Op deze afbeelding zie je mijn hond op het vloerkleed liggen

Hond en een vloerkleed: gaat dat samen?

Een vloerkleed voegt kleur en sfeer toe aan een ruimte, dempt geluid en is lekker warm aan je voeten. Vandaar dat veel mensen zo’n kleed in de zithoek, onder de eettafel of in de slaapkamer hebben liggen. Heb je een hond? Dan kan ik me voorstellen dat je twijfelt of een vloerkleed en een hond samengaan. Zo’n kleed wordt dan immers sneller vies, er blijven haren op liggen en je hond kan er met zijn nagels in blijven haken.

Zelf heb ik ook lange tijd getwijfeld of een vloerkleed met een hond in huis een goede keuze was. Na veel wikken en wegen heb ik er uiteindelijk toch eentje gekocht. In deze tekst deel ik mijn ervaringen met een vloerkleed en hond met je. Verder geef ik tips die van pas komen bij het kopen van een vloerkleed als je een hond in huis hebt. Tot slot vertel ik je hoe jij je vloerkleed schoonhoudt.

Inhoudsopgave

Voor- en nadelen van een vloerkleed

Denk je erover na om een vloerkleed te kopen? Dan kan ik me voorstellen dat je benieuwd bent naar de voor en nadelen van zo’n kleed voor je hond. Ik heb de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Zacht en warm voor je hond
  • Zorgt voor meer grip, wat handig is voor honden met artrose
  • Vermindert de loopgeluiden van je hond in huis
  • Vangt vuil op, waardoor het niet door het hele huis verspreid wordt

Nadelen

  • Wordt vrij snel vies door vuil aan de poten en eventuele ongelukjes
  • Absorbeert geuren, waardoor hij kan gaan stinken
  • Je hond kan er met zijn nagels aan vast blijven zitten
  • Kan allergieën versterken doordat haren en schilfers zich ophopen

Tips bij het kopen van een vloerkleed met een hond in huis

Als je een hond hebt, raad ik je niet aan om het eerste beste vloerkleed te kopen. De kans bestaat namelijk dat het kleed niet echt geschikt is voor honden. Wil je voorkomen dat je veel geld betaalt voor het ‘verkeerde’ vloerkleed? Dan bieden de volgende tips uitkomst.

Kies voor een vloerkleed van kunstvezel

Vloerkleden kunnen gemaakt worden van natuurlijke materialen, maar ook van kunstvezel. Tot de natuurlijke materialen behoren katoen, jute en wol, terwijl kunstvezel vloerkleden vaak gemaakt worden van polypropyleen of polyester. Laatstgenoemde materialen zijn sterker en makkelijker schoon te maken dan natuurlijke vloerkleden. Ik adviseer dan ook om een kunstvezel vloerkleed te kopen als je een hond in huis hebt. Buitenkleden worden standaard van dit materiaal gemaakt. Vandaar dat steeds meer mensen een buitenkleed binnen gebruiken. Bij mij ligt er ook een buitenkleed in de zithoek.

Buitenvloerkleed - Capri Curves
Ovaal binnen- en buitenkleed - Bali Beige
Binnen- en buitenkleed - Kairo Medaillon

Vermijd hoogpolige vloerkleden

De meeste honden verharen twee keer per jaar. Sommige honden haren zelfs het hele jaar door, zoals labrador retrievers. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kopen van een vloerkleed. Koop je een vloerkleed met hoge vezels? Dan kan hondenhaar zich hier makkelijk aan hechten. Hierdoor kan het een uitdaging worden om ze eruit te krijgen. Kies daarom liever voor een laagpolig vloerkleed als je een hond hebt. De vezels zijn (veel) korter, waardoor haren er niet snel aan vast blijven zitten.

Patchwork vloerkleed - Spring Groen-Grijs
Rond laagpolig vloerkleed - Cozy Creme
Wollen vloerkleed - Giselle Circles Creme

Denk goed na over de kleur

Veel baasjes kiezen een vloerkleed in een kleur die ze zelf mooi vinden. Logisch, maar dit is niet altijd de beste keuze. Heb je een bruine hond en koop je een wit vloerkleed? Dan zie je zijn haren direct op het kleed liggen. Dit is niet het geval als je de kleur van het vloerkleed afstemt op de vacht van je hond.

Koop een kleed met patroon of motief

Als je een hond in huis hebt, ontkom je niet aan vlekken in je vloerkleed. Je kunt zijn poten na een wandeling nog zo goed schoonmaken, er blijft altijd wel wat rommel achter. Loopt hij vervolgens over het vloerkleed? Dan kan dit tot vlekken leiden. Reden genoeg om een vloerkleed met een patroon of motief te overwegen als je het mij vraagt. Doordat zo’n kleed wat drukker oogt, vallen vlekken minder goed op. Hierdoor blijf je niet aan het schoonmaken.

Patchwork vloerkleed - Famous Grijs
Patchwork Vloerkleed - Moods Rond Rustic No.16
Patchwork vloerkleed - Itasca Multicolor 6342

Ga voor een wasbaar vloerkleed

Wil je niet veel tijd besteden aan het schoonmaken van een vloerkleed als je hond hem weer eens vies heeft gemaakt? Dan is een wasbaar vloerkleed echt iets voor jou. Je raapt zo’n kleed bij elkaar, stopt hem in de wasmachine en laat een programma draaien. Kijk van tevoren wel even naar de maximale temperatuur, want wasbare vloerkleden mogen vaak niet warmer dan 30 graden gewassen worden. Dit komt doordat ze vrijwel altijd gemaakt zijn van kunstvezel. Besef je wel goed dat er hondenhaar in je wasmachine kan komen als je het vloerkleed uitwast. In deze blog geef ik je tips om de overlast te verkleinen.

Wasbaar vloerkleed - Cozy Creme
Wasbaar vloerkleed - Clean Groen
Wasbaar vloerkleed - Dunya Zebra Beige/Wit

Koop geen kleden met franjes

Vloerkleden met franjes zien er sierlijk uit. Toch raad ik  je niet aan om zo’n vloerkleed te kopen als je een hond hebt. Doordat de franjes kunnen bewegen, vinden veel honden ze bijzonder interessant. Neemt je hond zo’n franje in zijn bek en begint hij eraan te trekken? Dan kan het hele vloerkleed verschuiven. Hij kan de franjes er bovendien afbijten, waardoor je vloerkleed kapot gaat.

Kijk naar de onderkant

Bij het kopen van een vloerkleed kijken veel mensen alleen naar de bovenkant. Begrijpelijk, want hier kijk je immers tegenaan. Als je een hond hebt, raad ik je aan om ook naar de onderkant te kijken. Je wilt immers niet dat het vloerkleed telkens verschuift als je hond eroverheen loopt of rent. Sommige vloerkleden hebben een antislip onderkant, waardoor ze redelijk goed op hun plek blijven liggen. Heb je een mooi vloerkleed gevonden, maar heeft deze geen antislip onderkant? Koop er dan een antislip onderkleed bij.

Antislip onderkleed - Basic
Antislip onderkleed rond - Basic
Antislip onderkleed - Supreme
Antislip onderkleed - Supreme Plus

Zo houd jij je vloerkleed schoon

Heeft je hond met zijn modderpoten over het vloerkleed gelopen? Dan kan het al voldoende zijn om er met een vochtig doekje overheen te gaan. Wrijf niet, maar dep met de doek op de vlek. De kans is groot dat hij zo snel verdwijnt. Probeer een tapijtreiniger als dit niet werkt.

Als je hond een ongelukje op het vloerkleed heeft gehad, kan het een stuk lastiger zijn om de vlek eruit te krijgen. Gelukkig is het niet onmogelijk. Ik vertel je hier dan ook hoe je urine en poep uit een vloerkleed krijgt. Tot slot ga ik kort in op hondenhaar verwijderen van een vloerkleed.

Mijn labrador Teddy ligt lekker op het vloerkleed bij mij voeten

Stappenplan urine uit vloerkleed verwijderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs honden die al jarenlang zindelijk zijn, kunnen ineens in huis urine laten lopen. Als dit op je pvc-vloer, tegels of laminaat komt, is dit niet zo erg. Je veegt de vloer dan simpelweg schoon met een doekje. Bij een vloerkleed is het een ander verhaal, want de urine trekt erin. Daarom heb ik een stappenplan gemaakt, zodat je weet wat je moet doen als je hond per ongeluk op het vloerkleed plast.

  • Stap 1: Absorberen
    Pak zo snel mogelijk keukenpapier of een witte doek en druk hiermee stevig op de plek waar je hond geplast heeft. De urine wordt zo geabsorbeerd. Wrijf niet, want dan trekt de urine juist dieper in het vloerkleed.

  • Stap 2: Spoelen
    Om de urine te verdunnen, giet je wat koud water over de plek waar je hond geplast heeft. Pak vervolgens een schone witte doek of nieuw keukenpapier en dep weer op de plek. Het water wordt op deze manier opgenomen. Herhaal dit net zolang tot de meeste urine verdwenen is.

  • Stap 3: Behandelen
    Vul een kopje met water en voeg hier een theelepel mild wasmiddel aan toe. Breng het mengsel vervolgens op de vlek aan en dep er met een schone, witte doek op. Werk altijd van buiten naar binnen. Je voorkomt zo dat de vlek groter wordt. Ga net zolang door tot de vlek weg is. Als hij niet verdwijnt, biedt een tapijtreiniger vaak uitkomst.

  • Stap 4: Spoelen
    Na het reinigen van de vlek kunnen er zeepresten achterblijven in je vloerkleed. Deze verwijder je door de vlek met koud water te spoelen. Dep de plek vervolgens droog met keukenpapier of een witte doek.

  • Stap 5: Geur neutraliseren
    Is de vlek verdwenen, maar ruikt het nog naar urine? Vul dan een kopje voor de helft met water en voor de helft met azijn. Breng dit aan op de plek waar je hond geplast heeft. Laat het even intrekken voordat je het uitspoelt en droogdept.

  • Stap 6: Drogen
    Als de (geur van) urine uit het vloerkleed is, moet je hem laten drogen. Gebruik het kleed bij voorkeur pas weer als hij volledig droog is.

Poep in je vloerkleed

Naast plassen kan je hond ook op het vloerkleed poepen. Verwijder de poep altijd zo snel mogelijk van het kleed. Hoe langer je het laat liggen, hoe meer tijd het krijgt om erin te trekken. Pak het niet met een poepzakje op, maar schuif het op een schepje, stuk karton of ander stevig voorwerp. Pak vervolgens een schone, witte doek of stuk keukenpapier en dep hiermee op de bewuste plek. Je neemt zo het overtollige vocht op. Wrijf nooit over het vloerkleed!

Heb je het meeste vocht uit het vloerkleed gehaald? Meng dan een mild reinigingsmiddel – zoals Biotex – met water en breng dit aan op de vlek. Laat het mengsel een nacht intrekken. Als je het de volgende dag met een vochtige doek van het vloerkleed veegt, moet de vlek grotendeels verdwenen zijn. Om ook de geur uit het kleed te krijgen, meng je een half kopje water met een half kopje azijn. Dep dit op de vlek en laat het kleed drogen. Is de vlek niet verdwenen? Probeer het dan met een tapijtreiniger.

BISSELL Spotclean Pet Select

Hoe zit het met hondenhaar?

Hondenhaar blijft overal in huis achter, zo ook op het vloerkleed. Je verwijdert de meeste haren door er met de stofzuiger overheen te gaan, maar er blijven er vaak nog genoeg achter. Over het algemeen geldt: hoe hoger de vezels, hoe makkelijker hondenhaar zich eraan hecht. Blijft er veel haar achter op je vloerkleed en erger jij je hier groen en geel aan? In deze blog heb ik een aantal makkelijke en snelle manieren op een rijtje gezet om hondenhaar te verwijderen.

Mijn conclusie over een vloerkleed en honden

Ik kan volmondig ‘ja’ antwoorden op de vraag ‘gaan een vloerkleed en hond samen?’. Inmiddels heb ik alweer een aantal jaar een vloerkleed in de zithoek liggen en het gaat verrassend goed. Ik moet er wel bij zeggen dat dit inmiddels het tweede vloerkleed is. Bij de eerste lieten er een paar draden los, maar dit was niet de voornaamste reden om een nieuwe te kopen. De oude vloekte namelijk met de nieuwe kleuren in huis en is daarom vervangen.

Mijn labrador Teddy op ons oude vloerkleed

Het eerste vloerkleed was een laagpolige van polyester. Door het gladde oppervlak was hij vrij makkelijk schoon te houden. Uiteraard bleven er hondenharen op achter, maar deze waren met de stofzuiger of een hondenhaarverwijderaar vaak snel weer verdwenen. Dankzij de groen-witte kleur waren vlekken er bovendien niet goed op te zien. Dit eerste vloerkleed heeft het een jaar of twee volgehouden.

Proper Pets Hair Remover

Inmiddels ligt er hier een crème met bruin buitenkleed in de woonkamer. Hij heeft de uitstraling van jute, maar is gemaakt van polypropyleen. In het begin was ik enigszins bang voor de witte kleur, maar achteraf gezien was dit nergens voor nodig. Door de gladde bovenkant krijg je de meeste vlekken er met een vochtige doek makkelijk en snel uit. Voor hardnekkige vlekken kun je een tapijtreiniger gebruiken. Bijkomend voordeel van dit vloerkleed is dat hondenhaar er vooral op blijft liggen. Hierdoor verdwijnen de meeste haren als je er met de stofzuiger overheen gaat.

Deze pagina bevat affiliate-links. Als je via zo’n link iets koopt, ontvang ik een kleine vergoeding van de verkoper. Hiermee kan ik de website draaiende houden en jou gratis leuke, interessante content over labradors blijven bieden. Goed om te weten: jij betaalt niks extra’s!

Veelgestelde vragen

Welk vloerkleed is hond proof?

Vloerkleden van polypropyleen of polyester zijn over het algemeen behoorlijk hond proof. Deze kunstvezels zijn sterk en makkelijk schoon te houden. Hierdoor gaan ze vaak langer mee dan vloerkleden van natuurlijke materialen, zoals katoen, jute en wol.

Buitenkleden worden vaak gemaakt van kunstvezels. Dit zijn sterke materialen, waardoor zo’n kleed tegen een stootje kan. Bovendien zijn ze relatief glad in vergelijking met vloerkleden van natuurlijke materialen. Hierdoor verwijder je vlekken van je hond in een handomdraai.

De vezels van een hoogpolig vloerkleed zijn hoger dan die van een laagpolig vloerkleed. Hierdoor kunnen hondenharen zich er relatief makkelijk aan hechten. Het verwijderen kost je vaak veel meer tijd dan bij een laagpolig vloerkleed.

Je kunt prima voor een jute vloerkleed kiezen als je een hond hebt. Jute kleden zijn over het algemeen vrij ‘plat’, waardoor hondenharen er niet snel aan hechten. Ze blijven er alleen wel op liggen, waardoor je een jute vloerkleed regelmatig moet stofzuigen.  

Meng een half kopje water met een half kopje azijn als je vloerkleed stinkt naar hond. Breng dit vervolgens op het kleed aan. Azijn neutraliseert de geur, waardoor de stank verdwijnt. Voor hardnekkige vlekken kun je een tapijtreiniger gebruiken.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond op het vloerkleed plast. Zo kan hij hoge nood hebben, maar ook bang zijn of aan verlatingsangst lijden.

Dat verschilt per vloerkleed. Vloerkleden van natuurlijke materialen kunnen vaak niet in de wasmachine, maar vloerkleden van kunstvezel wel. Dit staat vermeld op het label. Hierop vind je ook hoe warm je het kleed maximaal mag wassen.

Bas Teddy tulpenveld
Scroll naar boven