Labrador lichaamstaal: wat wil je hond je vertellen?

Leer je labrador nog beter begrijpen door zijn lichaamstaal te ontcijferen

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Je kunt weliswaar tegen je labrador praten, maar hij praat (helaas) niet terug. Toch betekent dit niet dat jij niet met je hond kunt communiceren. Je labrador retriever gebruikt zijn lichaam namelijk om je dingen duidelijk te maken. Ben je benieuwd wat je hond je wil vertellen? Dat begrijp je alleen als je weet wat labrador lichaamstaal betekent.

Als je niet weet wat je labrador je duidelijk probeert te maken met zijn lichaam, ben je hier aan het juiste adres. Deze pagina staat namelijk volledig in het teken van lichaamstaal bij honden. Je leest onder meer welke lichaamsdelen je viervoeter gebruikt om te communiceren. Daarnaast ontdek je ook wat je labrador je wil vertellen met lichaamstaal.

  Lichaamshouding

  Een labrador retriever gebruikt in feite zijn hele lichaam om te communiceren met mensen en andere dieren. Neemt je hond een hoge lichaamshouding aan? Dan wil je labrador met lichaamstaal duidelijk maken dat hij zich zelfverzekerd en stoer voelt. De kop, oren en staart van je hond staan in deze houding omhoog en ook staat hij stevig op zijn poten.

  Het kan ook voorkomen dat je labrador zijn kop en oren omhoog houdt en stevig op zijn poten staat, maar een lage staart heeft. In dat geval doet je hond een poging om zelfverzekerd over te komen, terwijl hij dit eigenlijk helemaal niet is.

  Op deze afbeelding zie je een labrador lichaamstaal met lage staart

  Staart

  De staart is voor labrador retrievers ook een belangrijk communicatiemiddel. Als labrador-baasje moet je weten dat de staart van een hond grofweg drie houdingen aan kan nemen: laag, neutraal en hoog. Een lage staart betekent vaak dat je labrador bang is, terwijl een hoge staart duidt op zelfverzekerdheid of opwinding. Steekt de staart van je labrador recht naar achteren? Dan is er sprake van een neutrale houding. In dat geval wil je labrador retriever je niets duidelijk maken.

  Om labrador lichaamstaal te begrijpen, moet je ook weten wat het betekent als je labrador met zijn staart beweegt. Veel labrador-baasjes denken dat hun hond vrolijk en ontspannen is als hij kwispelt, maar dit hoeft niet. Er zijn namelijk ook honden die kwispelen uit angst of omdat ze boos zijn. Let daarom goed op de manier waarop de staart van je labrador beweegt als je hem wilt begrijpen. Aan de snelheid waarmee of de richting waarin je hond zijn staart beweegt, kun je namelijk veel afleiden.

  Oren

  Als je een labrador hebt, is het je vast wel bekend dat je hond de houding van zijn oren kan veranderen. Zijn oren zijn de ene keer naar voren gericht, terwijl ze de andere keer juist wat meer naar achteren staan. Sommige labrador-baasjes hechten hier niet veel waarde aan, maar toch kan deze labrador lichaamstaal je waardevolle informatie opleveren over je viervoeter.

  Staan de oren van je labrador niet naar voren of achteren en zijn de oorschelpen een beetje naar de zijkanten gedraaid? Dan staan zijn oren in de ‘normale’ stand. Dit wil zeggen dat je hond op dat moment ontspannen is en je niets te vertellen heeft. Als de oren van je labrador retriever naar voren staan, is hij zelfverzekerder of alerter dan gebruikelijk. Staan de oren van je labrador naar achteren? Dan kan dit betekenen dat hij angstig is of je wil begroeten als je na een dag werken weer thuiskomt.

  Hangt één van de oren van je labrador lager dan de andere? Dan probeert hij je vaak duidelijk te maken dat hij hier last van heeft. Kijk in dat geval eens in beide oren. Zijn ze vies? Dan moet je de oren van je labrador schoonmaken.

  Haren

  Je verwacht het misschien niet direct, maar je labrador kan zijn vacht ook gebruiken om je iets duidelijk te maken. De haren van je labrador retriever horen netjes en plat op zijn huid te liggen. Bij zo’n houding is je hond ontspannen. Als je labrador bang of agressief is, kunnen de haren in zijn nek en op zijn rug recht overeind gaan staan. Dit wordt ook wel borstelen genoemd. Je labrador kan dit gedrag bovendien vertonen als hij andere dieren wil laten zien dat hij stoer en zelfverzekerd is. Om in te kunnen schatten waarom je labrador dit gedrag vertoont, moet je labrador lichaamstaal kennen.

  Bek

  Aan de bek van je labrador kun je soms ook afleiden hoe hij zich voelt. Hangt de bek van je hond iets open? Dan is dit een goed teken. Je labrador retriever voelt zich namelijk ontspannen als hij deze houding aanneemt. Als je hond zijn bek verder open heeft en zijn tanden hierdoor zichtbaar zijn, kan dit juist een teken zijn dat hij agressief is. Boze honden laten namelijk vaak hun tanden zien in de hoop (potentieel) gevaar af te schrikken.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador ontspannen liggen

  Ogen

  De ogen zijn ook een belangrijk onderdeel in labrador lichaamstaal. Met behulp van zijn ogen kan een hond je namelijk ook duidelijk maken hoe hij zich voelt. Kijkt een labrador retriever je met grote ogen aan? Dan voelt hij zich waarschijnlijk bedreigd of angstig. Omdat dit uiteindelijk kan leiden tot agressief gedag, is het verstandig om je labrador mee te nemen naar een rustige, prikkelarme omgeving. Je verkleint op deze manier de kans dat hij bijvoorbeeld gaat bijten.

  Waarschuwingssignalen

  Als een labrador retriever boos is of zich bedreigd voelt, bijt hij meestal niet direct van zich af. De meeste honden van dit ras waarschuwen namelijk eerst door middel van labrador lichaamstaal. Aan jou de taak om dit soort signalen te herkennen, zodat je weet wanneer het te gek wordt voor je hond. Blaffen en/of grommen zijn voorbeelden van signalen waarmee een labrador je wil waarschuwen. Daarnaast kan hij zijn tanden laten zien of happen als hij bang is of zich bedreigd voelt. Sommige labradors verstijven ook en kunnen je hierbij doordringend aanstaren.

  Laat je labrador één of meerdere van dit soort waarschuwingssignalen zien? Neem dit dan serieus en stop waar je mee bezig bent of neem je labrador mee naar een andere plek. Je neemt op deze manier de trigger weg die hem aanzet tot dit gedrag. Gun hem vervolgens de tijd om bij te komen, zodat hij kalmeert.

  Verschillende lichaamshoudingen

  Een labrador kan verschillende lichaamshoudingen aannemen. Als je zelf een hond van dit ras hebt, is het handig om te weten wat de verschillende houdingen betekenen. Dit helpt je namelijk bij het begrijpen van labrador lichaamstaal. Hieronder staan een aantal verschillende lichaamshoudingen die je labrador retriever aan kan nemen op een rijtje met daarbij de belangrijkste kenmerken.

  Ontspannen lichaamshouding

  • Hangende oren
  • Geen grotere ogen en/of pupillen dan normaal en er is geen oogwit te zien
  • Staart steekt recht naar achteren (neutrale houding). Je labrador kan deze eventueel in een langzame, brede baan bewegen.
  • Haren in de nek en op de rug liggen plat op de huid
  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador spelen

  Alerte lichaamshouding

  • Oren staan iets naar voren
  • Oplettende blik en veel focus
  • Gespannen lichaamshouding
  • Je hond staat klaar om te reageren

  Bange lichaamshouding

  • Oren staan naar achteren
  • Lichaam kan verstijven
  • Je labrador duikt in elkaar of maakt zich klein
  • Ogen zijn groter dan normaal en er is oogwit zichtbaar
  • Je labrador gaapt, likt langs zijn bek, kwijlt, trilt, hijgt of blaft.

  Agressieve lichaamshouding

  • Oren staan rechtop en zijn gespitst
  • Je labrador staat rechtop en maakt zich groot
  • Staart staat recht omhoog
  • Je labrador toont zijn tanden
  • Je labrador laat waarschuwingssignalen zien

  Labrador lichaamstaal en de rol van geluid

  Aangezien het hier om labrador lichaamstaal gaat, hoort geluid er eigenlijk niet bij. Toch komt het vaak genoeg voor dat je hond ook geluid maakt als hij een bepaalde houding aanneemt. Zo kan een labrador retriever bijvoorbeeld gaan blaffen als hij zich bang of bedreigd. Je hond blaft dan niet alleen, maar neemt waarschijnlijk ook een bange of agressieve lichaamshouding aan.

  Naast blaffen kan een labrador grommen. Gromt je hond zachtjes? Dan is dit niet direct reden tot paniek, want zacht grommen is vaak een teken van tevredenheid. Deze manier van grommen heeft wel wat weg van knorren, waardoor je het vrij makkelijk herkent. Als je labrador diep gromt, waarschuwt of dreigt hij. Zo’n grom kan zelfs betekenen dat hij zich voorbereidt op een aanval. In dat geval laat hij waarschijnlijk zijn tanden zien en zijn er rimpels zichtbaar rondom zijn neus. Gromt je labrador en deinst hij hierbij terug? Dan voelt hij zich ernstig bedreigd.

  Tot slot kan een labrador janken of piepen als hij je iets duidelijk wil maken. Veel mensen denken dat een hond dit geluid produceert omdat hij verdrietig of eenzaam is, maar dat hoeft niet. Een labrador kan namelijk ook janken of piepen om je duidelijk te maken dat hij pijn heeft. Reden genoeg om de lichaamstaal van je labrador altijd goed in de gaten te houden als hij geluid maakt, want hier kun je vaak veel uit afleiden.

  Test je kennis over labrador lichaamstaal

  Ben je benieuwd of je de labrador lichaamstaal een beetje kent? Of wil jij je kinderen leren om een hond (beter) te begrijpen? Dan biedt de volgende video uitkomst. Hierin wordt je kennis over de lichaamstaal van honden getest. Hopelijk helpt dit jou om labrador lichaamstaal nog beter te begrijpen, zodat het je snel duidelijk is wat je labrador je wil vertellen.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *