-vlooienmiddel doodt niet alleen aanwezige vlooien, maar beschermt je labrador ook tegen deze paraseten. Daarnaast beschermt het middel tegen teken. Wie zijn labrador zo goed mogelijk wil beschermen tegen vlooien, dient dit middel elke maand opnieuw toe.
Beaphar Fiprotec antivlooienmiddel 3 pipetten
Koop direct via
Tablet
Heb je het idee dat een pipet niet goed werkt? Of vergeet je regelmatig om anti-vlooienmiddel op de rug van je labrador aan te brengen? Dan kun je bij de dierenarts een tablet tegen vlooien kopen. Vaak gaat het om Bravecto, maar misschien gebuikt je dierenarts een ander middel. Een tablet tegen vlooien kun je het beste toevoegen aan het eten van je hond. De werkzame stof verspreidt zich door zijn bloedbaan als hij de tablet opeet, waaroor vlooien doodgaan zodra ze je labrador bijten en zich volzuigen met zijn bloed. De parasieten krijgen de stof dan immers ook binnen, maar zij kunnen hier niet tegen. Tabletten beschermen vaak maar een beperkte periode tegen vlooien, waardoor vaak wordt aangeraden om meermaals per jaar zo’n tablet aan je hond te geven.
Vlooienband
Wie een vlooienplaag bij een labrador wil voorkomen, kan hier tot slot een vlooienband voor gebruiken. Door je labrador zo’n band te laten dragen, bescherm je hem gedurende een aantal maanden tegen vlooien. Het grote voordeel van een vlooienband is dat hij zelf de werkzame stoffen over de huid van je labrador verspreidt. Jij hoeft hem alleen maar om te doen bij je hond en de band verkleint de kans dat je labrador vlooien krijgt.
Seresto vlooien- en tekenband 2 stuks
Koop direct via
Blijf op de hoogte van alles over labradors!
Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.
Veelgestelde vragen over vlooien bij honden
Vlooien kunnen huidirritaties veroorzaken bij je hond. Dit kan uiteindelijk leiden tot hotspots of zelf kale plekken. Als je hond een vlo inslikt, kan hij bovendien een lintworm krijgen. Bij puppy’s kan de aanwezigheid van vlooien bloedarmoede veroorzaken.
Een kattenvlo heeft een bruinzwarte kleur. Daarnaast is zijn lichaam behoorlijk groot in verhouding tot zijn kop. De kattenvlo heeft bovendien redelijk lange poten.
Je hond zal zichzelf meer krabben, likken en/of bijten dan gebruikelijk als hij vlooien heeft. Rode vlekken op zijn huid duiden ook vaak op aanwezigheid van deze parasieten. Als je kleine, zwarte korrels in de vacht van je hond vindt, heeft hij waarschijnlijk ook vlooien. Dit is vlooienpoep.
De kans op vlooien bij honden is het grootst in het voorjaar en de zomer. In deze seizoenen houden de parasieten zich schuil in het gras of struikgewas. Vanaf hier kunnen ze op het lichaam van je labrador retriever springen.
Er zijn verschillende manieren om vlooien bij honden te bestrijden. Was je hond bijvoorbeeld met vlooienshampoo of behandel hem met vlooienspray. Je kunt hem ook vlooientabletten geven. De werkzame stof in deze tabletten zorgt ervoor dat vlooien binnen 6 uur sterven.
Vlooien hebben een hekel aan azijn. Breng azijn nooit puur aan op de vacht van je hond, maar verdun dit. Meng bij voorkeur ¾ deel water met ¼ deel witte natuurazijn in een plantenspuit en spray dit op de vacht van je hond. Je verkleint op deze manier de kans dat je labrador huidirritatie krijgt.
Om te beginnen moet je goed stofzuigen om je woning vlo-vrij te maken. Was bovendien de spullen van je labrador uit, bij voorkeur op 90 graden. Ga tot slot met omgevingsspray voor vlooien rond om vlooien en larven op de bank, in het vloerkleed en op moeilijk bereikbare plekken te doden.
Je kunt een vlooienplaag bij je hond voorkomen door hem regelmatig te behandelen met een pipet met vlooienmiddel. Daarnaast zijn er tabletten die honden beschermen tegen vlooien. Sommige baasjes laten hun hond een vlooienband dragen om hem te beschermen tegen deze parasieten.
Vlooien kunnen op verschillende plekken op het lichaam van je hond voorkomen. Toch zitten ze het vaakst op de rug, in de liezen of in de oksels van je hond.