Labrador alleen thuis laten: hoelang en hoe pak je het aan?

Alles wat je moet weten voordat jij je labrador alleen thuis laat

Gemiddelde leestijd: 23 minuten

Je kunt je labrador alleen thuis laten, maar hij moet niet iedere dag uren alleen zijn. Labrador retrievers zijn namelijk gek op aandacht, waardoor ze ervan houden om mensen om zich heen te hebben. Koop daarom alleen een labrador als je zeker weet dat je hier voldoende tijd voor hebt.

Omdat je overdag waarschijnlijk moet werken, ontkom je er niet aan om je labrador zo nu en dan alleen thuis te laten. Maar hoelang kan je labrador alleen thuis zijn? En hoe leer je hem om alleen te zijn? In deze tekst vertel ik je wat verantwoord is en help ik je om je labrador alleen thuis te laten.

  Hoe lang kan een labrador alleen zijn?

  Ben je de hele dag op je werk? Of moet je onverwachts weg? Dan kun je iemand vragen om tussendoor een keer naar je labrador te gaan om hem uit te laten en eten te geven. Als er niemand kan, kun je mogelijk bij een labrador pension terecht. Toch hoef je niet altijd op zoek naar een oplossing, want de gemiddelde labrador retriever kan namelijk prima een paar uurt alleen thuis blijven.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador alleen thuis zielig zijn

  Nu hoor ik je denken: ‘wat is een paar uur?’. Voor de een is dit twee uur, terwijl dit voor de ander misschien tien uur is. Laat je labrador bij voorkeur nooit langer dan 6 uur per dag alleen thuis. Ik raad je alleen niet aan om je hond zo lang alleen thuis te laten. Doe dit alleen als het écht niet anders kan en zorg er zeker voor dat dit niet iedere dag gebeurt. Als je verwacht dat je labrador dagelijks uren alleen thuis is, moet je goed bij jezelf nagaan of het verstandig is om een hond te kopen.

  Verwacht overigens niet dat iedere labrador retriever maar zo uren alleen thuis kan zijn. Alleen honden die goed getraind zijn kunnen het namelijk zo’n 6 uur volhouden. Naast de juiste training moet jij je labrador uitlaten voor je de deur uitgaat. Je geeft hem zo de gelegenheid om zijn behoeftes te doen en bovendien kan hij zijn energie kwijt.

  Labrador pup alleen thuis laten

  In tegenstelling tot een volwassen labrador kan een labrador pup nog niet uren alleen thuis zijn. Een puppy heeft namelijk nog niet voldoende controle over zijn blaas. Daarnaast krijgt een pup vaak nog meermaals per dag eten, waardoor hij het niet uren alleen volhoudt. Laat een labrador de eerste zes maanden van zijn leven daarom niet te lang alleen thuis. De gemiddelde pup van dit ras houdt het nog geen 4 uur vol.

  Omdat iedere labrador retriever anders is, kan de ene hond van dit ras langer alleen thuis zijn dan de andere. Stem de tijd dat je labrador alleen thuis is daarom af op je hond. Begin eerst met een uurtje en laat hem vervolgens steeds iets langer alleen thuis.

  Krijg je binnenkort een labrador pup in huis? Dan kun je hem in de eerste maanden het beste zo weinig mogelijk alleen laten. Je puppy moet dan namelijk nog wennen aan zijn nieuwe omgeving en dat gaat sneller als hij mensen om zich heen heeft. Neem daarom vrij van je werk als die mogelijkheid er is. Je kunt je in deze periode volledig op je labrador pup richten, waardoor hij sneller went. Hierdoor is een labrador alleen thuis laten vaak ook makkelijker.

  Wat gebeurt er als je je labrador te lang alleen laat?

  Sommige labrador-baasjes denken dat het geen kwaad kan als zij hun viervoeter een keer iets langer alleen thuis laten. Als dit slechts af en toe gebeurt, hoef jij je inderdaad niet direct zorgen te maken. Lat jij je labrador structureel te lang alleen thuis? Dan kan dit tot gedragsproblemen leiden.

  Als jij je labrador lange tijd alleen thuis laat, slaat de verveling mogelijk toe. Je hond gaat dan op zoek naar iets om zich te vermaken, waardoor hij misschien dingen gaat slopen. Misschien bijt hij op de plinten, krabt hij aan de deur of maakt hij zijn eigen speelgoed, mand of kussen kapot. Daarnaast kan labrador blaffen als je hem lang alleen thuis laat.

  Kijk er bovendien niet raar van op als je labrador overenthousiast gedrag gaat vertonen als je na uren afwezigheid weer thuiskomt. Hij is namelijk ontzettend blij om je weer te zien. Het gevolg hiervan is dat hij misschien tegen je opspringt, als een dolle rondjes rent door het huis of hard begint te blaffen.

  Naast gedragsproblemen kunnen er ook gezondheidsproblemen ontstaan als jij je labrador lang alleen thuis laat. Zo kan je labrador verlatingsangst krijgen. Dit is voor zowel jou als je hond niet prettig. Een labrador met verlatingsangst kan namelijk in paniek raken als hij in de gaten krijgt dat je weggaat, waardoor hij mogelijk gekke dingen gaat doen.

  Zorg dat je labrador voldoende afleiding heeft

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador met een plastic fles spelen

  Wil jij je labrador alleen thuis laten? Zorg er dan voor dat hij voldoende afleiding heeft. Dit kun je onder meer doen door het nodige hondenspeelgoed in de bench of de ruimte waarin je hond verblijft neer te leggen. Kies bij voorkeur voor divers speelgoed, zoals een bal, touw en knuffel. Je labrador kan in dat geval met verschillende dingen spelen, waardoor de kans kleiner is dat hij zich verveelt.

  Als je speelgoed gebruikt om je labrador af te leiden als je hem alleen thuis laat, moet je zeker weten dat hij het niet kapot kan maken. Slaagt hij hier wel in? Dan kan je hond mogelijk stikken als hij (kleine) stukjes van het speelgoed kauwt en deze vervolgens inslikt.

  Naast speelgoed kun jij je hond ook afleiden met iets lekkers. Geef je hond bijvoorbeeld iets om op te kauwen. De gemiddelde labrador is hier wel even zoet mee, waardoor hij niet in de gaten heeft dat hij alleen is. Net als voor speelgoed geldt ook voor hondensnacks dat je goed op moet letten wat jij je hond geeft. Laat je labrador bijvoorbeeld niet alleen met een snack als er op de verpakking staat dat hij deze alleen onder toezicht mag eten.

  Creëer een veilige omgeving

  Je labrador vindt het minder erg om alleen thuis te blijven als hij zich veilig voelt. Moet je een paar uur weg? Creëer dan altijd een veilige plek voor je labrador. De meeste labrador-baasjes gebruiken hier een bench voor. Als je labrador retriever hier ’s nachts in slaapt, ziet hij dit waarschijnlijk al snel als zijn nest. In dat geval vindt hij het vast niet erg om er een paar uur in te zitten.

  Een labrador pup vindt een bench niet direct een prettige plek. Als je toch wil dat hij hierin verblijft als jij er niet bent, moet jij je labrador aan de bench laten wennen. Sluit hem er niet direct in op, maar laat hem de bench eerst op zijn eigen tempo verkennen. Gaat hij er uiteindelijk in liggen? Doe het deurtje dan eerst dicht zonder hem te vergrendelen. Wanneer hij nog steeds geen kick geeft, kun je het deurtje eens vergrendelen. Loop vervolgens langzaam weg en kijk hoe je hond hierop reageert.

  Als je labrador de bench geen prettige plek vindt, kun je proberen om het allemaal wat aangenamer te maken. Leg er bijvoorbeeld een kussen of een benchkleed in, zorg dat je labrador wat te spelen heeft en overweeg een drinkbak op te hangen. Het kan ook helpen om een kleed over de bench te hangen. Er ontstaat zo een donker hol, waardoor je labrador zich er waarschijnlijk een stuk veiliger voelt dan in een ‘open’ bench.

  Heeft je labrador een hekel aan de bench? Of vind je dat hij hier inmiddels te groot voor is? Dan laat je hem misschien in de woonkamer, gang of berging als je weggaat. Zorg in dat geval ook dat je hond een fijne plek heeft, zoals een zacht labrador kussen of een lekkere labrador mand. Als je niet zeker weet of je labrador iets sloopt als hij alleen thuis is, kun je hem beter niet los laten lopen. Wil je dit toch? Doe dit dan in een kleine ruimte waar hij weinig tot niets kan slopen. Leg bovendien alles weg waaraan je labrador zich kan verwonden.

  Tips om je labrador alleen thuis te laten

  Iedereen die een labrador heeft, moet zijn hond weleens alleen thuis laten. Labrador retrievers hebben het liefst mensen om zich heen, waardoor ze het niet fijn vinden om alleen thuis te zijn. Heeft je labrador hier ook een hekel aan? Dan heb je misschien wat aan de volgende tips om je labrador alleen thuis te laten.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador pup op een kussen liggen

  1. Bouw het alleen zijn langzaam op

   Omdat een labrador de eerste weken van zijn leven omringd wordt door zijn moeder, broertjes en zusjes, is hij niet gewend om alleen te zijn. Laat je labrador daarom niet direct alleen thuis, maar bouw dit langzaam op. Begin met een paar seconden en breid dit langzaam uit tot een paar minuten en vervolgens naar een uur en een paar uur. Loop vooral niet te hard van stapel. Doe je dit wel? Dan kan je labrador alleen thuis laten een behoorlijke uitdaging worden.

  2. Zorg dat je labrador ontspannen is

   Een labrador voelt het vaak feilloos aan als je op het punt staat om weg te gaan. Het gevolg hiervan is dat hij stress kan ervaren. Deze kans is een stuk groter als je zelf haast hebt. Laat jij je labrador gestrest achter? Kijk er dan niet raar van op als hij ongewenst gedrag vertoont als hij alleen thuis is. Zorg er daarom voor dat je labrador ontspannen is voordat je vertrekt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door nog even met hem te spelen voor je weggaat.

   Wie zijn labrador minder stress wil bezorgen als hij weggaat, doet er goed aan een vast ritme te creëren. Dit is niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor je labrador retriever. Doordat je hond weet wat er gaat gebeuren, ervaart hij waarschijnlijk (veel) minder stress. Zorg er eerst voor dat je zelf klaar bent om te gaan, geef je labrador vervolgens zijn eten en loop er nog een rondje mee. Laat je labrador daarna in de bench, op zijn kussen of in de mand gaan liggen en ga rustig de deur uit. Als je iedere dag hetzelfde ritme aanhoudt, is de kans groot dat je labrador alleen thuis blijven geen probleem vindt.

  3. Laat je labrador uit voordat je weggaat

   Volwassen labrador retrievers kun je over het algemeen prima alleen thuis laten. Weet je nog niet precies hoelang je weg bent? Laat je labrador dan altijd goed uit voor je vertrekt. Je biedt je labrador zo de kans om zijn behoeftes te doen, waardoor hij vaak langer alleen kan zijn dan wanneer je hem niet uitlaat. Als je de tijd hebt, raad ik je aan om een (extra) grote ronde met hem te lopen. Je labrador kan op deze manier zijn energie kwijt, waardoor hij mogelijk een groot deel van de tijd slaapt als je niet thuis bent.

  4. Zet de radio of tv aan

   Als je labrador gewend is aan mensen om zich heen, vindt hij het misschien moeilijk om alleen thuis te blijven. Het gevolg hiervan is dat hij misschien gaat piepen of blaffen. Hierdoor vind je het misschien moeilijk om je labrador alleen thuis te laten. Helaas kun je niet altijd bij hem blijven, hoe graag je dit misschien ook wilt. Gelukkig is er een manier om je labrador te laten geloven dat er iemand thuis is. Zet bijvoorbeeld de radio of televisie aan als je weggaat. Door de geluiden denkt je labrador misschien dat er iemand thuis is, waardoor hij rustig blijft.

  5. Leid je labrador af

   Deze vijfde en laatste tip kwam eerder op deze pagina eigenlijk ook al aan bod. Omdat ik het zo belangrijk vind, sta ik er hier nogmaals bij stil. Je labrador alleen thuis laten wordt namelijk een stuk makkelijker als je voor voldoende afleiding zorgt. Als je labrador retriever iets te doen heeft als je niet thuis bent, slaat de verveling minder snel toe. Bovendien verklein je hierdoor de kans dat je labrador zich stort op plinten, deuren, meubels of andere spullen in huis. In plaats van speelgoed kun jij je labrador ook afleiden met iets lekkers als je weggaat.

  Houd je labrador in de gaten als hij alleen thuis is

  Vind je het geen fijn idee om je labrador alleen thuis te laten? Dan wil je hem misschien in de gaten houden. Dit kan, want je kunt één of meerdere camera’s plaatsen in de ruimte waarin je labrador retriever verblijft. Toen mijn labrador nog een pup was, heb ik deze huisdiercamera gebruikt. Zodra de bijbehorende app op je telefoon staat en je de camera verbonden hebt met je wifinetwerk, kun je je hond altijd in de gaten houden. Je kunt hem namelijk zowel horizontaal als verticaal draaien met behulp van je smartphone.

  Naast de camera die ik zelf gebruikt heb, zijn er nog talloze andere huisdiercamera’s waarmee je je labrador in de gaten kunt houden. Omdat het aanbod zo groot is, kan het voelen alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Daarom heb ik hieronder een aantal huisdiercamera’s met een hoge beoordeling voor je op een rijtje gezet, zodat je hier zelf geen onderzoek naar hoeft te doen.

  Gologi huisdiercamera Mét Nederlandstalige app

  Full HD beeld | Volledig draaibaar | Two-way audio | Bewegingsdetectie | Nachtzicht tot 10 meter door infrarood | Opslag via cloud of SD-kaart

  Koop direct via

  Huisdiercamera BS Producten Plug and play

  HD-resolutie | Groot kantelbereik; 355 graden horizontaal, 110 graden verticaal | Nachtzicht tot 15 meter door infrarood | Geluid ontvangen en inspreken | Opslag via cloud of SD-kaart | Bewegings- en geluiddetectie

  G2B® Huisdiercamera Ultrascherp nachtzicht

  Hoogste resolutie voor haarscherp beeld | Geluid- en bewegingsdetectie | Two-way audio | Te bedienen via een app | 360 graden roteerbaar en 80 graden kantelbaar | Opslag via cloud of SD-kaart | Nachtzicht tot 5 meter door infrarood | Te verbinden met maximaal 6 apparaten

  Koop direct via

  Beaumar® Nivian huisdiercamera 3 jaar garantie

  Haarscherp beeld (Super HD 2K) | Dekt iedere hoek van de kamer | Zoomfunctie | Bewegings- en geluiddetectie | Tot 5 andere personen kunnen meekijken | Nachtzicht tot 10 meter door infrarood | Opslag via cloud of SD-kaart | Eenvoudig te installeren

  Koop direct via

  Zo heb ik het zelf aangepakt

  Wie zijn labrador alleen thuis wil laten, kan dit het beste in stapjes opbouwen. Zelf heb ik het ook zo aangepakt en dat heeft ertoe geleid dat Teddy inmiddels prima een paar uur alleen thuis kan zijn. De allereerste keer heb ik Teddy in zijn bench gedaan en ben ik zelf een klein stukje gaan lopen. Ik weet nog goed dat hij begon te piepen, waardoor ik het zielig vond om hem alleen te laten. Toch heb ik hier niet aan toegegeven. Binnen twee minuutjes was ik weer terug en toen was het ‘gewoon’ stil. Vervolgens heb ik Teddy uit de bench gehaald en hem beloond voor zijn goede gedrag. De keer erop ben ik iets verder gaan lopen en dit heb ik langzaam maar zeker steeds verder uitgebouwd. Na verloop van tijd weet een hond dat je altijd weer terugkomt, waardoor je labrador alleen thuis laten steeds makkelijker wordt.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *