De grote labrador puppy checklist

11 dingen die je absoluut in huis moet hebben voordat er een puppy komt!

Gemiddelde leestijd: 24 minuten

Als je voor het eerst een hond krijgt, weet je waarschijnlijk niet wat je allemaal nodig hebt. Hierdoor vergeet je misschien bepaalde dingen te kopen. Herkenbaar, want zelf ben ik ook meerdere malen naar de dierenwinkel geweest toen ik mijn labrador Teddy kreeg. Omdat ik niet wil dat jou hetzelfde overkomt, heb ik deze grote labrador puppy checklist opgesteld. Hiermee kun jij je tot in de puntjes voorbereiden op de komst van een labrador pup.

  Bench

  Het is onmogelijk om een labrador pup 24/7 in de gaten te houden. Overdag ben je waarschijnlijk aan het werk en ’s nachts slaap je. Om te voorkomen dat je labrador pup zijn gang kan gaan als jij er niet bent of in bed ligt, is het handig om een bench te kopen. Dit is een draadkooi van metaal die je kunt vergrendelen. Hierdoor voorkom je dat je labrador pup van alles kan slopen en overal zijn behoeftes kan doen.

  Benches zijn er in verschillende soorten en maten. Omdat een labrador pup klein is, past hij in nagenoeg iedere bench. Wil je dat je labrador ook op latere leeftijd nog in de bench gaat als je van huis bent? Koop een bench dan op de groei. Zodoende voorkom je dat je binnenkort weer een nieuwe bench voor je labrador moet kopen, omdat de huidige te klein is geworden. Heb je nog geen bench? Dan zijn de volgende benches het overwegen waard.

  Topmast Hondenbench Zwart Geschikt voor tussenschot

  Metaal | Uitneembare kunststof lade | Eenvoudig in te klappen en weer op te zetten | 2 ingangen met 2 stevige schuifsluiting per ingang | Makkelijk te verplaatsen dankzij handvat | Verkrijgbaar in 4 maten

  Als je een bench op de groei koopt, raad ik je aan om de eerste periode een tussenschot te gebruiken. Met zo’n schot kun je de bench verkleinen, waardoor de kans kleiner is dat je labrador in zijn bench plast en poept. Bovendien kun je de bench makkelijk een stukje groter maken als je labrador groeit. Ben je van plan om een tussenschot te gebruiken? Let er dan goed op dat je een bench koopt die hier geschikt voor is.

  Vind je een bench wat klein voor een labrador pup? Dan is een puppyren misschien een betere optie. Een puppyren is over het algemeen een stuk groter dan een bench, waardoor een labrador meer bewegingsruimte heeft. Een labrador pup doet zijn behoeftes vaak wel sneller in zo’n ren dan in de bench. Dit komt vooral doordat hij hierin (veel) meer ruimte heeft. Hierdoor kan het langer duren om je labrador zindelijk te maken.

  Trainingspads

  Een labrador pup is nog niet zindelijk op het moment dat hij zijn nest mag verlaten. Vaak duurt het nog wel een tijdje voordat een puppy weet dat het de bedoeling is dat hij zijn behoeftes buiten moet doen in plaats van binnen. Je kunt je pup overigens wel helpen om sneller zindelijk te worden. Begint hij binnen de plassen of te poepen? Til hem dan op, neem hem mee naar buiten en laat hem hier zijn behoefte(s) afmaken. Vergeet je labrador pup niet te belonen als hij buiten zijn behoeftes doet.

  Plast en poept je labrador pup op verschillende plekken in huis? Dan kun je puppy trainingspads gebruiken. Doordat deze pads voorzien zijn van een speciale geur, is de kans groot dat je labrador pup er zijn behoeftes op doet. Hierdoor doet je hond zijn behoeftes niet langer door het hele huis heen. De trainingspads zijn niet alleen comfortabel voor je hond, maar ze laten ook geen vocht door. Hierdoor blijft je vloer droog en schoon.

  Je kunt ook kranten in plaats va trainingspads gebruiken om een labrador pup zindelijk te maken. Leg in het begin de hele ruimte waar je pup verblijft vol met kranten. Hij poept of plast dan altijd op een krant als hij zijn behoeftes doet en dit zal je pup onthouden. Langzaam maar zeker haal je steeds meer kranten weg. Als er nog maar één krant ligt, zal je pup hier (als het goed is) zijn behoeftes op doen. Haal je ook de laatste krant weg? Dan houdt hij zijn behoeftes waarschijnlijk op tot het moment dat hij wordt uitgelaten.

  Op deze afbeelding zie je de voorkant van het complete handboek voor de labardor retriever

  Hoe word ik het beste labrador-baasje?

  Dat lees je in Het Complete Handboek voor de Labrador van Jan Jacobs! Met ruim 25 jaar ervaring in het verzorgen en opvoeden van labrador retrievers is hij de aangewezen persoon om jou alles bij te brengen over dit hondenras.

  Koop je zijn e-book via de onderstaande knop? Dan profiteer je van 5 GRATIS bonussen!

  Koop Het Complete Handboek voor de Labrador

  Voer- en waterbak

  Een labrador pup krijgt vaak meerdere malen per dag eten. Daarnaast is het belangrijk dat hij voldoende drinkt. Vergeet daarom niet om een voer- en waterbak te kopen voordat jij je pup ophaalt. Kies bij voorkeur voor een voer- en waterbak met antislip aan de onderzijde. Hierdoor voorkom je dat je labrador pup zijn voer- en waterbak door het hele huis schuift. Wil je dat je labrador op een voor hem prettige hoogte kan eten en drinken? Koop dan een in hoogte verstelbare voer- en waterbak.

  De meeste labradors werken hun eten binnen no-time naar binnen. Doet je pup dit ook? Dan moet hij na het eten mogelijk braken. Als je dit wilt voorkomen, kun je een anti-schrokbak kopen. Met zo’n bak moet je pup meer moeite doen om zijn voer binnen te krijgen en dat vermindert het schrokken. Doordat het langer duurt voordat hij zijn eten op heeft, is de kans op braken bovendien een stuk kleiner. Ik heb hieronder een aantal voer- en waterbakken op een rijtje gezet die geschikt zijn voor labrador retrievers.

  Speelgoed

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador met een schoen in zijn bek

  Het is belangrijk dat een labrador zich in zijn nieuwe ‘nest’ kan vermaken. Zorg er daarom voor dat er voldoende speelgoed aanwezig is. Je kunt het beste verschillende soorten hondenspeelgoed kopen, zoals een touw, knuffel en bal. Dit zijn speeltjes waar een labrador pup zich uitstekend mee kan vermaken. Puppy’s zijn bovendien dol op speelgoed waar een piep in zit.

  De tandjes van een labrador pup zijn behoorlijk scherp. Daarom moet je goed opletten welk speelgoed je koopt. Laat speeltjes waar je pup stukjes van af kan bijten het liefst links liggen. Hij kan deze stukjes opeten en dat kan een verstopping veroorzaken. In het ergste geval kan hij er zelfs in stikken. Heeft je labrador pup zijn speelgoed gesloopt? Laat hem hier dan niet langer mee doorspelen, maar gooi het weg.

  Mand of kussen

  Heb je een bench gekocht? Dan denk je misschien dat het overbodig is om een mand of kussen te kopen, want je pup heeft immers al een plekje voor zichzelf. Omdat de meeste mensen een bench alleen ’s nachts of als zij weg zijn gebruiken, gaat een labrador hier overdag mogelijk niet in liggen. Om ervoor te zorgen dat hij buiten de bench ook een lekkere plek heeft om te liggen, is het verstandig om ook een labrador mand of labrador kussen te kopen.

  Veel mensen kopen een mand of kussen op de groei. Hier valt wat voor te zeggen, want je hoeft dan geen nieuwe te kopen als je labrador groeit. Toch is dit niet altijd de beste keuze. Een labrador pup voelt zich namelijk al snel klein als hij op een (te) groot kussen of in een te grote mand ligt, waardoor hij er mogelijk niet op/in gaat liggen. Daarom kun je beter eerst een klein kussen of een kleine mand kopen. Vervang deze door een groot kussen of grote mand als je labrador er te groot voor is geworden. Heb je nog geen kussen of mand voor je labrador? Dan kan ik de Happysnoots donut hondenmand van harte aanraden. Je kunt ook voor een kussen of mand uit het onderstaande overzicht kiezen.

  Voer

  Voer mag zeker niet ontbreken als je een labrador pup krijgt, want het is belangrijk dat hij elke dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Omdat je uit allerlei soorten voer voor labrador puppy’s kunt kiezen, twijfel je misschien wat de beste keuze is. Wil jij je hond brokken voeren? Begin dan altijd met puppybrokken. Deze zijn kleiner dan brokken voor volwassen labradors, waardoor je pup ze makkelijker kan eten. Puppybrokken bevatten bovendien meer voedingsstoffen.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die van een snack geniet

  Alhoewel labrador-baasjes hun pup brokken voeren, kun je ook voor andere voeding kiezen. Je kunt je labrador pup bijvoorbeeld ook blikvoer, kant-en-klaar vers voer (KVV) en diner voeren. Iedere voersoort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Verdiep je daarom eerst goed in labrador voeding voordat je daadwerkelijk een keuze maakt. Let hierbij extra goed op de samenstelling. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je labrador de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Vind je het lastig om te kiezen? Schakel dan eventueel de hulp in van een professional.

  Snacks

  Wie denkt dat het voldoende is om alleen voer te kopen voor een labrador, heeft het mis. Je hebt ook snacks nodig, want labrador retrievers vinden het heerlijk om tussen de maaltijden door iets lekkers te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een lekkere kauwstaaf of een bot voor je hond kopen. Let er wel goed op welke snacks je koopt, zeker als je labrador nog een pup is. Op de verpakking van veel snacks staat vaak vanaf welke leeftijd je het je hond mag geven.

  Snacks zijn overigens ook bijzonder handig om je labrador pup te trainen. De meeste puppy’s zijn bereid om ver te gaan voor iets lekkers. Wil jij je labrador pup trainen? Dan kun je hier het beste trainingssnoepjes voor gebruiken. Kies bij voorkeur voor snoepjes met een sterke geur, zoals Frolic. Wanneer iets lekker ruikt, gaat je hond vaak nog net een stapje verder. Hierdoor boek je mogelijk sneller succes met trainen dan wanneer je een ‘standaard’ beloning gebruikt, zoals de brokken die hij dagelijks krijgt.

  Riem

  Eén van de belangrijkste puppybenodigdheden is een riem. Woon je binnen de bebouwde kom? Dan ben je verplicht om je labrador pup aan te lijnen als je ermee loopt. In het buitengebied mag je een labrador los laten lopen, maar met een puppy is dit niet verstandig. Je labrador pup luistert waarschijnlijk nog niet goed naar je, waardoor je hier nog beter even mee kunt wachten.

  Als je op zoek gaat naar een geschikte riem voor je labrador, ontdek je al snel dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Er zit niet alleen verschil in de lengte, maar ook in het materiaal. Reden genoeg om niet lukraak een hondenriem te kopen, maar je hier eerst goed in te verdiepen.

  Voordat je een hondenriem koopt, moet je eerst bepalen wat de beste soort is. Begin met de lengte van de lijn. Zoek je een lijn die je kunt gebruiken om je labrador pup te trainen? Dan is een trainingslijn een goede keuze. Deze lijnen zijn onder meer verkrijgbaar in lengtes van 10 en 15 meter. Als je alleen een hondenriem zoekt om je labrador uit te laten, volstaat een lijn van 3 of 5 meter vaak.

  Weet je inmiddels wat de juiste lengte is? Verdiep je dan in het materiaal. Omdat vrijwel iedere jonge labrador aan de riem trekt, is het verstandig voor een materiaal te kiezen dat niet schuurt. Vandaar dat veel mensen een leren hondenriem kopen. Dit materiaal ligt niet alleen lekker in de hand, maar je houdt ook nog eens contact met je hond.

  Veel mensen gebruiken een flexi rollijn om een labrador uit te laten. Deze riem rolt automatisch op en af en bovendien kun je hem vergrendelen. Door de vergrendelstand lijkt zo’n riem ideaal. Voor jou als baas heeft een flexibele riem inderdaad flink wat voordelen, maar voor je hond is het minder prettig. Doordat jij het plastic omhulsel vast hebt in plaats van de lijn zelf, sta je niet rechtstreeks in contact met je labrador. Daarbij komt dat het voor je hond niet duidelijk is wat de grens is, omdat een flexibele lijn vaak op verschillende lengtes wordt vergrendeld. Deze … riemen zijn geschikt voor het uitlaten van een labrador retriever.

  1Forme ergonomische hondenriem Met beveiliging tegen verstikking

  200 cm lang | Gemaakt van sterk nylon met grote dichtheid | Reflecterend | Gemakkelijk in gebruik | Ergonomische grip | Verkrijgbaar in verschillende lengtes

  Koop direct via

  Op deze afbeelding zie je een witte labrador aan de riem

  Tuigje of halsband

  Voordat jij met je labrador de deur uit kunt, moet je ook iets hebben om de riem aan vast te maken. De meeste mensen gebruiken hier halsbanden voor. Hier valt wat voor te zeggen, want je hond draagt hem de hele dag en je maakt de riem er in een handomdraai aan vast. Toch ben ik zelf meer voorstander van een labrador tuigje. Maak je de riem aan een halsband vast? Dan kan je labrador hier blijvend letsel door oplopen, zeker als hij trekt tijdens het lopen. Met name zijn nek en hals moeten het dan ontgelden en dit zijn kwetsbare lichaamsdelen van een hond.

  Omdat een labrador pup in de eerste fase van zijn leven hard groeit, wil je misschien nog niet direct een tuigje kopen. Als je een paar weken verder bent, is hij er mogelijk al te groot voor. In dat geval kom je misschien toch bij een halsband uit. Bij het kopen van een halsband voor je labrador raad ik je niet aan over één nacht ijs te gaan. Een halsband mag namelijk niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Bij een te grote halsband kan je pup ontsnappen tijdens een wandeling, terwijl hij mogelijk te weinig lucht krijgt als de halsband te klein is.

  Als je labrador nog een pup is, kun je het beste beginnen met een puppyhalsbandje . Zo’n halsband heeft een kleinere maat, waardoor hij goed om het nekje van je pup past. Het is verstandig om een verstelbare halsband voor je pup te kopen. Je hoeft in dat geval niet direct een nieuwe te kopen als je labrador puppy groeit.

  Is je labrador volgroeid? Stap dan over op een halsband voor een volwassen labrador. Zo’n halsband is vaak een stuk breder dan een halsband voor een puppy. Let er goed op van welk materiaal de halsband gemaakt is. Kies bij voorkeur voor een materiaal dat niet in de huid van je labrador snijdt. Een leren halsband is bijvoorbeeld ideaal voor een volwassen labrador. Als je labrador volgroeid is, kun je ook switchen van een halsband naar een tuigje. De volgende tuigjes worden veel gebruikt door labrador-baasjes. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld het AnnyX hondentuig om mijn labrador Teddy uit te laten.

  AnnyX veiligheidstuig Voorkomt ontsnappen

  Extra tweede band rond taille | Voor honden van 32 tot 45 kilo | Volledig gevoerd | Verstelbaar rond borst | Borstomvang: 70 tot 86 cm | In meerdere maten verkrijgbaar | Wasmachinebestendig

  Koop direct via

  Always Prepared © Pro K9 anti-trektuig

  Beschermt keel en verdeelt druk over borst | Anti-trek clip op borst | Twee ringen op rug | Perfect verstelbare maat | Gemaakt van duurzaam materiaal | Voorzien van vakjes voor opslag | Onmogelijk om uit te ontsnappen | Handgreep aan voor- en bovenkant | Wasmachinebestendig | Verkrijgbaar in verschillende maten

  Verzorgingsproducten

  Labrador retrievers moeten goed verzorgd worden. Dit kan alleen als je hier de juiste spullen voor in huis hebt. Het is verstandig om verschillende verzorgingsproducten te kopen, zodat je direct kunt beginnen met het verzorgen van je labrador. Allereerst is het aan te raden om een hondenborstel te kopen. Hiermee kun je de vacht van je labrador mooi houden. Bovendien voorkom je dat de haren overal in huis belanden door je hond regelmatig te borstelen.

  Ga je op zoek naar een hondenborstel? Dan ontdek je snel genoeg dat er verschillende soorten borstels zijn. Koop niet de eerste beste borstel die je tegenkomt, maar verdiep je hier goed in. Het is in ieder geval belangrijk dat je een hondenborstel koopt die alleen de ondervacht en loszittende haren verwijdert, zoals de Furminator. De huid van je labrador beschadigt bovendien niet als je deze hondenborstel gebruikt. Zelf kam ik Teddy ongeveer één keer per maand met de Furminator en ga ik wekelijks met een borstelhandschoen over zijn bovenvacht heen om loszittende haren hieruit te verwijderen. Dit scheelt behoorlijk veel hondenhaar in huis.

  Naast borstelen kun jij je labrador wassen. Een wasbeurt houdt niet alleen de vacht van een labrador schoon en glanzend, maar zorgt er ook voor dat losse haren wegspoelen. Zelf was ik Teddy alleen met water, maar je kunt je labrador ook met hondenshampoo wassen. Zo’n shampoo verfrist en zorgt ervoor dat de vieze hondenlucht verdwijnt. Voor een goede wasbeurt breng ik Teddy één à twee keer per jaar naar een trimsalon.

  Je kunt een labrador redelijk goed verzorgen als je een hondenborstel en hondenshampoo in huis hebt, maar er zijn nog meer verzorgingsproducten die eigenlijk niet mogen ontbreken. Neem bijvoorbeeld een nagelknipper. De meeste nagels slijten vanzelf als je hond veelvuldig over straat loopt, maar dit geldt niet voor de nagel die aan de binnenkant van beide voorpoten zit. Deze zit een stuk hoger, waardoor hij de straat niet raakt. Om te voorkomen dat je labrador pup overal achter blijft haken met deze nagels, is het handig om ze regelmatig te knippen.

  Een tekentang, tekenkaart of tekenhaak is eigenlijk ook onmisbaar als je een labrador in huis krijgt. Met deze hulpmiddelen kun je een teek bij een labrador makkelijk verwijderen. Het is belangrijk dat je de teek snel verwijdert, want ze kunnen de Borrelia-bacterie met zich meedragen. Wanneer de teek lange tijd in de huid van je labrador blijft zitten, kan je hond de ziekte van Lyme oplopen.

  Wil je de belangrijkste verzorgingsproducten voor je labrador in één keer kopen? Dan is een verzorgingsset voor huisdieren een goede keuze. Zo’n set bevat verschillende soorten hondenborstels en kammen, maar ook een vlooienkam, nagelknipper en nagelvijl.

  Poepzakjes

  Ik sluit de grote labrador puppy checklist af met één van de belangrijkste benodigdheden: poepzakjes. In vrijwel iedere gemeente ben je namelijk verplicht om hondenpoep op te ruimen binnen de bebouwde kom. Zorg er daarom altijd voor dat je poepzakjes bij je hebt als je met je labrador pup gaat wandelen. Vergeet je regelmatig om zakjes mee te nemen en heb je een flexi rollijn? Dan kun je een poepzakhouder kopen. Deze kun je aan je hondenriem bevestigen, zodat je nooit meer poepzakjes vergeet mee te nemen.

  Als de poep van je labrador eenmaal in een zakje zit, wil je het zo snel mogelijk weggooien. In de meeste gemeenten kom je tegenwoordig op verschillende plekken hondentoiletten tegen. Is het nog een stukje lopen naar het dichtstbijzijnde hondentoilet? Dan neem je het poepzakje mogelijk mee naar huis en gooi je het hier weg. Dit kan, maar gooi het dan bij het restaval. Hondenpoep mag namelijk nooit in de GFT-bak gedeponeerd worden.

  Blijf op de hoogte van alles over labradors!

  Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *