20 voor- en nadelen van een labrador retriever

Handige gids om te bepalen of een labrador bij je past

Gemiddelde leestijd: 20 minuten

Veel mensen willen weten wat de voor- en nadelen van een labrador retriever zijn voordat zij een hond van dit ras kopen. Logisch, want je wilt wel weten wat je in huis haalt. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertel ik je namelijk wat in mijn ogen de grootste voor- en nadelen van een labrador zijn. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen of een hond van dit ras de beste keuze is.

  Voordelen van een labrador

  Ken je mensen met een labrador retriever? Dan heb je misschien al veel enthousiaste verhalen over dit hondenras gehoord. Toch kan het zijn dat je nog enigszins twijfelt. Om deze laatste twijfel weg te nemen, heb ik hier de grootste voordelen van een labrador op een rijtje gezet.

  Ontzettend vriendelijk

  Wat ik persoonlijk één van de grootste voordelen van een labrador vind, is dat honden van dit ras ontzettend vriendelijk zijn. Als je een labrador goed socialiseert, is hij niet bang voor andere mensen en honden. Sterker nog, hij zal ze juist enthousiast begroeten en wil er graag naartoe. Jonge labrador retrievers kunnen nog weleens doorslaan in hun enthousiasme als ze een andere hond zien. Mijn labrador Teddy heeft hier ook last van. Hij gaat bijvoorbeeld liggen bij het zien van een andere hond of trekt aan de riem als hij graag naar een hond of persoon toe wil.

  Aanhankelijk

  Honden van sommige rassen kunnen wat afstandelijk zijn, maar voor labrador retrievers gaat dit niet op. Labradors zijn juist heel erg aanhankelijk. Ze hechten zich snel aan hun baasje(s) en zijn het liefst de hele dag dicht bij ze in de buurt. Je hoeft maar op te staan om naar de keuken of wc te lopen en een labrador dribbelt enthousiast achter je aan. Je merkt ook dat een labrador bijzonder aanhankelijk is als je weer thuiskomt. Een hond van dit ras zal je altijd enthousiast begroeten, want hij is ontzettend blij dat je weer thuis bent.

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador die van aandacht houdt, één van de voor- en nadelen van labrador retrievers

  Houdt van aandacht

  Als je een hond zoekt die niet veel aandacht nodig heeft, kun je beter geen labrador kopen. Labrador retrievers krijgen het liefst de hele dag door aandacht van hun baasje(s). Lig je zelf even lekker op de bank tv te kijken? Dan komt een labrador bij je om een aai te scoren. Teddy weet inmiddels ook dat hij aandacht krijg als ik hurk. Hij komt dan enthousiast aanlopen, wurmt zich tussen mijn benen en gaat op zijn rug liggen, zodat ik hem op zijn buik kan kriebelen. Je hoeft je labrador echt niet altijd aandacht te geven als hij hierom vraagt, maar negeer hem niet constant. Aandacht vragen zit namelijk in de aard van het beestje.

  Gek op mensen

  Labrador retrievers worden vaak bestempeld als de perfecte gezinshond. Dit komt vooral doordat ze gek zijn op mensen. Honden van dit ras hebben het liefst de hele dag mensen op zich heen. Krijg je bezoek? Dan worden zij enthousiast begroet door een labrador. Ook in een huishouden met kinderen kun je vaak prima een labrador retriever hebben. Ze hebben al snel door dat een kind onderdeel van het gezin is, waardoor ze hier net zo lief voor zijn als voor jou als baasje.

  De gemiddelde labrador kan goed met kinderen omgaan. Toch is het niet verstandig om hem alleen met een kind te laten. Als een kind iets bij de hond doet wat hij niet leuk vindt, kan je labrador bijten. Daarnaast kan hij door het drukke gedrag van kinderen zelf ook druk en onstuimig worden.

  Doet geen vlieg kwaad

  Eén van de pluspunten van labrador retrievers is dat ze bijzonder geduldig zijn. Vandaar dat de gemiddelde hond van dit ras geen vlieg kwaad doet. Trekt je kind een keer aan de taart of haren van je labrador? Dan zal hij niet snel agressief reageren. Andere hondenrassen kunnen direct van zich af bijten als er iets soortgelijks gebeurt. Denk overigens niet dat labrador retrievers nooit agressief worden. Als je hem lange tijd irriteert of iets bij hem doet wat hij echt niet leuk vindt, zal hij dit laten merken. Dit doet hij vaak eerst door te grommen en/of blaffen. Stop je niet? Dan kan hij uiteindelijk bijten uit zelfbescherming.

  Goed te trainen

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador die getraind wordt

  Nog een groot voordeel van labrador retrievers is in mijn ogen dat ze goed te trainen zijn. Je kunt ze van alles aanleren, van basiscommando’s voor labradors tot de meest bijzondere trucjes en kunstjes. Dit komt vooral doordat de honden van dit ras niets liever doen dan hun baasje(s) blij maken. Stel je ze een beloning in het vooruitzicht? Dan kan het snel gaan. Labrador retrievers houden van eten, waardoor ze ver willen gaan voor iets lekkers.

  Vroeger werden labrador retrievers vooral gebruikt voor de jacht. Zodra een jager iets geschoten had, liet hij zijn hond de prooi halen. De hond mocht de prooi niet kapot bijten, maar moest hem onbeschadigd terugbrengen. Hierdoor hebben labradors een zachte bek gekregen. Dit maakt dat de honden van dit ras uitermate geschikt zijn om te apporteren. Door zijn ‘zachte bek’ bijt een labrador bovendien niet snel door als je met hem speelt en hij per ongeluk zijn tanden in je hand zet.

  Geschikt als hulphond

  De kans is groot dat je weleens een labrador hulphond gezien hebt. Doordat de honden van dit ras intelligent en leergierig zijn, worden ze vaak opgeleid tot hulphond. Ze kunnen niet alleen dienst doen als blindengeleidehond, maar ook als ADL-hulphond, epilepsie-hulphond, buddyhond, signaalhond, diabeteshond en therapiehond. Voordat een labrador als hulphond ingezet kan worden, moet hij hier eerst voor getraind worden. Om hem aan de dagelijkse dingen te laten wennen, wordt hij vaak eerst in een gastgezin geplaatst. Vervolgens leert hij alle benodigde vaardigheden, waarna hij als hulphond ingezet kan worden.

  Kan zwemmen

  Labrador retrievers zijn gek op water. Zodra ze water zien of ruiken, willen ze er vaak in één streep naartoe. De meeste honden van dit ras kun je probleemloos in het water laten, want in principe kan iedere labrador kan zwemmen. Dit komt door de zwemvliezen tussen zijn tenen. Door met zijn poten heen en weer te gaan als hij in het water ligt, beweegt hij zichzelf voort. Heeft je labrador nog niet eerder gezwommen? Laat hem dan niet direct aan zijn lot over, maar bouw het langzaam op. Begin altijd in ondiep water waar hij kan staan en ga steeds iets dieper. Als je het zo aanpakt, redt je labrador zich prima als hij in het water gaat.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador geknuffeld worden

  Dol op knuffelen

  Houd je van knuffelen, maar ben je wat te oud voor een knuffelbeer? Dan biedt een labrador retriever uitkomst. Vrijwel alle honden van dit ras zijn namelijk dol op knuffelen. Je hoeft maar op de grond te gaan zitten en ze komen meestal direct bij je. De gemiddelde labrador drukt zich helemaal tegen je aan en manoeuvreert zich in zo’n positie dat hij op de fijnste plekjes gekriebeld kan worden. Teddy heeft dit in ieder geval wel en daar kan ik ontzettend van genieten. Ik krijg altijd het idee dat hij het zelf ook heerlijk vindt, want tijdens een knuffel laat hij vaak zijn kop op mijn schouder rusten.

  Geeft ontzettend veel liefde

  Een tiende en laatste voordeel van een labrador is dat hij je ontzettend veel liefde geeft. Het maakt niet uit of je vijf minuten of vijf uur van huis bent geweest, een labrador zal je altijd kwispelend begroeten. Labrador retrievers zijn daarnaast hondstrouw, want ze volgen je het liefst de hele dag door. Als je eenmaal een band met hem hebt opgebouwd, is hij bovendien bereid om voor je door het vuur te gaan. Dreigt er gevaar? Dan zal je labrador zijn uiterste best doen om je hierop te wijzen. Je moet er ook niet raar van opkijken als je hond actie onderneemt om het gevaar af te schrikken.

  Nadelen van een labrador

  Spreken de voordelen van een labrador je aan? Dan sta je misschien al op het punt om een hond van dit ras te kopen. Zelf kan ik dit alleen maar aanmoedigen, want ik weet hoe geweldig labradors zijn. Toch zijn er ook een paar nadelen waar ik je op wil wijzen. Om het overzichtelijk te houden, heb ik hier onder elkaar gezet wat in mijn ogen de grootste nadelen van een labrador zijn.

  Heeft soms bananen in de oren

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador met bananen in de oren

  Ik begin direct met één van de grootste nadelen van een labrador. Ondanks dat je de honden van dit ras van alles kunt leren, gehoorzamen ze je lang niet altijd. Dit heb ik met Teddy zelf ook al meermaals ervaren. Binnen is het een voorbeeldige hond en luistert hij vrijwel altijd, maar buiten lijkt het soms wel alsof hij bananen in zijn oren heeft. Zodra hij eenmaal iets op het spoor is en met zijn neus aan de grond geplakt zit, lijkt het wel alsof je tegen een muur praat. Van andere labrador-baasjes hoor ik vaak dat zij dit gedrag herkennen en dat het vanzelf beter wordt als hij wat ouder is. Laten we het hopen!

  Haart veel

  Een tweede minpunt van labrador retrievers is dat ze veel haren. Waar veel hondenrassen alleen haren als ze in de rui zijn, haart een labrador in principe het hele jaar door. Dit komt doordat ze een dubbele vacht hebben. Heb je net gestofzuigd? Dan kan de vloer en dag later alweer bezaaid liggen met hondenhaar. Je moet je huis dus regelmatig schoonmaken als je een labrador hebt.

  Erger jij je ook groen en geel aan de grote hoeveelheid hondenhaar in huis? Ik heb 8 makkelijke en snelle manieren om hondenhaar te verwijderen voor je op een rijtje gezet. Verwacht niet dat je hier een haarvrij huis door krijgt, want dat is onmogelijk met een labrador. Deze manieren helpen je wel om de hoeveelheid hondenhaar in huis aanzienlijk te verminderen.

  Omdat ik geen zin en tijd heb om dag in dag uit te stofzuigen, heb ik een robotstofzuiger gekocht. Deze rijdt regelmatig een rondje door het huis, waardoor er maar weinig hondenhaar op de vloer ligt. Lijkt dit je ook wel wat? Dan is één van de volgende robotstofzuigers misschien iets voor jou. Deze zijn stuk voor stuk geschikt voor een huis waarin huisdieren leven.

  Heevey Robotstofzuiger Stofzuigen, dweilen én vegen

  Werkingsduur tot maximaal 120 minuten | Geluidsniveau: 50 decibel | Schoonmaakschema's instellen via app | Stofreservoir van 600 ml | Volledig opgeladen in maximaal 5 uur | Kan over drempels tot 2,5 cm | 32 x 32 x 7,8 cm

  Koop direct via

  Sanovy Robotstofzuiger Stofzuigen, dweilen én vegen

  Werkingsduur tot maximaal 120 minuten | Geluidsniveau: 55 decibel | Schoonmaakschema's instellen via app | Stofreservoir van 600 ml | Waterreservoir van 180 ml | Volledig opgeladen in maximaal 6 uur | Kan over drempels tot 2 cm

  Minder geschikt als waakhond

  Mensen gebruiken sinds jaar en dag honden om hun bezittingen te bewaken. Toch is niet ieder hondenras hier geschikt voor. Zelf zou ik bijvoorbeeld nooit een labrador als waakhond nemen. Dit komt doordat de honden van dit ras veel te lief en vriendelijk zijn tegen andere mensen. Ze schrikken inbrekers niet af en dat wil je juist wel als je een waakhond neemt. Je kunt een labrador overigens wel trainen om waaks te worden, maar verwacht niet dat je dit binnen een paar dagen bereikt. Wil je hier niet veel tijd en moeite steken, maar ben je wel op zoek naar een waakhond? Kies dan voor een hond van een ander ras.

  Kan erg ondeugend zijn

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador ondeugend met een plastic fles spelen

  Op het eerste gezicht reken je dit misschien niet direct tot de nadelen van labrador retrievers, maar uit ervaring weet ik dat de ondeugd die erin schuilt wel degelijk een nadeel is. Met name in de puppyfase zijn de honden van dit ras ontzettend ondeugend. Je hoeft maar even de andere kant op te kijken of ze hebben weer iets te pakken. Daarnaast zijn labrador bijzonders goed in de vermoorde onschuld spelen. Als er ineens iets kapot op de grond ligt en jij een blik op je hond werpt, kijkt hij je waarschijnlijk met zijn puppyoogjes aan. Je weet waarschijnlijk donders goed dat je labrador pup het gedaan heeft, maar door zijn blik kun je nooit lang boos op hem blijven.

  Zijn soms lomp en onbenullig

  De woorden ‘lomp’ en ‘onbenullig’ zijn kenmerken voor labrador retrievers. Door hun enthousiasme verliezen labradors soms de controle. Zo kunnen ze in huis bijvoorbeeld als een dolle rondjes rennen door de woonkamer. De kans dat ze hierbij ergens tegenaan knallen, is vrij groot. Teddy heeft bovendien de neiging om hard met zijn kop te schudden als hij een touw of knuffel in zijn bek heeft. Als hij het speelgoed al schuddend loslaat, vliegt dit door de ruimte heen. Tot nu toe is het gelukkig nog altijd goed gedaan (even afkloppen…). Houd er daarom rekening mee dat er iets kan sneuvelen als je een hond van dit ras in huis haalt.

  Kan overenthousiast reageren

  Overenthousiasme is iets wat veel voorkomt onder labrador retrievers. Kom je na een dag werken thuis en is je hond lang alleen thuis geweest? Dan is hij waarschijnlijk hartstikke blij om je weer te zien. Sommige labradors kunnen alleen iets té enthousiast reageren. Als je labrador overenthousiast is, kan hij bijvoorbeeld rondjes door de woonkamer of om de eettafel gaan rennen. Er zijn ook honden van dit ras die hoog tegen je opspringen als je thuiskomt. Gelukkig is dit iets wat jij je labrador af kunt leren. Laat je hierdoor dus niet tegenhouden om een hond van dit ras te kopen.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador alleen thuis zijn

  Alleen laten kan lastig zijn

  Eén van de voordelen van een labrador is dat ze zich graag onder mensen begeven. Tegelijkertijd behoort dit ook tot de nadelen van labrador retrievers, want sommige honden van dit ras vinden het lastig om alleen te zijn. Toch ontkom je er niet aan om je labrador alleen thuis te laten. Je hebt immers ook een sociaal leven, waardoor je regelmatig de deur uit moet. Als je labrador dit niet prettig vindt, kan hij tijdens je afwezigheid probleemgedrag vertonen. Mogelijk krabt hij aan de deur of bijt hij spullen kapot. Daarom is het belangrijk om je labrador te leren alleen thuis te zijn. Ga je hier serieus mee aan de slag? Dan kan je labrador straks waarschijnlijk prima alleen zijn.

  Heeft aanleg om dik te worden

  Net als mensen worden ook honden dik als ze te veel eten. Labrador retrievers hebben alleen meer aanleg om dik te woden dan honden van andere rassen. Dit behoort logischerwijs ook tot de nadelen van een labrador. Gelukkig kun je betrekkelijk makkelijk voorkomen dat je hond overgewicht krijgt. Geef hem niet meer voer dan nodig, beperk het aantal tussendoortjes en zorg voor voldoende beweging. Het is bovendien belangrijk om je labrador zo nu en dan te wegen, zodat je zijn gewicht in de gaten kunt houden. Is er sprake van overgewicht? Kom dan direct in actie en laat je labrador afvallen. De kans dat je hond fysieke problemen krijgt, is namelijk een stuk kleiner als hij op gezond gewicht is.

  Kan lijden aan erfelijke aandoeningen

  Wat veel mensen niet weten op het moment dat ze een labrador kopen, is dat de honden van dit ras kunnen lijden aan erfelijke aandoeningen. Een elleboogdysplasie en heupdysplasie zijn voorbeelden van erfelijke aandoeningen die veel voorkomen onder labrador retrievers. Dit kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je labrador artrose krijgt op latere leeftijd. Zelf vind ik de gevoeligheid voor erfelijke aandoeningen één van de grootste nadelen van labrador retrievers, ook al weet je niet of en wanneer ze ermee te maken krijgen. Je hond kan er namelijk veel leed door ervaren en dat wil je hem het liefst besparen.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador die blijft gaan

  Blijft maar gaan

  Labrador retrievers hebben een hoog energiegehalte, waardoor ze vaak blijven gaan zonder tussendoor uit te rusten. Dat labrador retrievers moeite hebben om hun eigen grenzen aan te geven, hoeft op zich geen heel groot nadeel te zijn. Als jij je hond goed in de gaten houdt, zie je snel genoeg of hij toe is aan een pauze. Leg zijn speelgoed tijdelijk weg of laat hem even uitrusten in de bench. Doe je niets? Dan kan je labrador oververhit raken. Deze kans is een stuk groter op warme dagen, maar ook op koelere dagen ligt het gevaar van oververhitting op de loer. Laat je labrador daarom niet de hele dag door zijn gang gaan, maar stel duidelijke grenzen.


  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *