Labrador zwembad kopen: tips om de beste te vinden

Zo begin je goed voorbereid aan je zoektocht naar een hondenzwembad

Gemiddelde leestijd: 38 minuten

Woon je niet bij een waterpartij in de buurt? Of vind je het water te vies om je hond in te laten zwemmen? Dan kun je een zwembad voor je labrador kopen. Wie op zoek gaat naar een zwembad voor honden, ontdekt al snel dat het aanbod nogal groot is. Hondenzwembaden zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, help ik je een handje. Ik vertel je onder meer welke soorten hondenzwembaden er zijn en waar je op let. Daarnaast deel ik mijn eigen ervaringen met een zwembad voor honden. Hopelijk lukt het jou hierdoor ook om het beste zwembad voor je labrador te kopen!

    Waarom koop je een zwembad voor je labrador?

    De dubbele vacht zorgt ervoor dat een labrador retriever het al snel warm heeft. Doordat honden alleen lichaamswarmte verliezen via hun voetkussentjes en door te hijgen, koelen ze snel af. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je labrador oververhit raakt. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om je hond af te laten koelen op een zomerse dag.

    Zwemmen is een goede manier om de lichaamstemperatuur van je labrador omlaag te brengen. Doordat het water vaak koeler is dan het lichaam van je hond, koelt hij af. Neem je hond daarom mee naar een waterpartij op een warme dag, zodat hij lekker kan zwemmen. Aangezien de meeste labrador retrievers echte waterratten zijn, duiken ze vaak direct het water in zodra ze de kans krijgen.

    Op deze afbeelding zie je mijn labrador Teddy zwemmen in het kanaal op een zomerse dag

    Is er geen water in de buurt? Of laat jij je hond niet graag in natuurwater zwemmen? Dan kun je hem alsnog afkoelen met water. Spuit hem bijvoorbeeld nat met de tuinslang of koop een zwembad voor je labrador en zet deze in de tuin neer. Met een hondenzwembad doe jij je labrador ongetwijfeld een groot pleizer. Grote kans dat je hond er al in staat voordat hij gevuld is met water. Zodra hij eenmaal in de gaten heeft hoe fijn zo’n badje is, kan het behoorlijk lastig zijn om hem er nog uit te krijgen.

    Voordelen van een hondenzwembad

    Omdat een hondenzwembad geld kost, twijfel je misschien of je een zwembad voor je labrador moet kopen. Staar je niet blind op de prijs, want uit ervaring weet ik dat dit ene nadeel niet opweegt tegen de vele voordelen. Zelf twijfelde ik aanvankelijk ook, maar uiteindelijk heb ik toch een zwembad voor Teddy gekocht. En ik moet eerlijk zeggen dat dit één van de beste aankopen is die ik voor mijn hond gedaan heb. Om je te overtuigen, zet ik hier op een rijtje wat in mijn ogen de grootste voordelen van een hondenzwembad zijn.

    • Leuk voor je labrador

    • Staat binnen een handomdraai

    • Makkelijk bij te vullen en te legen

    • Je hond bepaalt zelf wanneer hij een duik neemt

    • Je hoeft niet meer naar een waterpartij te lopen of te rijden

    • Minimale kans op blauwalg en botulisme

    • Compact en daardoor makkelijk mee te nemen

    • Overal even diep, waardoor je hond het minder eng vindt

    • Kleinere kans op verwondingen, zoals een snee in voetkussen

    • Je kunt er samen met je labrador in

    Op deze afbeelding zie je  mijn hond Teddy genieten in een labrador zwembad met sproeier

    Soorten labrador zwembaden

    Wie zich verdiept in hondenzwembaden, ontdekt al snel dat er verschillende soorten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een zwembad met opstaande rand kopen. Je hond kan hier in gaan staan, zitten of liggen als hij het warm heeft. Vind je zo’n ‘standaard’ hondenzwembad wat saai? Kies dan voor een hondenzwembad met sproeier. Koppel de tuinslang aan het badje, wacht tot de rand vol zit en het water spuit door de kleine gaatjes omhoog. Zelf heb ik zo’n zwembad voor mijn labrador Teddy en hij vindt hem geweldig, zelfs als de sproeiers niet aan staan zoals je ziet op de foto. Je kunt bovendien het beste van beide werelden met elkaar combineren door een hondenzwembad met opstaande rand en ingebouwde sproeier te kopen.

    Hondenzwembaden met sproeiers

    Aandachtspunten bij een labrador zwembad kopen

    Wil je een zwembad voor je labrador kopen? Dan voelt het misschien alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Online kom je namelijk een groot aantal zwembaden voor honden tegen. Je kunt het eerste beste zwembad kopen dat je tegenkomt, maar dat raad ik je niet aan. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat het zwembad binnen de kortste keren kapotgaat. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, zet ik hier 6 aandachtspunten bij een labrador zwembad kopen op een rijtje.

    1. Materiaal

    Het materiaal is een eerste aandachtspunt waarop je moet letten als je een zwembad voor je labrador wilt kopen. Omdat de honden van dit ras nogal lomp en onbenullig kunnen zijn, raad ik je aan voor een extra stevig hondenzwembad te kiezen. Zo’n zwembad is weliswaar wat duurder in de aanschaf, maar je hebt er over het algemeen langer plezier van dan van een goedkoop labrador zwembad.

    Is je labrador een sloper? Dan krijgt hij het misschien zelfs voor elkaar om een extra stevig zwembad voor honden kapot te maken. In dat geval is een hondenzwembad van hard plastic een optie. Je kunt bijvoorbeeld een zandbakschelp kopen en deze vullen met water. Dit ‘hondenzwembad’ kan tegen een stootje, waardoor je hond hem waarschijnlijk niet snel kapot krijgt. Nadeel van een zandbakschelp is dat hij niet altijd groot genoeg is voor een labrador.

    2. Nagelbestendigheid

    Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat de nagels van je labrador behoorlijk scherp kunnen zijn. Dit geldt vooral voor de zogeheten duimnagels aan de binnenkant van beide voorpoten. Deze slijten – in tegenstelling tot de andere nagels – niet vanzelf af door het lopen, want hier zitten ze te hoog voor. Vandaar dat je deze nagels van je labrador moet knippen.

    Ondanks dat de nagels aan de tenen van je hond vaak vanzelf slijten, kunnen ze alsnog behoorlijk scherp zijn. Koop je een opblaaszwembad voor je hond? Dan kan deze snel lek gaan door zijn nagels. Vandaar dat ik je adviseer om ook naar de nagelbestendigheid te kijken als een zwembad voor je labrador zoekt. Je voorkomt zo dat je een zwembad koopt die binnen de kortste keren kapot is. Een nagelbestendig hondenzwembad heeft stevige pvc-randen, waardoor je er doorgaans langer plezier aan beleeft.

    3. Afmetingen

    Om het beste hondenzwembad te vinden, kijk je ook naar de afmetingen. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je een veel te klein hondenzwembad koopt. Vandaar dat het handig is om te weten hoe groot een labrador wordt voordat je aan je zoektocht begint. Als je labrador nog een pup is, kun je een zwembad op de groei kopen. Je labrador kan het zwembad dan ook nog gebruiken als hij volgroeid is.

    Ik kan me voorstellen dat jij je afvraagt wat de beste maat voor een hondenzwembad is, want hier heb ik zelf ook mee geworsteld. Kies in ieder geval altijd voor een zwembad met een diameter die groter is dan de lengte van je labrador. Je hond kan dan fatsoenlijk in het zwembad staan. Ook kan hij zich in een groot hondenzwembad bewegen zonder zich te bezeren. Een zwembad met een diameter van minimaal 140 centimeter aan heeft dan ook de voorkeur voor labrador retrievers.

    Kijk overigens niet alleen naar de grootte van je hond, maar houd ook rekening met de plek waar je het zwembad neer wilt zetten. Heb je veel ruimte? Dan hoeft dit uiteraard niet. Als je een kleine tuin of balkon hebt of het zwembad op een specifieke plek neer wilt zetten, meet je deze plek eerst op voordat je een zwembad voor je labrador koopt. Zo voorkom je dat het zwembad niet past op de plek waar jij hem neer wilt zetten.

    Veel mensen kijken voornamelijk naar de diameter van een labrador zwembad, maar het is verstandig om ook rekening te houden met de hoogte. De randen van een hondenzwembad zijn namelijk niet altijd even hoog. Om te bepalen wat de beste hoogte is, kijk je wederom naar je labrador. Een labrador pup heeft misschien moeite om in een zwembad met een 30 centimeter hoge rand te komen, terwijl deze hoogte voor volwassen labrador retrievers juist wel goed is.

    Op deze afbeelding zie je een blonde labrador in zwembad zwemmen

    4. Antislipbodem

    Wil je een zwembad voor je labrador kopen? Kijk dan ook naar de bodem. Zoals je zelf misschien wel weet, kan de bodem van een zwembadje nogal glad zijn. Bij hondenzwembaden is dit niet anders. Als je een zwembad met een gladde bodem koopt, kan je labrador uitglijden als hij in het zwembad springt.

    Uitglijden kan tot blessures of verwondingen leiden. Bovendien kan je labrador er op latere leeftijd fysieke ongemakken door ervaren. Zo is de kans op artrose bijvoorbeeld groter als hij vaak uitglijdt in een hondenzwembad. Reden genoeg om uitglijden te voorkomen. Koop daarom een hondenzwembad met antislipbodem.

    5. Stop

    Voordat jij je labrador retriever in het zwembad laat spelen, vul je deze eerst met water. Omdat het water eens in de zoveel tijd ververst moet worden, heeft een zwembad met een stop mijn voorkeur. Als je het zwembad leeg wilt laten lopen, hoef je alleen de stop te verwijderen. Het water stroomt er vervolgens vanzelf uit, waardoor je het zwembad binnen de kortste keren weer met vers water kunt vullen. Ondanks dat veel hondenzwembaden tegenwoordig een stop hebben, is dit zeker niet altijd het geval. Reden genoeg om hier ook aandacht aan te besteden als je het mij vraagt.

    6. Reviews en beoordelingen

    Ondanks dat ik dit aandachtspunt hier pas als laatste behandel, is dit in mijn ogen één van de belangrijkste. Door reviews te lezen en beoordelingen te bekijken, krijg je namelijk een goede indruk van het hondenzwembad dat je op het oog hebt. Als de reviews en beoordelingen vooral negatief zijn, zou ik het zwembad persoonlijk niet kopen. Ik zoek dan liever verder naar een zwembad waar andere baasjes wel positief over zijn. Hierdoor is de kans kleiner dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop.

    Op deze afbeelding zie je Teddy en zijn vriendje Cody samen spelen in een hondenzwembad met sproeiers

    Wat kost een hondenzwembad?

    De prijs van een hondenzwembad hangt af van een aantal factoren. Zo kost een groot hondenzwembad bijvoorbeeld meer dan een kleine. Daarnaast speelt het materiaal mee in de prijs. Je betaalt nu eenmaal meer voor een zwembad van goede kwaliteit. Tot slot hangt de prijs af van de partij waarbij je een hondenzwembad koopt. Zo betaal je bij de ene verkoper soms (veel) meer voor een hondenzwembad dan bij een andere partij, zelfs als het exact hetzelfde labrador zwembad is. Reden genoeg om niet maar zo het eerste beste zwembad voor je hond te kopen dat je tegenkomt.

    Bespaar water met een afdekhoes

    Om een hondenzwembad te vullen, heb je behoorlijk veel water nodig. Zo past er in een zwembad met een diameter van 140 centimeter en een hoogte van 30 centimeter liefst 462 liter water. Ik kan me goed voorstellen dat je dit niet dagelijks wilt verversen, want dat kost je behoorlijk veel geld. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt een afdekhoes voor een hondenzwembad kopen. Dek je het zwembad hiermee af als hij niet gebruikt wordt? Dan wordt het water minder snel vies, waardoor je het minder snel hoeft te vervangen en dus water bespaart.

    Als je al een hondenzwembad hebt, kun je hier een losse hoes voor kopen. Let er in dat geval wel goed op dat je een hoes koopt die groot genoeg is. Ben je nog op zoek naar een labrador zwembad? Dan kun je ook een hondenzwembad met afdekzeil kopen. Het grote voordeel hiervan is dat het zeil precies past. Als je een los zeil koopt, is dit niet altijd het geval. Je kunt eventueel ook een groot stuk (landbouw)plastic gebruiken om een labrador zwembad af te dekken.

    Labrador zwembad opzetten

    Heb je een zwembad voor je labrador gekocht? Dan wil je deze waarschijnlijk direct opzetten. Voordat je begint, wil ik je nog een aantal tips meegeven. Denk bijvoorbeeld goed na over de plek waar je het hondenzwembad neerzet. Plaats hem in ieder geval nooit in de volle zon. Dit is niet prettig voor je labrador en bovendien niet goed voor het zwembad. Is er weinig schaduw in je tuin? Zet het zwembad dan onder een parasol neer.

    Daarnaast is het van belang dat je het hondenzwembad op een vlakke ondergrond plaatst. Dit is niet alleen comfortabeler voor je labrador, maar je voorkomt zo ook dat het water er makkelijk uit kan stromen. Let er bovendien goed op dat er geen steentjes of andere scherpe voorwerpen onder het zwembad liggen. De onderkant van het hondenzwembad kan dan namelijk beschadigen, waardoor hij mogelijk lek raakt.

    Als je van plan bent om het hondenzwembad op de bestrating te zetten, is de kans op schade aan de onderkant een stuk groter dan wanneer je hem in het gras zet. Doordat je labrador in het zwembad kan springen, schuift deze over de straat. Hierdoor is het hondenzwembad misschien al snel lek. Dit kun je voorkomen door zwembadtegels tussen de bestrating en het zwembad te leggen. Doordat deze tegels gemaakt zijn van zacht materiaal, beschermen ze de onderkant van het zwembad. Hierdoor gaat je labrador zwembad vaak langer mee.

    Zwembadtegels 6 stuks

    Geschikt voor harde en zachte ondergronden | Schimmelwerend | Wordt geleverd met afwerkrand voor een fraaie uitstraling

    Koop direct via

    Tips voor verkoeling op een balkon

    Heb je geen tuin, maar enkel een balkon? Dan is de kans groot dat er geen ruimte is om hier een zwembad voor je labrador neer te zetten. Gelukkig zijn er andere manieren om je hond toch de benodigde verkoeling te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld een koelmat kopen en deze op je balkon of in huis leggen. Zodra je hond op de mat gaat liggen, wordt deze automatisch geactiveerd. Op deze manier blijft zijn lichaam ook op warme dagen lekker koel. Bovendien kan hij zelf kiezen wanneer hij op de koelmat gaat liggen.

    Duvo+ koelmat

    Gevuld met veilige en zelfkoelende gel | Geen water, koelkast of vriezer nodig | Lange levensduur | Makkelijk schoon te maken | Afmetingen: 120 x 80 cm

    Koop direct via

    Scruffs koelmat

    Activeert zichzelf | Blijft tot een uur koeler dan de omgevingstemperatuur | Geen water, koelkast of vriezer nodig | Bevat geen chemische bestanddelen | Makkelijk schoon te maken | Afmetingen: 120 x 75 cm

    Koop direct via

    Stappenplan labrador aan zwembad laten wennen

    Is je labrador gek op water, maar is hij nog nooit eerder in een zwembadje geweest? Dan wil hij er misschien niet in. Dwing hem in dat geval niet om erin te gaan, maar laat je labrador aan het zwembad wennen. In het onderstaande stappenplan laat ik je zien hoe je dit aanpakt.

    1. Begin met een leeg zwembad

      Om te voorkomen dat je water verspilt, laat jij je labrador eerst aan een leeg zwembad wennen. Zet het zwembad neer en kijk hoe hij erop reageert. Gaat hij er niet direct in? Probeer hem dan met iets lekkers te verleiden. Vergeet hem niet te belonen, want hij gaat het zwembad zo als iets leuks zien.

    2. Vul het zwembad met een klein laagje water

      Als je labrador retriever eenmaal aan het zwembad gewend is, vul je hem met een klein laagje water. Zorg er in ieder geval voor dat de hele bodem bedekt is. Omdat je labrador het zwembadje al kent, stapt hij er nu misschien wel direct in. Gebeurt dit niet? Probeer hem dan opnieuw te verleiden. Het kan helpen als je zelf in het zwembadje gaat staan. Je laat je labrador zo zien dat hij niet bang hoeft te zijn.

    3. Open de kraan

      Staat je labrador in het zwembad en geniet hij er zichtbaar van? Open dan de kraan, zodat het badje steeds voller wordt. Laat je labrador in de tussentijd in het zwembad blijven. Hij heeft er dan waarschijnlijk geen erg in dat het waterpeil stijgt.

    4. Laat je labrador zijn gang gaan

      Zodra je het zwembad tot de gewenste hoogte gevuld hebt, laat je je labrador lekker zijn gang gaan. Dwing hem vooral niet om in het zwembad te gaan, want misschien heeft hij gewoon even geen zin om nat te worden of is hij moe. Als hij het warm heeft, zoekt hij het water vanzelf (weer) op.

    Labrador zwembad opbergen

    Is het mooie weer voorbij? Ruim een hondenzwembad dan het liefst zo snel mogelijk op. Om te beginnen laat je hem leeglopen. Dit kan vaak door de stop er simpelweg uit te trekken. Het water loopt er dan uit, zodat je dit niet allemaal zelf hoeft te doen. Als je een zwembad zonder stop hebt, kun je hem omgooien. Zit er te veel water in? Schep er dan eerst een paar emmers uit en probeer het daarna opnieuw.

    Als het zwembad leeg is, raad ik je niet aan om hem direct op te vouwen en op te bergen. Maak hem eerst grondig schoon, want er blijft altijd zand en andere rommel achter op het materiaal. Schoonspoelen kan met de tuinslang, maar je kunt ook een hogedrukspuit gebruiken. Laat het zwembad vervolgens goed drogen voordat je hem opbergt. Zo verklein je de kans op schimmelvorming.

    Je kunt een hondenzwembad los in de kast of op zolder leggen, maar het is beter om hem in een afsluitbare bak te stoppen als hij droog. Er kan dan geen ongedierte bij komen. Als er eenmaal beestjes bij het zwembad zitten, is de kans groot dat zij hierin bijten. In dat geval moet je volgende zomer waarschijnlijk een nieuw labrador zwembad kopen, omdat de oude lek is.

    Lek hondenzwembad plakken

    De meeste labrador-baasjes gooien een hondenzwembad direct weg als deze lek is. Zonde, want in veel gevallen kun je hem namelijk plakken. Hier kun je bijvoorbeeld reparatiestickers of een reparatieset voor gebruiken.

    Zelfklevende reparatiestickers 10 stuks

    Gemaakt van duurzaam en flexibel materiaal | Makkelijk aan te brengen op verschillende materialen | Bestand tegen water en druk | Blijven stevig op hun plaats zitten door de sterke, zelfklevende achterkant

    Koop direct via

    Heb je de benodigdheden om een hondenzwembad te plakken in huis? Spoor dan eerst het lek op. Vaak is dit niet lastig, want meestal zie je snel genoeg waar het water uit het zwembad stroomt. Dicht het lek niet direct als je hem gevonden hebt, maar laat het hondenzwembad eerst leeglopen. Je moet de beschadigde plek namelijk droog en vetvrij maken voordat je het zwembad kunt repareren.

    Als je het idee hebt dat het lek gedicht is, vul je het zwembad van je labrador retriever weer met water. Kijk goed naar de plek waar het lek zat, want je wilt niet dat er opnieuw water ontsnapt. Gebeurt dit toch? Of is het lek gewoonweg te groot om te repareren? Dan zit er helaas niets anders op dan een nieuw labrador zwembad kopen.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over hondenzwembaden

    Waar let je op bij een hondenzwembad kopen?

    Bij het kopen van een hondenzwembad let je in ieder geval op het materiaal en de afmetingen. Je wilt immers een stevig zwembad kopen dat groot genoeg is voor je hond. Let daarnaast op de gladheid van de bodem en de aanwezigheid van een stop. Werp tot slot een blik op reviews en beoordelingen.

    Hoe houd ik het water in een hondenzwembad schoon?

    Je houdt het water in een hondenzwembad schoon door rommel te verwijderen. Dit kan met behulp van een schepnetje. Je kunt het zwembad ook afdekken met een zeil als hij niet gebruikt wordt. Je verkleint zo de kans op rommel in het water.

    Hoe vaak ververs je het water in een zwembad voor honden?

    Dat hangt af van het gebruik. Als je hond vaak in het zwembad te vinden is, moet je het water sneller verversen dan wanneer hij er weinig gebruik van maakt. De kans op bacteriegroei is dan immers groter, waardoor je hond sneller ziek wordt als je het water niet tijdig ververst.

    Hoe laat ik mij hond wennen aan een zwembad?

    Zet het zwembad om te beginnen zonder water neer en laat je hond hem ‘ontdekken’. Vul het badje vervolgens met een klein laagje water en lok je hond erin. Ga er zelf eventueel ook in staan. Laat de tuinslang in het badje liggen en open de kraan zodra je hond erin staat.

    Hoe groot moet een hondenzwembad zijn?

    Dat hangt van de grootte van je hond af. Grote honden hebben logischerwijs een groter zwembad nodig dan kleine(re) honden. Meet je hond daarom eerst op. Koop in ieder geval altijd een hondenzwembad waarin je hond comfortabel kan bewegen en spelen.

    Is chloor slecht voor een hond?

    Chloor is op zich niet slecht voor een hond, zolang ze er maar niet te veel van binnenkrijgen. Als dit wel gebeurt, kan dit leiden tot diarree, overgeven en geïrriteerde ogen.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *