Labrador zwembad kopen: tips om de beste te vinden

Zo begin je goed voorbereid aan je zoektocht naar een hondenzwembad

Gemiddelde leestijd: 25 minuten

Ben je op zoek naar een labrador zwembad? Dan ontdek je snel genoeg dat je behoorlijk veel te kiezen hebt. Er zijn namelijk allerlei verschillende zwembaden voor honden te koop. Helaas is niet ieder zwembad van goede kwaliteit. Ik help je graag om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt. Daarom vind je op deze pagina een overzicht van beste labrador zwembaden. Daarnaast vertel ik je waar je op moet letten, zodat je uiteindelijk het beste zwembad voor je labrador retriever vindt.

  Beste labrador zwembad overzicht

  Waarom labrador zwembad kopen?

  Labrador retrievers hebben een dubbele vacht. Hierdoor hebben honden van dit ras het snel warm. Daarbij komt dat honden in het algemeen hun lichaamswarmte moeilijk kwijt kunnen. Ze zweten namelijk alleen via hun voetkussentjes en ademen warme lucht uit door te hijgen. Hierdoor kan je labrador oververhit raken op zomerse dagen. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om je hond af te laten koelen.

  Op deze afbeelding zie je een bruine labrador in een rond zwembad met opstaande rand

  Zwemmen is een goede manier om de lichaamstemperatuur van je labrador op peil te houden. Het water is namelijk koeler dan het lichaam van je hond, waardoor hij afkoelt. De gemiddelde labrador kan zwemmen en de meeste honden van dit ras zijn hier zelfs gek op. Neem je hond daarom mee naar een waterpartij op een warme dag, zodat hij de nodige verkoeling krijgt.

  Is er geen water in de buurt? Of laat jij je hond niet graag in natuurwater zwemmen? Dan betekent dit niet dat je labrador niet af kan koelen met water. Je kunt hem namelijk natmaken met de tuinslang of een labrador zwembad kopen. Als je voor de laatste optie kiest, doe jij je hond hier ongetwijfeld een groot plezier mee. Zodra het zwembad staat en gevuld is met water, neemt je labrador waarschijnlijk snel een verfrissende duik. En zie hem er dan nog maar eens uit te krijgen!

  Voordelen van een hondenzwembad

  Omdat een hondenzwembad geld kost, twijfel je misschien nog of je een zwembad voor je labrador moet kopen. Staar je niet blind op de prijs, want uit ervaring weet ik dat er de nodige voordelen aan zo’n zwembad zitten. Zelf twijfelde ik aanvankelijk ook, maar uiteindelijk heb ik toch een zwembad voor mijn labrador Teddy gekocht. En ik moet eerlijk zeggen dat dit één van de beste aankopen is die ik voor mijn hond gedaan heb. Om je te overtuigen, zet ik hier op een rijtje wat in mijn ogen de grootste voordelen van een hondenzwembad zijn.

  • Leuk voor je labrador

  • Staat binnen een handomdraai

  • Makkelijk bij te vullen en te legen

  • Je hond bepaalt zelf wanneer hij een duik neemt

  • Je hoeft niet meer naar een waterpartij te lopen of te rijden

  • Minimale kans op blauwalg en botulisme

  • Compact en daardoor makkelijk mee te nemen

  • Overal even diep, waardoor je hond het minder eng vindt

  • Kleinere kans op verwondingen, zoals een snee in voetkussen

  • Je kunt er samen met je labrador in

  Soorten labrador zwembaden

  Op deze afbeelding zie je mijn hond Teddy genieten in een labrador zwembad met sproeier

  Wie zich verdiept in hondenzwembaden, ontdekt al snel dat er verschillende soorten zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een zwembad met opstaande rand kopen. Je hond kan hier in gaan staan, zitten of liggen als hij het warm heeft. Vind je zo’n ‘standaard’ hondenzwembad wat saai? Kies dan voor een hondenzwembad met sproeier. Koppel de tuinslang aan het badje, wacht tot de rand vol zit en het water spuit door de kleine gaatjes omhoog. Zelf heb ik zo’n zwembad voor mijn labrador Teddy en hij vindt hem geweldig, zelfs als de sproeiers niet aan staan zoals je ziet op de foto. Je kunt bovendien het beste van beide werelden met elkaar combineren door een hondenzwembad met opstaande rand en ingebouwde sproeier te kopen.

  Aandachtspunten bij een labrador zwembad kopen

  Wil je een zwembad voor je labrador kopen? Dan voelt het misschien alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Online kom je namelijk een groot aantal zwembaden voor honden tegen. Je kunt het eerste beste zwembad kopen dat je tegenkomt, maar dat raad ik je niet aan. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat het zwembad binnen de kortste keren kapotgaat. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, zet ik hier 6 aandachtspunten bij een labrador zwembad kopen op een rijtje.

  1. Materiaal

  Het materiaal is een eerste aandachtspunt waarop je moet letten als je een zwembad voor je labrador wilt kopen. Omdat de honden van dit ras nogal lomp en onbenullig kunnen zijn, raad ik je aan voor een extra stevig hondenzwembad te kiezen. Zo’n zwembad is weliswaar wat duurder in de aanschaf, maar je hebt er over het algemeen langer plezier van dan van een goedkoop labrador zwembad.

  Is je labrador een sloper? Dan krijgt hij het misschien zelfs voor elkaar om een extra stevig zwembad voor honden kapot te maken. In dat geval is een zandbakschelp het overwegen waard. Doordat dit ‘hondenzwembad’ gemaakt is van kunststof, kan hij tegen een stootje. Je labrador moet dan ook van goeden huize komen als hij dit zwembad wil slopen. Nadeel van een zandbakschelp is dat hij niet altijd groot genoeg is voor een labrador retriever.

  2. Nagelbestendigheid

  Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat de nagels van je labrador behoorlijk scherp kunnen zijn. Dit geldt vooral voor de zogeheten duimnagels aan de binnenkant van beide voorpoten. Deze slijten – in tegenstelling tot de andere nagels – niet vanzelf af door het lopen, want hier zitten ze te hoog voor. Vandaar dat je deze nagels van je labrador moet knippen.

  Ondanks dat de andere nagels vaak vanzelf slijten, kunnen ze toch behoorlijk scherp zijn. Koop je een opblaaszwembad voor je hond? Dan kan deze snel lek gaan door zijn nagels. Daarom raad ik je aan ook naar de nagelbestendigheid te kijken als een zwembad voor je labrador zoekt. Je voorkomt zo dat je een zwembad koopt die binnen de kortste keren kapot is. Een nagelbestendig hondenzwembad heeft namelijk stevige pvc-randen, waardoor je er doorgaans lang plezier aan beleeft.

  3. Afmetingen

  Uiteraard kijk je ook naar de afmetingen als je een zwembad voor je hond wilt kopen. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je een veel te klein hondenzwembad koopt. Vandaar dat het handig is om te weten hoe groot een labrador wordt voordat je aan je zoektocht begint. Als je labrador nog een pup is, kun je een zwembad op de groei kopen. Je labrador kan het zwembad dan ook nog gebruiken als hij volgroeid is.

  Ik kan me voorstellen dat jij je afvraagt wat de beste maat voor een labrador zwembad is, want hier heb ik zelf ook mee geworsteld. Kies in ieder geval altijd voor een zwembad met een diameter die groter is dan de lengte van je labrador. Je hond kan dan namelijk fatsoenlijk in het zwembad staan. Ook kan hij zich bewegen zonder zich te bezeren als je een groot hondenzwembad koopt. Daarom raad ik een zwembad met een diameter van minimaal 140 centimeter aan voor labrador retrievers.

  Op deze afbeelding zie je een blonde labrador in zwembad zwemmen

  Kijk overigens niet alleen naar de grootte van je hond, maar houd ook rekening met de plek waar je het zwembad neer wilt zetten. Heb je veel ruimte? Dan hoeft dit uiteraard niet. Als je een kleine tuin of balkon hebt of het zwembad op een specifieke plek neer wilt zetten, meet je deze plek eerst op voordat je een zwembad voor je labrador koopt. Zo voorkom je dat het zwembad niet past op de plek waar jij hem neer wilt zetten.

  Veel mensen kijken voornamelijk naar de diameter van een labrador zwembad, maar ik adviseer je ook om rekening te houden met de hoogte. De randen van een hondenzwembad zijn namelijk niet altijd even hoog. Om te bepalen wat de beste hoogte is, kijk je wederom naar je labrador. Een labrador pup heeft misschien moeite om in een zwembad met een 30 centimeter hoge rand te komen, terwijl deze hoogte voor volwassen labrador retrievers juist wel goed is.

  4. Antislipbodem

  Bij het kopen van een labrador zwembad is het verstandig om ook aandacht aan de bodem te besteden. Zoals je zelf misschien wel weet, kan de bodem van een opblaaszwembad nogal glad zijn. Er zijn ook genoeg hondenzwembaden te koop met een gladde bodem. Dit is niet prettig voor je labrador, want hierdoor glijdt hij mogelijk uit als hij in het zwembad springt.

  Als je labrador veel uitglijdt in het zwembad, kan hij zichzelf blesseren en/of verwonden. Bovendien kan dit later tot fysieke ongemakken leiden. Zo is de kans dat je labrador artrose krijgt bijvoorbeeld groter als hij vaak uitglijdt in een hondenzwembad. Reden genoeg om uitglijden te voorkomen. Dit doe je door een labrador zwembad met antislipbodem te kopen.

  5. Stop

  Voordat jij je labrador retriever in het zwembad laat spelen, vul je deze eerst met water. Omdat het water eens in de zoveel tijd ververst moet worden, heeft een zwembad met een stop mijn voorkeur. Als je het zwembad leeg wilt laten lopen, hoef je alleen de stop te verwijderen. Het water stroomt er vervolgens vanzelf uit, waardoor je het zwembad binnen de kortste keren weer met vers water kunt vullen. Ondanks dat veel hondenzwembaden tegenwoordig een stop hebben, is dit zeker niet altijd het geval. Reden genoeg om hier ook aandacht aan te besteden als je het mij vraagt.

  6. Reviews en beoordelingen

  Ondanks dat ik dit aandachtspunt hier pas als laatste behandel, is dit in mijn ogen één van de belangrijkste. Door reviews te lezen en beoordelingen te bekijken, krijg je namelijk een goede indruk van het hondenzwembad dat je op het oog hebt. Als de reviews en beoordelingen vooral negatief zijn, zou ik het zwembad persoonlijk niet kopen. Ik zoek dan liever verder naar een zwembad waar andere hondeneigenaren wel positief over zijn. De kans dat je een kat in de zak koopt is dan namelijk een stukje kleiner.

  Wat kost een hondenzwembad?

  Dat is helaas niet precies te zeggen. Dit komt doordat de prijs van een hondenzwembad afhangt van een aantal factoren. Zo kost een groot hondenzwembad meer dan een kleine. Daarnaast speelt het materiaal een rol in de prijs. Je betaalt nu eenmaal meer voor een zwembad van goede kwaliteit. Tot slot hangt de prijs af van de partij waarbij je een hondenzwembad koopt. Zo betaal je bij de ene verkoper soms (veel) meer voor een hondenzwembad dan bij een andere partij, zelfs als het exact hetzelfde labrador zwembad is. Daarom laat ik je in het overzicht met hondenzwembaden bovenaan deze pagina zien waar je de laagste prijs betaalt voor de verschillende zwembaden voor honden.

  Koop een afdekhoes en bespaar water

  Op deze afbeelding zie je een hondenzwembad met afdekzeil

  Om een hondenzwembad te vullen, heb je behoorlijk veel water nodig. Zo past er in een zwembad met een diameter van 140 centimeter en een hoogte van 30 centimeter liefst 462 liter water. Ik kan me goed voorstellen dat je dit niet dagelijks wilt verversen, want dat kost je behoorlijk veel geld. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt een afdekhoes voor een hondenzwembad kopen. Dek je het zwembad hiermee af als hij niet gebruikt wordt? Dan wordt het water minder snel vies, waardoor je het minder snel hoeft te vervangen en dus water bespaart.

  Als je al een hondenzwembad hebt, kun je een losse hoes bij dit zwembad kopen. Let er in dat geval wel goed op dat je een hoes koopt die groot genoeg is. Ben je nog op zoek naar een labrador zwembad? Dan kun je ook een hondenzwembad met afdekzeil kopen. Het grote voordeel hiervan is dat het zeil precies past. Als je een los zeil koopt, is dit niet altijd het geval. Je kunt eventueel ook een groot stuk (landbouw)plastic gebruiken om een labrador zwembad af te dekken.

  Labrador zwembad opzetten

  Heb je een zwembad voor je labrador gekocht? Dan wil je deze waarschijnlijk direct opzetten. Voordat je begint, wil ik je nog een aantal tips meegeven over het plaatsen. Denk bijvoorbeeld goed na over de plek waar je het hondenzwembad neerzet. Plaats hem bijvoorbeeld nooit in de volle zon. Dit is niet prettig voor je labrador en bovendien niet goed voor het zwembad. Is er weinig schaduw in je tuin? Zet het zwembad dan onder een parasol neer.

  Daarnaast is het van belang dat je het hondenzwembad op een vlakke ondergrond plaatst. Dit is niet alleen comfortabeler voor je labrador, maar je voorkomt zo ook dat het water er makkelijk uit kan stromen. Let er bovendien goed op dat er geen steentjes of andere scherpe voorwerpen onder het zwembad liggen. De onderkant van het hondenzwembad kan dan namelijk beschadigen, waardoor hij mogelijk lek raakt.

  Als je van plan bent om het hondenzwembad op de bestrating te zetten, is de kans op schade aan de onderkant een stuk groter dan wanneer je hem in het gras zet. Doordat je labrador in het zwembad kan duiken, schuift deze mogelijk over de straat. Hierdoor is het hondenzwembad misschien al snel lek. Dit kun je voorkomen door zwembadtegels tussen de bestrating en het zwembad te leggen. Doordat deze tegels gemaakt zijn van zacht materiaal, beschermen ze de onderkant van het zwembad. Hierdoor gaat je labrador zwembad vaak langer mee.

  Tips voor verkoeling op een balkon

  Heb je geen tuin, maar enkel een balkon? Dan is de kans groot dat er geen ruimte is om een zwembad voor je labrador neer te zetten. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om je hond toch de benodigde verkoeling te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld een koelmat kopen en deze op je balkon leggen. Zodra je hond op de mat gaat liggen, wordt deze automatisch geactiveerd. Op deze manier blijft het lichaam van je hond ook op warme dagen lekker koel. Bovendien kan hij zelf kiezen wanneer hij op de koelmat gaat liggen.

  Stappenplan labrador aan zwembad laten wennen

  Is je labrador gek op water, maar is hij nog nooit eerder in een zwembadje geweest? Dan wil hij er misschien niet in. Dwing hem in dat geval niet om erin te gaan, maar laat je labrador aan het zwembad wennen. In het onderstaande stappenplan laat ik je zien hoe je dit het beste kunt doen.

  1. Begin met een leeg zwembad

   Om te voorkomen dat je water verspilt, kun je je labrador het beste eerst aan een leeg zwembad laten wennen. Kijk hoe hij op het zwembad reageert. Gaat hij er niet direct in? Probeer hem dan met iets lekkers te verleiden om er toch in te stappen. Vergeet hem niet te belonen, want hij gaat het zwembad zo als iets leuks zien.

  2. Vul het zwembad met een klein laagje water

   Als je labrador retriever eenmaal aan het zwembad gewend is, vul je hem met een klein laagje water. Zorg er in ieder geval voor dat de hele bodem bedekt is. Omdat je labrador het zwembadje al kent, stapt hij er nu misschien wel direct in. Gebeurt dit niet? Probeer hem dan opnieuw te verleiden. Het kan helpen als je zelf in het zwembadje gaat staan. Je laat je labrador zo zien dat hij niet bang hoeft te zijn.

  3. Open de kraan

   Staat je labrador in het zwembad en geniet hij er zichtbaar van? Open dan de kraan, zodat het badje langzaam maar zeker steeds voller wordt. Laat je labrador in de tussentijd in het zwembad blijven. Hij heeft er dan waarschijnlijk geen erg in dat het badje steeds voller wordt.

  4. Laat je labrador zijn gang gaan

   Zodra je het zwembad tot de gewenste hoogte gevuld hebt, laat je je labrador lekker zijn gang gaan. Dwing hem vooral niet om in het zwembad te gaan, want misschien heeft hij gewoon even geen zin om nat te worden of is hij moe. Als hij het warm heeft, zoekt hij het water vanzelf (weer) op.

  Labrador zwembad opbergen

  Op deze afbeelding zie je een zwarte labrador in een zwembad met water spetteren

  Is het mooie weer voorbij? Ruim het zwembad van je labrador dan op. Voordat je dit kunt doen, laat je hem allereerst leeglopen. Bij veel hondenzwembaden doe je dit door de stop er simpelweg uit te trekken. Het water loopt er dan uit, zodat je dit niet allemaal zelf hoeft te doen. Als je een zwembad zonder stop hebt, kun je hem omgooien. Zit er te veel water in? Schep er dan eerst een paar emmers uit en probeer het daarna opnieuw.

  Als het zwembad eenmaal leeg is, raad ik je niet aan om hem direct op te vouwen en op te bergen. Maak hem eerst grondig schoon, want er blijft altijd zand en andere rommel achter op het materiaal. Schoonspoelen kan met de tuinslang, maar je kunt ook een hogedrukspuit gebruiken. Laat het zwembad vervolgens goed drogen voordat je hem opbergt. Zo verklein je de kans op schimmelvorming.

  Je kunt een hondenzwembad los in de kast of op zolder leggen, maar ik adviseer je om hem in een afsluitbare bak te stoppen als hij goed droog is. Op deze manier kan er namelijk geen ongedierte bij komen. Als er eenmaal beestjes bij het zwembad zitten, is de kans groot dat zij hierin bijten. In dat geval moet je volgende zomer waarschijnlijk een nieuw labrador zwembad kopen, omdat de oude lek is.

  Lek hondenzwembad plakken

  De meeste labrador-baasjes gooien een hondenzwembad direct weg als deze lek is. Zonde, want in veel gevallen kun je hem namelijk plakken. Hier kun je bijvoorbeeld reparatiestickers of een reparatieset voor gebruiken.

  Heb je de benodigdheden om een hondenzwembad te plakken in huis? Spoor dan eerst het lek op. Vaak is dit niet lastig, want meestal zie je snel genoeg waar het water uit het zwembad stroomt. Dicht het lek niet direct als je hem gevonden hebt, maar laat het hondenzwembad eerst leeglopen. Je moet de beschadigde plek namelijk droog en vetvrij maken voordat je het zwembad kunt repareren.

  Als je het idee hebt dat het lek gedicht is, vul je het zwembad van je labrador retriever weer met water. Kijk goed naar de plek waar het lek zat, want je wilt niet dat er opnieuw water ontsnapt. Gebeurt dit toch? Of is het lek gewoonweg te groot om te repareren? Dan zit er helaas niets anders op dan een nieuw labrador zwembad kopen.

  Bas
  Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds begin 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, heb ik veel kennis opgedaan over dit hondenras en dit deel ik graag met jou. Ik schrijf onder meer over mijn eigen ervaringen en problemen waar ik tegenaan loop. Hierdoor help ik jou om het beste labrador-baasje te worden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *