Schapenvet voor honden: wat is het en waarom geef je het?

Alles wat je moet weten over schapenvet voor honden

Gemiddelde leestijd: 23 minuten

Schapenvet voor honden, je hebt er vast weleens van gehoord. Zelf zweer ik erbij, want mijn labrador Teddy krijgt iedere dag schapenvet bij zijn avondeten. Ken je het product (nog) niet goed? Dan kan ik me voorstellen dat je twijfelt of jouw hond er baat bij heeft.

Op deze afbeelding zie je de verpakking van knoflook schapenvet bonbons

Om je te helpen een weloverwogen keuze te maken, staat deze tekst volledig in het teken van schapenvet voor honden. Je ontdekt wat schapenvet is, waarom je het aan je hond geeft en welke voor- en nadelen eraan zitten. Verder sta ik stil bij de verschillen tussen vast en vloeibaar schapenvet en ga ik in op de verschillende smaken. Uiteraard vertel ik je ook over mijn eigen ervaringen met schapenvet voor honden.

    Wat is schapenvet?

    Schapenvet is aanvullende voeding voor honden. Het wordt gewonnen uit schapenvlees dat geschikt is voor menselijke consumptie. Men vervaardigt het product uit zuiver niervet van schapen. Dit vet wordt gesmolten en gezeefd, waardoor er uiteindelijk een natuurzuiver product ontstaat.

    Op deze afbeelding zie je schapenvet met knoflook in bonbonvorm

    Waarom schapenvet aan je hond geven?

    Je geeft schapenvet aan je hond omdat dit vitamine A en D, omega 3 en 6 vetzuren en mineralen bevat. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het gezichtsvermogen, vernieuwing van de bovenste huidlaag (epitheel), slijmvliezen, luchtwegen, het maag-darmkanaal en de opbouw van botten. Daarnaast verbeteren ze het immuunsysteem van je hond.

    Voordelen van schapenvet

    Doordat schapenvet veel vitamines, vetzuren en mineralen bevat, draagt het bij aan de algehele gezondheid van een hond. Benieuwd wat de voordelen precies zijn? Ik heb er hieronder tien voor je op een rijtje gezet.

    • Houdt de huid gezond

    • Laat de vacht glanzen

    • Ondersteunt de (spijs)vertering

    • Helpt bij de opname van voedingsstoffen

    • Beschermt de darmen

    • Verkleint de kans op diarree

    • Verhoogt de weerstand

    • Versterkt de botten

    • Geeft meer smaak aan voer

    • Kan helpen tegen verharen

    Nadelen van schapenvet

    Ondanks dat schapenvet voor honden de nodige voordelen heeft, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Omdat ik het belangrijk vind om je zo goed mogelijk te informeren over dit product, lees je hieronder ook wat de nadelen van schapenvet zijn.

    • Vergroot de kans op overgewicht, want het bestaat grotendeels uit vet

    • Kan de bloedsuikerspiegel verhogen, wat nadelig kan zijn voor honden met suikerziekte.

    • Kan een reactie veroorzaken als een hond allergisch is voor schapenvlees

    • Kan tot diarree en/of braken leiden bij honden die (over)gevoelig zijn voor schapenvlees

    Vast of vloeibaar schapenvet?

    Schapenvet voor honden is verkrijgbaar in vaste en vloeibare vorm. Bij de vaste variant gaat het om bonbons, terwijl vloeibaar schapenvet vaak in een fles met pompje of tube zit. Er zijn zelfs jerrycans met vloeibaar schapenvet te koop. Schapenvet bonbons kun je toevoegen aan het voer van je hond, maar ook als  tussendoortje geven. Vloeibaar schapenvet wordt eigenlijk altijd gemengd met hondenvoer.

    Op deze afbeelding zie je een schapenvet bonbon met zeewier

    Naast de vorm is er nog een klein puntje waarin vast en vloeibaar schapenvet verschillen. Zo bevatten de bonbons vaak ook andere bestanddelen die goed zijn voor je hond, zoals knoflook, pens, zalmolie of zeewier. Ieder bestanddeel heeft zo zijn eigen voordelen, waardoor er altijd een geschikte schapenvet bonbon voor je hond te vinden is.

    De vloeibare variant bestaat ook niet alleen uit schapenvet, maar wordt gemengd met zalmolie en zonnebloemolie. Het voordeel hiervan is dat vloeibaar schapenvet omega 3 en 6 bevat. Deze vetzuren hebben onder meer een positief effect op de hersenen en gewrichten van je hond.

    Teddy krijgt schapenvet bonbons

    Mijn labrador Teddy krijgt iedere dag een schapenvet bonbon van het merk BF Petfood. De reden dat ik voor de vaste variant gekozen heb, is omdat ik vloeibaar schapenvet nogal een gesmeer vindt. Daarnaast kun je bij bonbons niet zo snel iets verkeerd doen met de dosering. Je geeft je hond simpelweg het aantal dat hij mag hebben. Bij vloeibaar schapenvet moet je zelf doseren, waardoor je hond misschien te veel of te weinig krijgt.

    Op deze afbeelding zie je schapenvet bonbons met zalmolie

    Hoeveel schapenvet mag een hond?

    Als je hond niet gewend is aan schapenvet, raad ik je aan om hem hier langzaam aan te laten wennen. Om te voorkomen dat je hond te veel of te weinig van deze aanvullende voeding krijgt, ga ik hieronder in op de dosering van zowel bonbons als vloeibaar schapenvet.

    Dosering schapenvet bonbons

    Schapenvet bonbons zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het merk BF Petfood maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen mini- en maxi bonbons. In de tabel hieronder zie je wat het voedingsadvies is voor beide bonbons op basis van het gewicht van je hond. Als je hond nog niet eerder schapenvet heeft gehad, is het verstandig om te beginnen met een halve dosering.

    BonbonDosering
    Mini1 per 10 kg. lichaamsgewicht
    Maxi1 per 20 kg. lichaamsgewicht

    Ik gebruik zelf de maxi bonbons van BF Petfood. Teddy weegt zo’n 30 kilo, waardoor hij per dag in principe anderhalve bonbon mag hebben. Omdat de bonbons niet bepaald makkelijk te breken zijn, krijgt hij er elke dag eentje. Ik kan hem er waarschijnlijk ook wel twee geven, maar labrador retrievers hebben aanleg om dik te worden. Daarom houd ik het voor de zekerheid bij een.

    De dosering schapenvet kan per merk verschillen. Kijk daarom altijd op de verpakking om te zien hoeveel je hond mag hebben.

    Dosering vloeibaar schapenvet

    In tegenstelling tot bonbons is doseren bij vloeibaar schapenvet lastiger. Dit komt doordat er telkens een andere hoeveelheid uit de fles komt als je erin knijpt of op het pompje drukt. Om te voorkomen dat jij je hond te veel of te weinig vloeibaar schapenvet geeft, gebruik je een theelepel voor het doseren. In de tabel hieronder laat ik je zien hoeveel vloeibaar schapenvet van BF Petfood een hond per kilo lichaamsgewicht dagelijks mag hebben.

    Gewicht in kilo’sDosering in milliliters
    107,5 (1,5 theelepels)
    2015 (3 theelepels)
    3022,5 (4,5 theelepels)
    4030 (6 theelepels)
    5037,5 (7,5 theelepels)

    De dosering schapenvet kan per merk verschillen. Kijk daarom altijd op de verpakking om te zien hoeveel je hond mag hebben.

    Verschillende smaken schapenvet

    Eerder in deze tekst vertelde ik je al dat er aan zowel schapenvet bonbons als vloeibaar schapenvet vaak bestanddelen worden toegevoegd. Hierdoor zijn er verschillende schapenvet smaken te koop. Hieronder laat ik je zien welke samen er allemaal zijn en geef ik een korte toelichting bij elke smaak.

    Schapenvet met knoflook

    Ondersteunt afweer, (spijs)vertering, huid, vacht en weerstand. Daarnaast werkt deze variant van schapenvet preventief tegen vlooien en teken.

    Schapenvet met pens

    Helpt bij huid-, vacht- en verteringsproblemen en zorgt daarnaast voor extra weerstand. Door de toevoeging van gedroogde en gemalen pens vinden veel honden deze schapenvet smaak lekker.

    Schapenvet met zalm

    Is rijk aan omega 3 en 6, waardoor het bijdraagt aan huid, vacht, (spijs)vertering en weerstand. Deze smaak schapenvet helpt bovendien om het hart en de bloedvaten gezond te houden.

    Schapenvet met zeewier

    Ondersteunt de huid, vacht, (spijs)vertering en weerstand van je hond. Het zeewier beschermt je viervoeter bovendien beter tegen ziektes en virussen.

    Schapenvet souplesse

    Ondersteunt de mobiliteit van grote, oudere en actieve honden en stimuleert de groei van jonge honden.

    Mijn ervaringen met schapenvet voor honden

    Teddy krijgt elke dag een schapenvet bonbon bij zijn avondeten. Ik ben hier ooit mee begonnen omdat hij ontzettend schilferde als ik hem aaide. Ik las dat schapenvet dit probleem bij veel honden verholpen had, waardoor ik een doosje kocht. Na een kleine week waren de schilfers nagenoeg verdwenen en sindsdien geef ik Teddy dagelijks schapenvet.

    Waar ik ooit begon met een doosje schapenvet met pens, heb ik tegenwoordig verschillende smaken in huis. Ik geef Teddy één blokje per dag en wissel af tussen schapenvet met knoflook, schapenvet met zalm en schapenvet met zeewier. Zelf vind ik ze niet lekker ruiken, maar Teddy vindt ze heerlijk.

    Op deze afbeelding zie je schapenvet voor honden in vaste vorm

    In het begin kreeg Teddy elke avond een bonbon schapenvet bij zijn brokken. Hij at het blokje vaak eerst op voordat hij aan zijn brokken begon. Teddy is – zoals zoveel labrador retrievers –alleen nogal gulzig. Hierdoor slikte hij de schapenvet bonbon regelmatig in zijn geheel door. Het gevolg hiervan was dat het blokje de volgende dag nog vrijwel intact in zijn ontlasting zat.

    Omdat Teddy de schapenvet bonbons vaak in zijn geheel doorslikte, heb ik even overwogen om over te stappen op vloeibaar schapenvet. Als laatste ‘redmiddel’ gaf ik hem de bonbon pas nadat hij zijn brokken op had. Dit werkte, want hij kauwt er dan wel op. Vandaar dat ik Teddy het schapenvet tegenwoordig altijd op deze manier geef.

    Blijf op de hoogte van alles over labradors!

    Wil je het beste baasje worden voor je labrador? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Labradorgids.nl en ontvang maandelijks handige informatie en leuke tips en weetjes over dit hondenras. Als bedankje stuur ik je GRATIS mijn mini e-book '15 tips voor een gelukkige labrador retriever'.

    Veelgestelde vragen over schapenvet voor honden

    Is schapenvet gezond?

    Omdat schapenvet vitamine A en D, omega 3 en 6 vetzuren en mineralen bevat, is het gezond voor honden. Geef je hond er alleen niet te veel van, want hij kan dik worden van schapenvet.

    Waar is schapenvet goed voor?

    Schapenvet is goed voor de huid, vacht, (spijs)vertering en weerstand van je hond. Daarnaast hebben de verschillende smaken zo hun eigen bijkomende effecten. Zo is schapenvet met zalmolie bijvoorbeeld goed voor hart en bloedvaten, terwijl schapenvet met knoflook beschermt tegen vlooien en teken.

    Waar koop je schapenvet voor je hond?

    Schapenvet voor honden kun je zowel in de dierenwinkel als online kopen. Dit geldt niet alleen voor de bonbons, maar ook voor vloeibaar schapenvet.

    Hoe vaak geef je een hond schapenvet?

    Als je eenmaal met schapenvet begint, is het verstandig om je hond dit dagelijks te geven. Schapenvet werkt namelijk beter bij regelmatig gebruik. Houd je alleen wel aan de dosering op de verpakking.

    Waar is schapenvet met knoflook goed voor?

    Schapenvet met knoflook draagt bij aan de bescherming tegen vlooien en teken. Daarnaast zorgt het voor een glanzende vacht, houdt het de huid gezond en verbetert het de darmflora.

    Mag een puppy schapenvet?

    Schapenvet is geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor puppy’s. Vergeet alleen niet om de dosering aan te passen op het gewicht van je pup. Te veel schapenvet kan er namelijk voor zorgen dat je puppy dik wordt.

    Helpt schapenvet tegen verharen?

    De vetzuren en vitamines in schapenvet houden de vacht van binnenuit in goede conditie. Dit kan ertoe leiden dat je hond minder haar verliest, maar dit is geen garantie. Daarnaast kan schapenvet ervoor zorgen dat de rui minder lang duurt.

    Vindt een honden schapenvet lekker?

    De gemiddelde hond vindt schapenvet heerlijk. Dit komt vooral doordat het een lekker smaakje heeft. Bovendien is het een dierlijk product en daar houden honden over het algemeen van.

    Wat is het verschil tussen schapenvet en zalmolie?

    Schapenvet wordt gemaakt van zuiver niervet van schapen, terwijl zalmolie verkregen wordt uit vette vissoorten als zalm, haring, tonijn en makreel. Hierdoor is zalmolie rijk aan omega 3 en 6, terwijl schapenvet juist vetten en andere oliën bevat. Er is overigens schapenvet te koop waaraan zalmolie is toegevoegd.


    Bas
    Na meer dan 10 jaar met een zwarte labrador in huis gewoond te hebben, ben ik sinds 1 januari 2022 trotse eigenaar van Teddy, een red fox labrador. Doordat ik al jarenlang met een labrador onder één dak woon, durf ik wel te zeggen dat ik dit hondenras inmiddels goed ken. Op Labradorgids.nl deel ik mijn kennis en ervaringen met je, schrijf ik over problemen waar ik tegenaan loop en review ik producten.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *