Heeft je labrador hooikoorts? Zo ga je ermee om!

Alles over hooikoorts bij honden en hoe je hiermee omgaat

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Wie denkt dat hooikoorts alleen bij mensen voorkomt, heeft het mis. Honden kunnen er namelijk ook mee te maken krijgen. Vermoed je dat je labrador hooikoorts heeft? Laat het er dan niet bij zitten, maar kom in actie. Net als voor mensen geldt dat hooikoorts ook voor honden bijzonder vervelend kan zijn.

Als je labrador retriever nog niet eerder last heeft gehad van hooikoorts, heb je hier misschien nog een aantal vragen over. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Op deze pagina lees je namelijk niet alleen wat hooikoorts bij honden is, maar ook wat je kunt doen om een labrador met hooikoorts te helpen.

  Wat is hooikoorts bij een hond?

  De kans is groot dat je weleens van hooikoorts gehoord hebt, maar mogelijk weet je niet precies wat het is. In dat geval kun je ook niet inschatten of je labrador hooikoorts heeft. In principe is hooikoorts niets meer dan een allergie voor stuifmeel van planten, bomen en grassen, ook wel pollen genoemd. Vanwege deze benaming staat hooikoorts bij honden ook wel bekend als pollenallergie.

  Als een labrador hooikoorts heeft, zal hij hier voornamelijk in het voorjaar en de zomer last van hebben. In deze seizoenen staan bloemen en planten in bloei, waardoor ze stuifmeel produceren. Het logische gevolg hiervan is dat er meer pollen in de lucht zitten.

  Hoe weet je of een labrador hooikoorts heeft?

  Heb je zelf hooikoorts? Dan nies je veelvuldig en jeuken je ogen regelmatig. Daarom denk je mogelijk dat hooikoorts bij honden zich op dezelfde manier uit. Een labrador met hooikoorts kan inderdaad overmatig niezen en jeukende en/of tranende ogen hebben, maar dit hoeft niet. Bij honden heeft deze allergie namelijk vooral invloed op de huid.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador in het gras bij het water

  Als een labrador hooikoorts heeft, ervaart hij vaak heftige jeuk rond zijn kop, poten, oksels en liezen. Krabt hij de laatste tijd meer dan je van hem gewend bent? Dan kan je labrador hooikoorts hebben. Andere symptomen van een pollenallergie bij honden zijn overmatig likken en bijten. Hierdoor kunnen kale plekken in de vacht en korsten op de huid ontstaan. Wanneer overmatig krabben, likken of bijten lange tijd aanhoudt, kan de huid uiteindelijk verdikken of verkleuren.

  Raadpleeg een dierenarts bij twijfel

  Veel labrador-baasjes denken dat hun hond aan hooikoorts lijdt als ze in de lente of zomer veel krabben, likken en bijten. Dit zijn weliswaar symptomen van hooikoorts bij honden, maar toch kan er ook iets anders aan de hand zijn. Je hond kan namelijk ook ergens anders allergisch voor zijn of aan een aandoening lijden. Twijfel je of je labrador hooikoorts heeft? Raadpleeg dan een dierenarts.

  Om vast te stellen of je labrador hooikoorts, een andere allergie of een aandoening heeft, neemt een dierenarts vaak bloed af. Dit wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd. Hier wordt gekeken of het bloed antilichamen bevat tegen één of meerdere antigenen. De informatie die dit onderzoek oplevert, helpt om te bepalen wat de beste hooikoorts behandeling is voor je labrador retriever.

  Tips voor een labrador met hooikoorts

  Labrador retrievers met hooikoorts kunnen hier behoorlijk veel last van hebben. Gelukkig kun jij het voor je viervoeter een stuk aangenamer maken om met deze allergie te leven. Het probleem is alleen dat veel labrador-baasjes geen idee hebben hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Dan komen de onderstaande 6 tips van pas.

  1. Houd ramen en deuren gesloten
   Op een mooie lente- of zomerdag hebben veel mensen de neiging om ramen en deuren open te gooien. Ondanks dat dit lekker is, kan het voor een labrador met hooikoorts bijzonder vervelend zijn. Via openstaande ramen en deuren kunnen er namelijk pollen naar binnenkomen. Houd ramen en deuren in het pollenseizoen het liefst zoveel mogelijk gesloten als je een hond met hooikoorts hebt.
  2. Zorg voor een schoon huis
   Ramen en deuren gesloten houden is niet voldoende om pollen uit huis te weren. Je kunt ze namelijk ook via je schoenen of kleding mee naar binnen nemen. Zorg daarom voor een schoon huis als je labrador hooikoorts heeft. Besteed extra aandacht aan plekken waar stof zich verzamelt, zoals de gordijnen, het vloerkleed en dekens of kussens. Naast stof blijven er op dit soort plekken ook vaak pollen achter.
  3. Maak de poten van je hond schoon na een wandeling
   Als je labrador hooikoorts heeft, kun je in het pollenseizoen minder met hem naar buiten gaan. Toch moet jij je labrador meermaals per dag uitlaten, want je wilt niet dat hij binnen zijn behoeftes doet. Wanneer je terugkomt van zo’n wandeling, is het verstandig om de poten van je viervoeter schoon te maken. Dit kun je het beste doen met een hondenpoten reiniger. Hiermee spoel je namelijk ook de pollen tussen zijn voetzolen en tenen weg.
  4. Was je hond regelmatig
   Omdat een labrador met hooikoorts vaak jeuk heeft, is het verstandig om hem regelmatig te wassen. Spoel hem niet alleen af met water, maar gebruik een hypoallergene hondenshampoo. Hiermee verzorg je de jeukende, geïrriteerde huid van je labrador retriever. Te vaak je labrador wassen is overigens niet verstandig, want hierdoor kun je beschermende vetten en oliën van zijn huid spoelen. Als je zelf niet weet hoe je een hond wast, kun je hiervoor terecht bij een hondentrimsalon.
  5. Werp een blik op de pollenkalender
   Op dagen dat er veel pollen in de lucht zitten, is de kans een stuk groter dat je labrador last krijgt van hooikoorts. Om ervoor te zorgen dat je viervoeter hier zo weinig mogelijk hinder van ondervindt, ga je op dagen met een hoog pollengehalte zo min mogelijk met hem naar buiten. Om inzicht te krijgen in het aantal pollen in de lucht, werp je een blik op de pollenkalender.
  6. Geef je hond de juiste voeding
   Veel hondeneigenaren zien geen directe link tussen voeding en hooikoorts, maar deze is er wel degelijk. De huid van een labrador met hooikoorts krijgt namelijk veel te verduren, waardoor je deze goed moet verzorgen. De juiste labrador voeding kan je hier een handje bij helpen. Kies bij voorkeur voor voer dat voldoende voedingsstoffen bevat, want dit draagt bij aan een mooie en gezonde huid. Als je labrador retriever veel last heeft van jeuk, is het verstandig om hem extra omega 3 te geven. Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en bevorderen bovendien de conditie van de vacht en huid.
  Op deze afbeelding zie je een labrador hooikoorts gewassen worden

  Hooikoorts bij labrador behandelen

  Hebben de bovenstaande tips weinig effect? Ga dan met je labrador naar de dierenarts. Hij kan namelijk een behandeling voorschrijven die is afgestemd op de ernst van de pollenallergie van je hond. Als je labrador hevige hooikoorts heeft, kan een dierenarts immunotherapie aanraden. Daarnaast kan hij een medicijn voorschrijven om de hooikoortsklachten te verminderen. Baasjes van een labrador retriever met een milde allergie voor pollen krijgen vaak het advies om bepaalde verzorgingsproducten te gebruiken. Deze moeten ervoor zorgen dat je labrador minder last heeft van hooikoorts

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *