Lichaamstaal van je labrador: wat wil je hond je vertellen?

Leer je labrador nog beter begrijpen door zijn lichaamstaal te ontcijferen

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Net als ik praat jij ongetwijfeld ook regelmatig tegen je labrador. Ondanks dat je hond niet terug kan praten, betekent dit niet dat je niet met hem kunt communiceren. Je labrador retriever gebruikt zijn lichaam namelijk om je dingen duidelijk te maken. Ben je benieuwd wat je hond je wil vertellen? Dan moet je de lichaamstaal van een labrador begrijpen.

Als je niet weet wat je labrador je duidelijk probeert te maken met zijn lichaam, ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina vertel ik je namelijk alles wat je moet weten over lichaamstaal bij honden. Je leest onder meer welke lichaamsdelen je viervoeter gebruikt om te communiceren en hoe hij dit doet. Daarnaast ontdek je ook wat je labrador je wil vertellen met lichaamstaal.

    Lichaamshouding

    Een labrador retriever gebruikt in feite zijn hele lichaam om te communiceren met mensen en andere dieren. Neemt je hond een hoge lichaamshouding aan? Dan wil je labrador met lichaamstaal duidelijk maken dat hij zich zelfverzekerd en stoer voelt. De kop, oren en staart van je hond staan in deze houding omhoog en bovendien staat hij stevig op zijn poten.

    Het kan ook voorkomen dat je labrador zijn kop en oren omhoog houdt en stevig op zijn poten staat, maar een lage staart heeft. In dat geval doet je hond een poging om zelfverzekerd over te komen, terwijl hij dit eigenlijk helemaal niet is.

    Staart

    De staart is misschien wel het belangrijkste communicatiemiddel van je labrador. Als baasje moet je weten dat de staart van een hond grofweg drie houdingen aan kan nemen: laag, neutraal en hoog. Een lage staart betekent vaak dat je labrador bang is, terwijl een hoge staart duidt op zelfverzekerdheid of opwinding. Steekt de staart van je labrador recht naar achteren? Dan is er sprake van een neutrale houding en wil je labrador je niets duidelijk maken.

    Op deze afbeelding zie je aan de lichaamshouding van mijn labrador Teddy dat hij een hoge staart heeft.

    Om de lichaamstaal van je labrador te begrijpen, moet je ook weten wat het betekent als je hond met zijn staart beweegt. Veel baasjes denken dat honden vrolijk en ontspannen zijn als ze kwispelen, maar dit hoeft niet. Er zijn ook honden die kwispelen uit angst of omdat ze boos zijn. Let daarom goed op de manier waarop je hond zijn staart beweegt. Aan de snelheid of richting kun je veel afleiden.

    Oren

    Het is je ongetwijfeld al eens opgevallen dat je labrador de houding van zijn oren kan veranderen. De ene keer zijn ze wat meer naar voren gericht en de andere keer staan ze juist naar achteren. Het is belangrijk dat je weet wat de verschillende houdingen betekeken. Ze kunnen je namelijk waardevolle informatie opleveren over je viervoeter.

    Staan de oren van je labrador niet naar voren of achteren en zijn de oorschelpen een beetje naar de zijkanten gedraaid? Dan staan zijn oren in de ‘normale’ stand. Dit wil zeggen dat je hond op dat moment ontspannen is en je niets te vertellen heeft. Als de oren van je labrador retriever naar voren staan, is hij zelfverzekerder of alerter dan gebruikelijk. Staan de oren van je labrador naar achteren? Dan kan dit betekenen dat hij angstig of opgewonden is.

    Wat betekent het als één oor scheef hangt?

    Hangt één van de oren van je labrador lager dan de andere? Dan is dit vaak een teken dat hij hier last van heeft. Mogelijk schudt hij ook met zijn kop. Kijk in dat geval eens in beide oren. Zijn ze vies? Maak ze dan schoon.

    Zo maak je de oren van je labrador schoon

    Haren

    Je verwacht het misschien niet direct, maar je labrador kan zijn vacht ook gebruiken om je iets duidelijk te maken. De haren van je labrador retriever horen netjes en plat op zijn huid te liggen. Bij zo’n houding is je hond ontspannen. Als je labrador bang of agressief is, kunnen de haren in zijn nek en op zijn rug recht overeind gaan staan. Dit wordt ook wel ‘borstelen’ genoemd. Je labrador kan dit gedrag bovendien vertonen als hij andere dieren wil laten zien dat hij stoer en zelfverzekerd is. Om in te kunnen schatten waarom je labrador dit gedrag vertoont, moet je de lichaamstaal van je labrador begrijpen.

    Bek

    Aan de bek van je labrador kun je soms ook afleiden hoe hij zich voelt. Hangt de bek van je hond iets open? Dan is dit een goed teken, want je labrador voelt zich ontspannen als hij deze houding aanneemt. Als je hond zijn bek verder open heeft en zijn tanden hierdoor zichtbaar zijn, kan dit juist op agressie wijzen. Boze honden laten vaak hun tanden zien in de hoop (potentieel) gevaar af te schrikken.

    Ogen

    Je labrador kan je ook duidelijk maken hoe hij zich voelt met behulp van zijn ogen. Kijkt je hond je met grote ogen aan? Dan voelt hij zich waarschijnlijk bedreigd of angstig. Omdat dit uiteindelijk kan leiden tot agressief gedag, is het verstandig om je labrador mee te nemen naar een rustige, prikkelarme omgeving. Je verkleint op deze manier de kans dat hij bijvoorbeeld gaat bijten.

    Honden kunnen je overigens ook met grote ogen aankijken als je een woord zegt waar ze een leuke associatie mee hebben. Zo worden de ogen van mijn labrador Teddy zichtbaar groter als ik ‘snackie’, ’tuin’ of ‘lopen’ zeg.

    Op deze afbeelding ligt Teddy met zijn knuffel op een vloerkleed

    Waarschuwingssignalen

    Als een labrador retriever boos is of zich bedreigd voelt, bijt hij meestal niet direct van zich af. De meeste honden van dit ras waarschuwen eerst door middel van lichaamstaal. Aan jou de taak om dit soort signalen te herkennen, zodat je weet wanneer het te gek wordt voor je hond. Blaffen en/of grommen zijn voorbeelden van signalen waarmee een labrador je wil waarschuwen. Daarnaast kan hij zijn tanden laten zien of happen als hij bang is of zich bedreigd voelt. Sommige labradors verstijven ook en kunnen je hierbij indringend aanstaren.

    Laat je labrador één of meer van de genoemde waarschuwingssignalen zien? Neem dit dan serieus en stop waar je mee bezig bent. Soms helpt het ook om met hem naar een andere plek te gaan. Je neemt op deze manier de trigger weg die hem aanzet tot dit gedrag. Gun je hond vervolgens de tijd om bij te komen, zodat hij kalmeert.

    Verschillende lichaamshoudingen

    Een labrador kan verschillende lichaamshoudingen aannemen. Als je zelf een hond van dit ras hebt, is het handig om te weten wat de verschillende houdingen betekenen. Dit maakt het een stuk makkelijker om de lichaamstaal van je labrador te begrijpen. Hieronder heb ik een aantal verschillende lichaamshoudingen die je labrador retriever aan kan nemen op een rijtje gezet, inclusief de belangrijkste kenmerken.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy met zijn oren naar achteren zitten

    Ontspannen lichaamshouding

    • Hangende oren
    • Geen grotere ogen en/of pupillen dan normaal en er is geen oogwit te zien
    • Staart steekt recht naar achteren (neutrale houding). Je labrador kan deze eventueel in een langzame, brede baan bewegen.
    • Haren in de nek en op de rug liggen plat op de huid

    Alerte lichaamshouding

    • Oren staan iets naar voren
    • Oplettende blik en veel focus
    • Gespannen lichaamshouding
    • Klaar om te reageren

    Bange lichaamshouding

    • Oren staan naar achteren
    • Lichaam kan verstijven
    • Je labrador duikt in elkaar of maakt zich klein
    • Ogen zijn groter dan normaal en er is oogwit zichtbaar
    • Je labrador gaapt, likt langs zijn bek, kwijlt, trilt, hijgt of blaft.

    Agressieve lichaamshouding

    • Oren staan rechtop en zijn gespitst
    • Je labrador staat rechtop en maakt zich groot
    • Staart staat recht omhoog
    • Je labrador toont zijn tanden
    • Je labrador laat waarschuwingssignalen zien
    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador spelen met een andere hond

    De rol van geluid bij de lichaamstaal van je labrador

    Aangezien het hier om de lichaamstaal van labrador retrievers gaat, hoort geluid er eigenlijk niet bij. Toch komt het vaak genoeg voor dat je hond ook geluid maakt als hij een bepaalde houding aanneemt. Zo kan een labrador bijvoorbeeld blaffen als hij bang is of zich bedreigd voelt. Je hond blaft dan niet alleen, maar neemt waarschijnlijk ook een bange of agressieve lichaamshouding aan.

    Naast blaffen kan je labrador grommen. Gromt hij zachtjes? Dan is dit niet direct reden tot paniek, want zacht grommen is vaak een teken van tevredenheid. Deze manier van grommen heeft wel wat weg van knorren, waardoor je het vrij makkelijk herkent. Als je labrador diep gromt, waarschuwt of dreigt hij. Zo’n grom kan zelfs betekenen dat hij zich voorbereidt op een aanval. In dat geval laat hij waarschijnlijk zijn tanden zien en zijn er rimpels zichtbaar rondom zijn snuit. Gromt je labrador en deinst hij hierbij terug? Dan voelt hij zich ernstig bedreigd.

    Op deze afbeelding zie je Teddy in een neutrale lichaamshouding

    Tot slot kan een labrador janken of piepen als hij je iets duidelijk wil maken. Veel mensen denken dat een hond dit geluid produceert omdat hij verdrietig of eenzaam is, maar dat hoeft niet. Een labrador jankt of piept ook om je duidelijk te maken dat hij pijn heeft. Reden genoeg om de lichaamstaal van je labrador altijd goed in de gaten te houden als hij geluid maakt, want hier kun je vaak veel uit afleiden.

    Test wat je weet over de lichaamstaal van je labrador retriever

    Ben je benieuwd of je de lichaamstaal van je labrador een beetje kent? Of wil jij je kinderen leren om een hond (beter) te begrijpen? Dan raad ik je aan de video hieronder te bekijken. Hierin wordt je kennis over de lichaamstaal van honden getest. Hopelijk helpt dit jou om de lichaamstaal te herkennen, zodat het snel duidelijk is wat je labrador je wil vertellen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over honden en lichaamstaal

    Wat betekent het als je hond een hoge lichaamshouding aanneemt?

    Als je hond een hoge lichaamshouding aanneemt, laat hij zien dat hij zich zelfverzekerd en stoer voelt. Zijn kop, oren en staart staan in dat geval omhoog.

    Kun je aan de lichaamstaal zien of een hond bang is?

    Ja, je kunt aan de lichaamstaal van een hond zien of hij bang is. Zo hebben bange honden vaak een lage staart. Deze kan zelfs tussen zijn poten hangen. Als de oren naar achteren gericht zijn of tegen het hoofd liggen, is je hond vaak ook bang.  

    Waarom heeft mijn hond gespitste oren?

    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond zijn oren spitst. Dit kan een teken zijn van alertheid, maar je hond kan ook nieuwsgierig, opgewonden of waakzaam zijn. Veel honden spitsen hun oren bovendien als je tegen ze praat, zodat ze je beter kunnen horen.

    Waarom borstelt mijn hond?

    Als de nekharen van je hond overeind staan, is hij aan het borstelen. Deze reflex treedt bij de meeste honden vaak automatisch op bij spanning of opwinding. Zo kunnen de nekharen van je hond bijvoorbeeld overeind gaan zijn als je een andere hond tegenkomt met lopen.

    Hoe herken je een agressieve hond?

    Je kunt een agressieve hond vaak herkennen door naar lichaamstaal te kijken. Een hond neemt vaak een dreigende houding aan, zijn nekharen kunnen overeind gaan staan en hij kan zijn tanden laten zien. Blaffen, grommen en snauwen zijn eveneens kenmerken van een agressieve hond.

    Wat betekent het als mijn hond zijn kop schuin houdt?

    Als je hond zijn kop schuin houdt, probeert hij te luisteren of je beter te begrijpen. Deze houding neemt hij vooral aan als je tegen hem praat.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *